Mersin'in Mut ilçesinde kilosu 2 ile 6 lira arasında alıcı bulan kayısı, üreticiyi sevindirdi. Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, "Geçen yıl 40 bin ton ihracat gerçekleşti. Bu yıl yüzde 85'leri bulan kaliteli kayısı sebebiyle ihracat rakamının 45 bin tonu aşması beklentimiz var" dedi.
Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, ilk hasadı yapıldığında 15 liradan alıcı bulan ve sezon ortasına gelinmesiyle birlikte sofralık kayısının, şu an 2 ile 6 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirterek, "Mut kayısısı bu güne kadar görmediği bir altın yılını yaşıyor. Üretici hakkını fazlasıyla alıyor" dedi.
Hasadın yüzde 50'sinin tamamlandığı bir sezon içerisinde olduklarını belirten Acar, "Mut kayısısı sezon ortasına yaklaştıkça fiyat artışı olmakta. Özellikle bu yıl Kayısı kalitede hiçbir şey kaybetmeyip kaliteyi muhafaza etmekte. Geçen yıl 100 bin ton olan rekoltemiz bu yıl yine aynı rakamı takip edecek. Kayısı sezonunun ortaları yaklaştıkça fiyatlar geçen yıla oranla iki katını geçti. Üreticinin yüzü güldü cebi para gördü. Yeşil can eriğinde nasıl sezon sonuna kadar üreticinin yüzü güldüyse beklentimiz olan kayısıda da umduğumuzun üzerinde oldu. Geçen yıl 40 bin ton ihracat oldu. Bu yıl yüzde 85 kaliteli kayısı olması sebebiyle 45 bin tonları aşmasını bekliyoruz. Bu yıl özellikle kalite çok yüksek. Kalite kayısının olması sebebiyle meyve suyu için kayısı alacak olanlar kayısı bulamıyor" dedi.
Üreticilerden Mustafa Yıldız ise "Bu yıl kaliteli kayısı üretmenin sevincini yaşıyoruz. Bundan dolayı cebimiz para gördü diyerek sözlerine şöyle devam etti, "15 dönüme yakın kayısı bahçem var. Geçen yıllar kayısı fiyatları normal olması sebebiyle emeğimizin karşılığını tam olarak alamıyorduk. Bu yıl ise meyve suyu için kayısı yok denecek kadar az. Kaliteli kayısı olması sebebiyle fiyatlar geçen yıllara göre kat kat üstünde. İhracatçılar ise üründen çok memnun. Yani emeğimizin karşılığını bu yıl fazlasıyla alıyoruz" dedi.
Meyve suyu için alım yapan Ceylan Doğan ise, "Geçen yıllar günlük bir kamyon kayısı alırken bu yıl haftada bir kamyon kayısı alamıyorum. Kayısıların kaliteli olması sebebiyle bize kayısı düşmüyor. Ancak dibine dökülen kayısılar bize geliyor. Şu an 25 kuruşa meyusluk kayısı alıyoruz ama tadı yok" diye konuştu.
İHA