Mükemmeliyetçilik Hayatınızı Kaygıya Sürükleyebilir

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzmanı Psikoloğu Hilal Aktaş, mükemmeliyetçi kişilerin sürekli tedirgin ve panik halinde olmasından dolayı günlük yaşantılarının...

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzmanı Psikoloğu Hilal Aktaş, mükemmeliyetçi kişilerin sürekli tedirgin ve panik halinde olmasından dolayı günlük yaşantılarının da bozulabileceğini söyledi.

Mükemmeliyetçiliğin törpülenmesi gereken bir kişilik özelliği olduğunu anlatan Psikolog Hilal Aktaş, tanımını ise, "Mükemmeliyetçilik, "kusursuzluğu arama"dır. Kişinin kendisi için yüksek beklentileri olması, kendine gerçek dışı hedefler koyması, bunlara ulaşma konusunda endişe duyması ve kendine aşırı eleştirel yaklaşması durumudur" şeklinde yaptı.

Mükemmeliyetçi kişilerin sürekli tedirgin ve panik halinde olduklarını ifade eden Aktaş, "Bu da hata yapmalarına neden olur. Günlük hayatlarında sürekli kaygı içindedirler, hayatlarının işlevliği bozulmaya başlamıştır ya da bozulmuştur. Mükemmeliyetçilikten bahsederken bir hastalıktan bahsetmediğimizin altına çizmek gerekir. Fakat yapılan araştırmalar, mükemmeliyetçilikle anksiyete, kaygı, depresyon ve obsesif kompulsif bozukluk arasında yüksek korelasyon olduğunu göstermektedir. Mükemmeliyetçi kişilerin hayatında çok fazla "meli', "malı" vardır. "Odam hep düzenli olmalı", "ev hep temiz olmalı", "Arkadaşlarım bana böyle davranmamalı" gibi takıntılı düşünceler ve davranışlar gösterebilirler. Sürekli olarak her şeyi kontrol altında tutmaya çalışırlar" dedi.

"Mükemmeliyetcilikten kurtulmanız için kendinize sorular sorun"

Mükemmeliyetçiliğin belirtileri hakkında konuşan Hilal Aktaş, "Mükemmeliyetçi kişiler, en iyiye odaklanma nedeniyle işlerini zamanında bitiremezler. Her şeyi en iyi şekilde yapmaları gerektiğini düşünürler. Yaptıkları ile ilgili tatmin olmazlar. Aşırı planlama ve düzenleme yaparlar. Karar vermede güçlük çekerler. Hedeflerine istedikleri şekilde ulaşamadıklarında öfkelenirler. Bu öfke kendilerine karşı olan bir öfkedir. Mükemmeliyetçi bir kişiliğe sahip olduğunuzu düşünüyor ve bundan kurtulmak istiyorsanız ise bazı durumlara dikkat etmek gerekir. Mükemmel olmanın olumlu ve olumsuz yönlerini sıralayın. Ya hep ya hiç şeklindeki eleştirel düşünce tarzının farkına varın, kendiniz ya da bir başkası tarafından mükemmel olmayan şeyler yapıldığında, yapılanların iyi olan yanlarını bulmaya çalışın. Yapabilecekleriniz konusunda gerçekçi olun. Kendinize gerçekçi hedefler koyun. Eleştiri karşısında hatanızı anlamaya çalışın ve hata yapma hakkınız olduğunu unutmayın. Kusursuz olmaya çalışmak size ne kazandırıyor? Ne kaybettiriyor? Öncelikle bu soruları yanıtlayın ve kusursuz olmaya çalışmaktan vazgeçin. Her hangi bir işi en mükemmel şekilde yapmaya çalışınca kendinizi durmayı öğrenin. "Dur" daha fazla ne yapabilirsin? Bu bu şekilde kalsa ne kaybederim? "Bence bu güzel oldu, yeterince iyi" demesini öğrenin" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Mide Ekşimesi Neye Yol Açar?
Kaygı Bozukluğu Nasıl Yönetilir?
Depresyon İle Baş Etme Yöntemleri
Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor