Uyuşturucu bağımlılarını ilaç kullanmadan eğitim ve rehberlikle topluma kazandırmayı hedefleyen Kurtuluş Vakfı'nın Başkanı Ufuk Tezemir, Narconon Programı'ndaki başarının yüzde 84'lere ulaştığını ve bundan dolayı programı kopyalamaya çalışan dernek ve kurumların ortaya çıktığını ileri sürdü. Türkiye'de bu programı yalnızca kendilerinin uyguladığına dikkat çeken Tezemir, "Madden ve manen kandırılıyorlar. Biz artık insanların kandırılmasını istemiyoruz" dedi.
Balıkesir'in Edremit ilçesi Kaz Dağları'nın eteklerinde "Narconon Programı" ile uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak isteyenlere, çeşitli yöntemlerle rehabilite uygulanıyor. Narconon Programıyla uyuşturucu, uyarıcı ve alkol bağımlılarına, destek ve ilaçsız rehberlik eğitimi veriliyor. Türkiye'de 4 yıldır devam eden "Narconon" Türkiye Eğitim ve Rehberlik Programında, madde bağımlısı gençlere 3-4 aylık bir rehabilitasyon süreci gerçekleştiriliyor. Programı uygulayan Kurtuluş Vakfı'nın Başkanı Ufuk Tezemir ise, Narconon Programı'ndaki başarının yüzde 84'lere ulaştığını ve bundan dolayı programı kopyalamaya çalışan dernek ve kurumların ortaya çıktığını ileri sürdü.
"Eğitmenlerimizin tamamı yurt dışında eğitimlerini gördüler"
Programın Türkiye'ye 4 yıl önce geldiğini belirten Kurtuluş Vakfı Başkanı Tezemir, Narconon'un hiçbir ilaç kullanılmadan eğitim ve rehberlik programı işlediğini belirtti. Narconon'un başarı seviyesinin yüzde 84'lere ulaştığına dikkat çeken Tezemir, bu oran yüzünden farklı kuruluşların programı kopyalamaya çalıştığını öne sürerek, "Yüzde 84'lere kadar ulaşınca bu programı kopyalamaya çalışan dernekler, kurumlar üremeye başladı. Bu bir süre sonra can sıkmaya başlar, insanlar ihtiyacı olduğunda bu yerlere umut bağlıyorlar. Madden ve manen kandırılıyorlar. Biz artık insanlar kandırılmasın istiyoruz. Çünkü bu programın Türkiye'deki tek uygulayıcısı Kurtuluş Vakfı. Dünya'da 48 ülkede uygulanan Narconon Programı'nın Türkiye'deki tek temsilcisi biziz. Eğitmenlerimizin tamamı yurt dışında eğitimlerini gördüler. Profesyonel olarak şu anda kendi bulaşmış oldukları bağımlılıktan kurtulup, başka arkadaşlarına yardımcı olmak üzere eğitimlerini gördüler. Şu anda merkezimizde 9 tane eğitmenimiz var. Bizde gönüllülük esas, maddi ve manevi çıkar yok. İnsanlarının umutlarını kırmak gibi bir hedefimiz yok. Sadece biz bağımlılık sürecini yaşadık, bu programla kurtulduk ve şimdi başkaları da kurtulabilir" dedi.
"Amacımız uyuşturucusuz yeni mutlu bir hayat"
Program sayesinde bir çok başarı elde etmelerine rağmen bazı kuruluşlar tarafından eleştiriye maruz kaldıklarını belirten Tezemir, "Halen bir çok kişi kurum ve kuruluşlar tarafından programla ilgili hiç bir bilgiye sahip olmadan ağır eleştirilere maruz kalıyoruz. Tabi başlangıçta çok daha fazla kapı yüzümüze kapanıyordu, şimdilerde biraz daha fazla kendimizi anlatma imkanı buluyoruz. Amacımız hayatımızı geri kazanmamıza sebep olan Narconon ilaçsız eğitim programını kurtulmak isteyen madde bağımlısı kardeşlerimize de öğretmek. Tek isteğimiz de insanların ve devletimizin bu programı daha yakından tanıması ve uygulamada kolaylık sağlanıp daha fazla insana ulaşması. Çünkü bu program sadece madde bağımlılarına değil, hiç madde ile tanışmayan çocuklarımıza da eğitimler vererek bundan nasıl uzak durmalarını öğreten, ayrıca ailelere ve topluma da nasıl davranmaları gerektiğini anlatan bir program. Sevdiklerini bize emanet ederken insanların yüzlerindeki umut ve bize olan güvenleri bizi onurlandırıyor. Amacımız uyuşturucusuz yeni mutlu bir hayat" diye konuştu.
Kurtuluş Vakfı Başkan Yardımcısı Selenay Külhan ise, "Kişi kaldığı sürece ağrı kesici dahi kullanmamaktadır, herhangi bir antidepresan ya da cip uygulaması yapılmamaktadır. Aksine kullanılan ilaç tedavisi bitmeden ya da cip takılıysa veya herhangi bir hastalığı varsa kesinlikle burada kalamazlar" ifadelerini kaydetti.
İHA