Morris sendromu nedir? Morris sendromu belirtileri nelerdir?

Morris sendromu nedir? Morris sendromu belirtileri nelelerdir? soruları 9 yıl boyunca çocuk sahibi olamayan ve yapılan testler sonucunda 30 yıldır kadın olarak yaşayan anne adayının aslında erkek olduğu ortaya çıkması nedeniyle araştırılıyor?

Morris sendromu nedir nedir, belirtileri nelerdir? soruları internetten araştırılıyor. Hindistan'da bir çift 9 yıl boyunca çocuk sahibi olmayı denedikten sonra doktora gitmeye karar verdi. Yapılan testler sonucunda 30 yıldır kadın olarak yaşayan anne adayının aslında erkek olduğu ortaya çıktı.

Çok nadir görülen Morris sendromundan müzdarip kişinin dışarıdan görüntüsü kadına benzese de iç organları gelişmemiş bir erkeğe ait.

Morris sendromu nedir?

Testiküler feminizasyon sendromu, testisleri olan ve genetik olarak erkek cinsiyetine sahip bir kişinin dışarıdan kadın gibi göründüğü, nadir görülen kalıtsal bir hastalıktır. Sendrom iki cinsiyetin bir arada taşındığı (interseksüel) bir durumu ifade eder ve erkek psödohermafroditizminin en yaygın tipidir.

Testiküler Feminizasyon Sendromu, daha önceleri de bilinmesine karşın, ayrıntılı olarak ilk kez 1953 yılında Morris tarafından tarif edilmiştir. Bu sendroma aynı zamanda Morris Sendromu veya Androjen Insensitif Sendromu da denilmektedir. Erkeklik özelliğini belirleyen Y  kromozomuna  özgün DNA bölgesi (SRY....geni) indifferensiye gonadın testis olarak gelişmesini sağlar. Eğer Y üzerindeki bu kesim delesyona uğrayacak olursa, cinsiyet kromozom-ları XY olarak bulunmasına karşın, indifferensiyegonad, overleri oluşturur.

İnsan genomunun Xq11-12 bölgesinde ise androjen reseptör geni mevcuttur. Bu gen, cinsiyet farklılaşmasının erkeklik  yönünde  gelişmesini  sağlar. Gendeki mutasyon androjenlere    karşı duyarsızlığa neden olur. Cinsiyet kromozomları XY, gonad-lar testis olmasına karşın, hasta fenotipik olarak dişi görünümünde olur. Testiküler Feminizasyon Sendromunun toplumda görülme sıklığı  1:20000  ile  1:60000 olarak bilinmektedir. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prenatal TanıLaboratuarında prenatal   tanısı yapılan bir olgudaki genotip - fenotip uyumsuzluğu nedeniyle konu tartışılmıştır. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama