Muş’ta Taşkın Riski Azalıyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Muş iline 2003-2015 yılları arasında günümüz fiyatlarıyla 1 milyar 175 milyon 143 bin TL yatırım...

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Muş iline 2003-2015 yılları arasında günümüz fiyatlarıyla 1 milyar 175 milyon 143 bin TL yatırım yapıldığı ve 2016 yılında yapılan harcamayla bu yatırımın 1 milyar 180 milyon 739 bin TL'ye ulaştığı belirtildi.

Yazılı bir açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, il genelinde 2003 yılından bu yana 22 adet dere ıslahının tamamlandığını ve tamamlanan tesislerle toplamda 40 adet meskun mahal ve 15 bin dekar alanın taşkın riskinin azaltıldığını belirtti. 2019 yılı sonuna kadar 10 adet dere ıslahının da tamamlanarak toplamda 37 adet meskun mahal ve 85 bin dekar alanın taşkın riskinin azaltılacağını ifade eden Murat Acu, Muş için büyük önem arz eden Karasu Yatak Deresi Islah Projesine dikkat çekerek, "Bu kapsamda Muş ilimiz için çok büyük önem arz eden Muş Karasu Yatak Deresinde ıslah çalışmalarımız devam ediyor. Muş Ovası sulamasının ana tahliye kanalını oluşturmak, drenajını sağlamak ve ovada meydana gelen taşkınları önlemek amacıyla projelendirilen Muş Karasu Nehrinin kaynağı, Bitlis ili Güroymak ilçesi sınırlarında olup Muş ili sınırları içinden geçmekte olan Murat Nehri'ne mansaplanmaktadır" dedi.

Karasu nehri kısalıyor

119 kilometre uzunluğunda olan mevcut Karasu Nehri'nin yeni proje ile 64 kilometreye düştüğünü ifade eden Acu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Böylece çok sayıda mendereslerin kesilmesi ile daha düzgün bir güzergahın elde edilmesi ve akış rejiminin düzenlenmesi ile her yıl Muş Ovasında meydana gelen sel felaketleri de önlenmiş olacaktır. Ayrıca nehir boyunca sağ ve sol sahilde olmak üzere 6 metre genişliğinde stabilize servis yolu ve ortalama 4 kilometre aralıklarla birer köprü gelecek şekilde ilave köprü yapılması proje kapsamında yer almaktadır. Servis yolu ve ilave köprülerin yapılması ile işletme aşamasında nehrin kanal temizliği ve bakımı kolaylaştırılacak ve nehrin her iki yakasında arazisi bulunan vatandaşların arazisine kısa yoldan ulaşmasını temin edecektir."

Karasu Yatak Deresi Islahı 3 etapta yapılıyor

Projenin inşaat aşamasının 3 etaba ayrılarak etaplar halinde ihaleler yapılarak imalatlar yapıldığını belirten Acu, birinci ve ikinci etabın tamamlandığını söyledi. Acu, "Birinci kısım işi muhtevasında; 63,515 kilometrelik kısmın 8,5 kilometresi yer almaktadır. Karasu Nehri'nin Murat Nehri ile birleştiği noktadan menbaya doğru ilk 8,5 kilometrelik kısmı, 2010 yılında iş tamamlanarak işletmeye alınmıştır. İkinci kısım işin muhtevasında, 63,515 kilometrelik kısmın 8+582 ile 20+405 kilometreleri arasındaki 11,823 kilometrelik yatak tanzimi ve ıslahı, 2 adet betonarme köprü ve çok sayıda sanat yapısından ibaret imalatlar tamamlanarak 2014 yılında geçici kabulü yapılmış ve işletmeye alınmıştır" ifadelerini kullandı.

Üçüncü etap çalışmaları devam ediyor

Projenin üçüncü etap çalışmalarının devam ettiğini belirten Acu, şöyle devam etti:

"Üçüncü kısım işi muhtevasında Muş Karasu Yatak Islahı 20+405 ile 63+515 kilometreleri arasındaki 43.110 kilometrelik dere ıslahı, 7 adet köprü, 48 adet kavşut ve kutu menfez ile dere birleşimlerinin sağlanması, 6 adet temizleme rampası inşası, 100 adet brit yapısı çalışmalarının yapılmasını kapsamaktadır. İşe 2015 yılında başlanmış olup 9 kilometre yatak tanzimi ve ıslahı, 4 adet betonarme köprü ve 13 sanat yapısı tamamlanmıştır. İşin fiziki gerçekleşmesi yüzde 58 olup, ihale bedeli 52 milyon 795 bin 829 TL'dir."

Çarçayı taşkın koruma çalışmalarına da değinen Acu, "Diğer taraftan Muş-Merkez Çarçayı Taşkın Koruma inşaatında da çalışmalarımız devam ediyor. Proje kapsamında çift taraflı 5 bin 223 metre taşkın koruma duvarı ile bu duvarlar üzerine kafes telli korkuluk ile 118 adet brit yapımı ve 4 adet köprü imalatını kapsamaktadır. DSİ olarak yaptığımızı bütün bu çalışmalarda en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na şükranlarımı sunuyor, emeği geçen bütün personellerimize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.