Mtso, Dış Ticaret Ve Lojistikte Türkiye’nin İlk ‘Personel Sınav Ve Belgelendirme Merkezi’ni Kuruyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), dış ticaret ve lojistikte Türkiye'nin ilk "Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi'ni kuracak. Türkiye ve AB tarafından...

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), dış ticaret ve lojistikte Türkiye'nin ilk "Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi'ni kuracak. Türkiye ve AB tarafından 174 bin Avro hibe bütçeyle finanse edilen, ülke genelinde kabul edilen 14 projeden biri olan "MTSO Personel Belgelendirme Merkezi Kurulumu ve İşletilmesi Projesi" ile dış ticaret ve lojistik alanında 5 yeterlilik ve 1 ulusal meslek standardı oluşturulacak.

Türkiye'de ilk kez MTSO çatısı altında kurulacak "MTSO Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi'nde dış ticaret ve lojistik alanında personel sınav ve belgelendirme hizmeti verilecek. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyonu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) yetkilendirmesi ile kurulacak "MTSO Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi" tarafından yapılan sınavlarda başarılı olan katılımcılara verilecek "Mesleki Yeterlilik Belgesi', tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde geçerli olacak. MTSO çatısı altında 18 ay sonunda uluslararası akreditasyonu ve MYK tarafından yetkilendirilen Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi hizmete girecek. Proje kapsamında, dış ticaret sorumlusu, dış ticaret elemanı, uluslar arası ticaret uzmanı, lojistik operasyon yöneticisi, lojistik operasyon sorumlusu meslek dalları için personel sınav ve belgelendirme hizmeti verilecek.

Projenin tanıtımı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Milli Eğitim İl Müdürü Adem Koca, İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu, SGK İl Müdür Vekili Suat Turanlı ve sektör temsilcilerinin katılımıyla Divan Otel'de yapıldı.

"Odamız, dış ticaret ve lojistik sektörüne yönelik 5 adet Ulusal Yeterlilik ve 1 adet Ulusal Meslek Standardı hazırlayacak"

Toplantının açılışında konuşan MTSO Başkanı Aşut, içinde bulunduğumuz çağa uyum için hayat boyu öğrenmenin kaçınılmaz olduğunu, hayat boyu öğrenme için toplumun beklentileri ve uluslararası uygulamalar dikkate alınarak eğitim ve istihdam politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Mesleki standart ve yeterlilik sistemlerinin yeniden yapılandırılmasının her ülkenin ulusal öncelikleri arasında yer aldığına dikkat çeken Aşut, "Bu nedenle, mesleki standart ve yeterlilik sistemi ile eğitim ve öğretim sisteminin kalitesini artıracak, istihdam ve eğitim arasındaki ilişkiyi güçlendirecek bir ulusal yeterlilik çerçevesi oluşturulması ülkemizin de önemli öncelikleri arasında yer almaktadır" dedi.

Bu öncelikler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı'nda proje çağrısı yayınlandığını belirten Aşut, "Proje çağrısı ile ülkemizde mesleki standart ve yeterlilik sisteminin güçlendirilmesi, yeni meslek dallarında yeterlilik ve standartların hazırlanması, personel sınav ve belgelendirme merkezlerinin kurulumunun sağlanması ve her şeyden önemlisi, "Mesleki Yeterlilik" kavramının bilinirliğinin arttırılması hedeflenmiştir. Bu hedeflere yönelik olarak MTSO Projeler Müdürlüğümüz, VOC-Test Merkezleri-2 Hibe Programı kapsamında "MTSO Personel Belgelendirme Merkezi Kurulumu ve İşletilmesi" adı ile bir proje sunmuş ve değerlendirmeler sonucunda Türkiye genelinde kabul edilen 14 projeden biri olmuştur. 18 ay sürecek proje ile odamız, ilimiz için büyük önem taşıyan dış ticaret ve lojistik sektörüne yönelik 5 adet Ulusal Yeterlilik ve 1 adet Ulusal Meslek Standardı hazırlayacak, TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş "Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi" kurarak Mersin'den tüm Türkiye'ye hizmet verecektir" diye konuştu.

"Belgeler AB ülkelerinde de geçerli olacak"

Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi tarafından yapılan sınavlarda başarılı olan katılımcılara verilecek olan "Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin tüm AB ülkelerinde geçerliliği olacağına da işaret eden Aşut, "Uluslararası alanda iş arayanlar sahip oldukları diplomalarının yanı sıra mesleki yeterliliğini kanıtlayacak uluslararası geçerliği olan bir belgeye de sahip olacaktır" ifadelerini kullandı.

Karaman: "Ulusal meslek standartları, ilgili tüm görüşler alındıktan sonra ortaya çıkıyor"

MYK Başkan Yardımcısı Metin Karaman ise kurumun, ulusal yeterlilik sistemi kapsamında iş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda bireylerin nasıl bir ölçme, değerlendirme ve belgelendirme sürecinden geçeceğini tanımlayan ulusal yeterliliklerin belirlenmesine öncülük ettiğini, yetkilendirdiği belgelendirme kuruluşları aracılığıyla kalite güvencesi temin edilmiş şeffaf bir sınav ve belgelendirme sistemi sağlayarak bireylerin niteliklerini ispat edebilmelerine imkan tanıdığını anlattı. Hazırlanan ulusal meslek standartları ve ulusal yeterliliklerinin, MYK'nın tek başına oluşturduğu bir unsur olmadığının altını çizen Karaman, MTSO'nun projesini örnek vererek, "Proje sonucu ortaya çıkan dış ticaret elemanı, uluslararası dış ticaret uzmanı, dış ticaret sorumlusu gibi meslek standartları, MTSO'nun koordinesinde ilgili alanlardan, taraflardan gerekli görüşler alındıktan sonra ticaret sektör komitemizde tüm görüşlerden ve süzgeçten geçtikten sonra ulusal meslek standardı haline geliyor" şeklinde konuştu.

MYK'nın ana hedeflerini, hazırlanan meslek standartları ve yeterliliklerinin eğitim müfredatlarına yansıtılması ve eğitim-istihdam ilişkisinin kurulması olarak sıralayan Karaman, eğitimle iş gücü arasındaki ihtiyacın sağlanması için ulusal meslek standartlarının eğitim müfredatlarına yansıtılması yönündeki hazırlıklarının da devam ettiğini bildirdi.

"655 ulusal meslek standardı yürürlüğe girdi"

Şu ana kadar değişik sektörlerde 655 adet meslek standardının yayınlanarak yürürlüğe girdiğini, 20 adedini daha yayınlanması için Resmi Gazeteye gönderdiklerini dile getiren Karaman, 341 ulusal yeterliliğin de yine onaylanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Karaman, 12 farklı sektörde 186 ulusal yeterliliğin de Türkiye'nin değişik yerlerinde yetkilendirdikleri 53 adet sınav ve belgelendirme kuruluşu aracılığıyla çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

"Mesleki yeterlilik belgesinin yürürlüğe girmesinin ardından geçen 1,5 yılda iş kazalarında büyük oranda azalma sağlandı"

MYK tarafından yürütülen çalışmaların aynı zamanda iş yaşamında İş Sağlığı ve Güvenliği programına uygun bireylerin yetişmesine ve belgelendirilmesine büyük katkılar sağlayacağını vurgulayan Karaman, şöyle devam etti: "Özellikle geçen yıllarda ülkemizde yaşanan Soma ve Ermenek'teki gibi büyük ve üzücü iş kazaları sonrası hükümetimizin bize verdiği hedef doğrultusunda ve TBMM'de yasalaşan 6645 sayılı yasa ile iş sağlığı ve güvenliği kanununda önemli değişiklikler yapıldı. Bu kapsamda çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu gerektiren meslekler ifadesi ortaya çıktı. Şu anda 655 meslek standardından 48 tanesi Bakanlar Kurulu'nca yayınlandı ve zorunlu hale geldi. Bir yıllık süreç şu anda doldu. İşverenlerimize yılbaşına kadar süre verdik. İş Teftiş Kurulu aracılığıyla yılbaşından sonra gerekli denetimler yapılacak. Şu ana kadar 1,5 yıllık süre geçti ve bizim iş teftiş kurulundan aldığımız iş kazaları istatistiklerine göre, mesleki yeterlilik belgesinin yürürlüğe girmesi sonrası kişilerin iş sağlığı ve güvenliğinin farkındalığının artırılması neticesinde büyük oranda iş kazalarında azalma sağlandı."

Karaman, belge zorunluluğunun işverenlere ve işçilere ek bir maliyet getirmediğini de belirterek, şunları söyledi: "Bunu 2019 yılının sonuna kadar belgelendirme ve eğitim ücretlerinin tamamını İŞKUR aracılığıyla İşsizlik Fonu'ndan karşılıyoruz. İşverenin nitelikli personel istihdam etmesi, işçilerin kendi niteliklerini ispat etmeleri adına şu anda 53 olan sınav ve belgelendirme merkezlerine, ilerleyen süreçte MTSO da bu kervana katılacak, davet ediyoruz ve burada niteliklerinizi belgelendirin, ücretini de biz vereceğiz diyoruz. Uluslararası geçerli bir belge olacak bu belge sadece AB ülkelerinde değil, ileride tüm dünyada geçerli olacak."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İlk Taksitte Son Ödeme Ne Zaman?
Merkez Bankası’ndan Beklenen Faiz İndirimi Geldi!
Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı