Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ocak-1 Şubat 2017 tarihlerinde "Uluslararası Mübadele Sempozyumu ve Mübadelenin 94. Yılı Anma Etkinlikleri" kapsamında düzenleyeceği sempozyumun Bilim ve Düzenleme Kurulu toplantısı yapıldı.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin Lozan Mübadilleri Vakfı, Tekirdağ Kent Konseyi, Yunanistan'dan "Küçük Asya Araştırmaları Merkezi" ve Yunanistan'dan kısa adı KEMO olan "Azınlık Grupları Araştırma Merkezi" paydaşlığında düzenlenecek olan sempozyum ile ilgili düzenlenen toplantıların sonuncusu Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı Toplantı Salonu'nda gerçekleşti.
Düzenlenen toplantıya Bilim Kurulu üyelerinden, 9 Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Kemal Arı, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü ve Vehbi Koç Ankara Araştırma ve Uygulama Merkezi Direktörü Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Prof. Dr. Elçin Macar, Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İhsan Sosyal, Düzenleme Kurulu üyelerinden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Başkan Danışmanı Yrd. Doç. Dr.İpek Elif Atayman, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Rıfat Poyraz, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç, Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Doç. Dr. Oya Dağlar Macar, Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacı Veli Aydın, Namık Kemal Üniversitesi Balkan Araştırmaları ve Uygulamaları Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Nuran Koltuk ve Müdür Yardımcısı Ayşe Alev Direr Akhan, Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Mehmet Ali Işıkgör ve Arkeolog Mehmet Akif Işın katıldı.
Mübadele Sempozyumuna 10'u Yunanistan'dan olmak üzere 70 civarında araştırıcı sunum yapmak üzere müracaat etti. Sempozyum kapsamında bildiri sunumları, çeşitli sergiler, mübadele öykü yarışması, belgeseller, filmler, Türk ve Yunan Mübadil Korolarından konserler, şiirler, denize çelenk bırakma töreni, mübadil köylerine ziyaretlerin yer alacağı oldukça yoğun bir program hazırlandı.
Sempozyum ile ilgili bildiri başlıklarının değerlendirildiği toplantıda, ön başvuruların beklenenin çok üzerinde olduğu kaydedildi. Yurt içi ve yurt dışından yoğun ilgi gören projenin detaylarının konuşulduğu toplantıda sempozyumun program akışı değerlendirildi.
İHA