Mor Balonlar, Tiroid Farkındalığı İçin Gökyüzünde

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, tiroid hastalığına karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla 9. Uluslararası Tiroid Farkındalık Haftası...

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, tiroid hastalığına karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla 9. Uluslararası Tiroid Farkındalık Haftası kapsamında etkinlik düzenledi. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği 9. Uluslararası Tiroid Farkındalık Haftası kapsamında bu yıl "Kadınlarda Hipertiroidi ve Hipotiroidi"ye dikkat çekti.

Ortaköy Meydanı'nda halka açık olarak düzenlenen etkinlik baştan sona renkli görüntülere sahne oldu. Mor kelebekli balonların aynı anda havaya bırakıldığı etkinlikte, Kargo grubu "Yıldızların Altında, Böyle Daha Güzelsin, Değiştir Dünyayı, Yollar, Ağlama Değmez Hayat" gibi en sevilen şarkılarını tiroid hastalıklarına dikkat çekmek için söyledi. Alkışlar eşliğinde sahneye çıkan Kargo, sıcak ve samimi hareketleriyle hayranlarından tam not aldı. Yaklaşık 1 saat sahnede kalan Kargo, hayranlarıyla bol bol fotoğraf çekilmeyi de ihmal etmedi. Konser öncesi, Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Seda Sancak, tiroid bozukluklarının ne olduğunu, beraberinde hangi hastalıklara yol açtığını ve tedavi yöntemlerini anlatarak kamuoyunun bilinçlendirilmesini sağladı.

'Dünyada 300 milyondan fazla insan tiroid hastası'

Tiroid hastalığının dünyada çok yaygın olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Seda Sancak, "Türkiye'de yüzde 15 oranında tiroid hastası olduğunu söyledi. Sancak, konuşmasına şu şekilde devam etti; "Günlük hayatta çok sık karşılaştığımız belki de farkına varmadığımız bir hastalık grubu.

En çok kadınlarda görülüyor ve özellikle de az çalışan formu görülmekte. Az çalışan formunda belirtiler kilo artışı olabilir, adet düzensizliği olabilir, çocuk sahibi olamama ve bazen de saç dökülmesi olabilir. Tiroid hastalığının tanısı çok basit, TSH testi ile ortaya çıkıyor. Tedavisi de çok kolay, eksik olanı yerine koyuyorsunuz. Bütün dünyada olan ilaçlar ülkemizde de var. Tedavide ilaçları düzenli kullanmak şart, ilaçlar kullanılmadığı sürece hastalığı tedavi etmemiz mümkün değil. Özellikle az çalışan formunu kullanıyorsak bu ilaçları düzenli kullanmak gerekir ve mümkünse ilaçları aç karnına kullanmalıyız çünkü diğer ilaçlardan ve yemeklerden etkileniyor ve emilimi bozuluyor. Tiroid hastaları 6-8 hafta arasında düzenli kontrollerini yaptırmalıdır. Tiroid hastalarını yeme içmeleri konusunda kısıtlamalarımız olmuyor, sadece iyotlu yiyeceklerden uzak durmaları gerekiyor. Dünyada 300 milyondan fazla insanı etkileyen tiroid hastalıkları, en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkabilen hipotiroidi (az çalışan tiroid bezi), kadınlarda erkeklerden daha 4-7 kat daha yaygın görülüyor."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !