Murat Dağı dosyası Bakan Eroğlu’na sunuldu

Ege Bölgesi ve Uşak'ın yaşam kaynağı Murat Dağı'nda siyanürle altın arama işlemine karşı çıkan Uşaklılar adına hazırlanan bir dosya Orman ve Su...

Ege Bölgesi ve Uşak'ın yaşam kaynağı Murat Dağı'nda siyanürle altın arama işlemine karşı çıkan Uşaklılar adına hazırlanan bir dosya Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na sunuldu.

Siyanürle altın arandığı takdirde Murat Dağı'nın yok olacağını, dolaysı ile Ege Bölgesi'nde yaşamın sona ereceğini savunan Uşak Gazeteciler Derneği Başkanı Salih Kılınç bu konuda hazırladığı bir dosyayı Bakan Eroğlu'na sundu.

Büyük Taarruz'un 95. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Şuhut İlçesi Çakırözü Köyü ile Kocatepe arasında düzenlenen 95. Zafer Yürüyüşü, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Yürüyüşe, üyesi bulunduğu Uşak Rota Dağcılık ve Doğa Sporları kulübü ile katılan Uşak Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kılınç, Çakırözü'nde düzenlenen törenlere katılan Orman ve Su işleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na Murat Dağı'nda siyanürle altın aranmasının sakıncalarını belirten ve Uşaklıların niçin karşı çıktığını anlatan bir dosyayı sundu. Bakan Eroğlu, dosyayı alarak gerekli incelemeleri yapacağını ifade etti.

Kılınç, dosyayı Bakan Eroğlu'na sunduktan sonra şu açıklamalarda bulundu: "Murat Dağı Ege Bölgesi'nin çatısı konumunda başta Uşak olmak üzere Ege Bölgesi'nin bolluk ve bereket kaynağıdır. Bir başka deyişler Ege Bölgesi'nin yaşam kaynağıdır. Murat Dağı'ndan doğan Gediz, Büyük ve Küçük menderes, Susurluk, Porsuk, Sakarya Nehirleri, Ege, Marmara ve Karadeniz olmak üzere üç denize dökülmektedir. Bu nehirlerin geçtiği havzalarda milyonlarca insan tarım ve hayvancılık için sulama yapmakta geçimini bu nehirlerin bereketi ile sağlamaktadır.

Murat Dağı'nda yapılan her türlü maden aramasında dağın altı üstüne gelecek, su kaynakları kuruyacak ya da zehirlenecektir. Murat Dağı'nda Allah'ın bize lütfettiği milyonlarca ağaç kesilecek., burada bulunan endemik bitki türleri, bin bir çeşit yaban hayvanın yaşam alanı yok olacaktır.

Bu olumsuzluklardan en çok etkilenecek yerleşim merkezi de köyleri, ilçeleri ve merkezi ile memleketim Uşak olacaktır. Çünkü Uşak'ın tüm yerleşim alanları Murat Dağı eteklerinde konuşlandırılmıştır.

Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu'na yukarıda belirttiğim sakıncalar nedeniyle, Uşak halkının maden aramasına karşı olduğunu belirten bir dosya arz ettim. Kendilerinin Murat Dağı için birçok yatırımlar yaptığını, talimatı ile dikilen ağaçların ve yapılan tesislerin yo olacağını da ayaküstü konuşmamız sırasında belirttim.

Sayın Bakanımız, her zamanki nezaketi ile beni ayaküstü de olsa birkaç dakika dinledi. Kendilerine halkın sesine kulak verdiği için çok teşekkür ediyorum. Törene geç kaldığını, vakti olmadığını, arz ettiğim dosyayı mutlaka inceleyeceğini kaydetti. Ümit ediyorum ki, kendisi de bu yörenin çocuğu olan ve Uşak'ın gönlünde ayrı bir yeri olduğunu her fırsatta dile getiren sayın bakanımız, halkın sesine kulak vererek gerekeni yapacaktır. Ben Sayın Bakanımızın göstermiş olduğu teveccühten çok memnun oldum ve umutlandım."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.