Neden İyte Sorusunun Cevabını Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran Verdi!

Tercih dönemi yaklaşırken İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran sizler için Türkiye’nin tek yüksek teknoloji enstitüsü olan İYTE hakkında sorulan soruları yanıtladı. Adında üniversite geçmeyen fakat...

Tercih dönemi yaklaşırken İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran sizler için Türkiye’nin tek yüksek teknoloji enstitüsü olan İYTE hakkında sorulan soruları yanıtladı.

Adında üniversite geçmeyen fakat üniversite eğitimi veren İYTE; MIT, California Institute of Technology, Weizmann ve Georgia Institute of Technology gibi dünyada ileri gelen yüksek teknoloji enstitülerinden model alınarak kuruldu. Araştırma ve toplumun ihtiyaç duyduğu kaliteli, nitelikli, rol model lider bireyleri yetiştirme odağı bulunan İYTE; toplumun tüm kesimlerine katkı sunma hedefi ile çalışmalarını yürütüyor.

Neden İYTE Sorusunun Cevabını Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran Verdi!

‘Butik Üniversite’

Ürettikleri bilginin gerçek hayata yansıdığını ve yüksek teknoloji üretiminin temelini oluşturduğunu ve böylece ülkenin ekonomi dahil her anlamda kalkınmasının önünü açtığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran, “Türkiye’nin diğer üniversiteleriyle kıyasladığımızda az sayıda öğrenci ve butik bir üniversite yapısıyla öğrencilerimizi akademik ve içinde yaşadığımız dönemin tüm beklentilerini karşılayacak şekilde yetiştirip donatıyoruz. Fen, Mimarlık ve Mühendislik olmak üzere 3 fakülte ve 18 bölümde toplam 5700 lisans öğrencimiz var.

Temel motivasyonumuz az sayıda öğrenciye yüksek kalitede eğitim vermek, öğrencilerimizi araştırma projelerimize dahil etmek ve hatta kendi projelerini yürütmelerine olanak vermek, stajlar, Avrupa’da Erasmus kapsamında alacakları eğitimleri ve Teknoparklarımızda elde ettiği tecrübe ve kazanımlarla bugüne ve geleceğe en iyi bir şekilde hazırlamaktır. Öğrencilerimizi sadece akademik anlamda değil; non-akademik olarak tanımlayabileceğimiz kültür, sanat, edebiyat, spor, yabancı diller, liderlik, girişimcilik gibi çok farklı eksenlerde yetiştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Öğrencilere Liderlik Belgesi

Enstitü’nün eğitim dili olan İngilizce eğitim de dahil olmak üzere beş yıl süren eğitimin sonunda öğrencilere Mezuniyet Diplomasının yanı sıra “Toplumsal Farkındalık ve Liderlik Belgesi” verdiklerini belirten Prof. Dr. Yusuf Baran, belirledikleri alt başlıklar çerçevesinde beş yıl boyunca öğrencilerin yaptıkları ve katıldıkları etkinliklerden kredi topladıklarını ve belirli bir kredinin üzerinde olan öğrencilerin “Toplumsal Farkındalık ve Liderlik Belgesi” almaya hak kazandıkları açıklamasında bulundu.

Öğrencilerini esprili tabiriyle ‘bordo bereli’ gibi yetiştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Baran ekledi: “Şu anda öğretim üyelerimizin %70’ten fazlası Amerika’nın, Avrupa’nın, Uzak Asya’nın en iyi üniversitelerinden mezun ve tersine beyin göçüyle ülkesine dönmüş ya da uluslararası arenadan direkt beyin göçüyle kazandığımız öğretim üyelerimizdir. İYTE, 19 araştırma merkezi ve her bilim insanının kendi araştırma alanı ve onun ötesinde de “UNESCO Mükemmeliyet Merkezi” unvanıyla öğrencilerinin gelişimine katkı sunan ve hayata dokunan araştırmalar yapan bir üniversite, enstitüdür.”

İYTE, Öğrencilerine Ne Gibi İmkânlar Sunuyor?

Öğrencinin üniversite hayatından; mezun olunca iş bulabilme ve keyifli bir üniversite hayatı beklediğini, ailelerin ise mezun olunca çocuğunun iş bulabilmesini ve güvenli bir ortama sahip olmasını beklediğini aktaran Prof. Dr. Yusuf Baran, “Öğrencilerin ve ailelerin bir üniversiteden beklenti noktasında kesiştiği konu üniversite mezuniyeti sonrası iş bulabilmek. Elimizdeki veriler, İYTE mezunlarımızın iş dünyasında güçlü bir tercih edilirliği olduğunu gösteriyor. Daha da önemlisi öğrencilerimiz ve mezunlarımız İYTE’de elde ettikleri kazanımlar ile kendi şirketlerini kuran, istihdam yaratan ve ülkemizin yüksek teknoloji üretimine katkı sunarak Türkiye’nin ithalat ihracat dengesini lehimize dönüştüren bir girişimciye dönüşmekteler.” ifadelerinde bulundu.

Neden İYTE Sorusunun Cevabını Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran Verdi!

Prof. Dr. Yusuf Baran “Öğrencilere verdiğimiz dünya standartlarında ve ötesinde eğitim, Avrupa’nın 106 üniversitesiyle yaptığımız Erasmus anlaşmaları ve beraberinde sağladığımız eğitim ve staj destekleri, üniversite-sanayi iş birliklerimiz kapsamında sağladığımız staj, kısmi zamanlı iş olanakları ve istihdam desteği, 108 öğrenci topluluğumuzla öğrencilerimizin kişisel gelişimine sunduğumuz katkılar, kültür, sanat edebiyat ve sportif faaliyetlerle öğrencilerimizin gelişimini çok yönlü destekliyoruz.

Daha da önemlisi 3.6 Milyar TL’yi aşan toplam cirosu, 165 Milyon Doları aşan toplam ihracatı, 1800’e yakın Ar-Ge personeli ve 203 yüksek teknoloji şirketi ve ‘yerel inovasyon ekosisteminin güçlendirilmesi’ kapsamında ‘Avrupa’nın En Başarılı ilk 10 Teknoparkı’ arasına giren Teknopark İzmir’imiz ve Mayıs 2023’te açılışı gerçekleştirilen Bilişim Vadisi İzmir’imiz ile yarattığımız fırsatlarla öğrencilerimizin inovasyon ve girişimcilik ekseninde gelişmelerini ve kendi girişimlerini kurmalarını destekliyoruz.” diyerek öğrencilerine verdiği destekten bahsetti.

“Türkiye’nin en pahalı bölgesinde en ekonomik üniversite hayatını sağlıyoruz.”

Türkiye’nin ekonomik olarak en pahalı bölgelerinden biri olan Urla’da bulunan İYTE’nin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, “Türkiye’nin en pahalı bölgesinde en ekonomik üniversite hayatını sağlıyoruz. Barınma sorununu, yurt sorununu çözmüş bir üniversiteyiz. Üniversitemizi kazanan ve kampüste yaşamak isteyen öğrencilerimize sağlayabileceğimiz farklı yurt imkânlarına sahibiz. Bu sene içerisinde bir yurdun daha temelini atıyoruz. Kampüs ulaşımı noktasında da önemli gelişmeler kaydettik. İzmir şehir merkezinden İYTE’ye otobandan direkt ve sahil yolundan ve Urla’dan kampüse ulaşımı önemli ölçüde iyileştirdik. Ayrıca, özel servislerle de İzmir’in çok farklı bölgelerinden kampüsümüze ulaşım sağlıyoruz. Ulaşımın daha da iyi olması için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İYTE Vakfı üzerinden sunduğumuz burs olanaklarımız var bu burs noktasında da her geçen sene fonladığımız ve desteklediğimiz öğrenci sayımız artıyor.” diye konuştu.

Neden İYTE Sorusunun Cevabını Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran Verdi!

Öğrencilerin talep ve beklentilerini duymanın ve bu taleplere duyarlı olmanın büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Baran, “Biz duyan bir üniversiteyiz. Öğrencilerimizin taleplerini duyan bir Rektörüm ben. Bir talebin, tek bir öğrenciden veya on bin öğrenciden gelmesi bir noktada benim için fark etmiyor. Önemli olan yapılan talep. Tek bir öğrencimin talebi dahi aksiyon almamız ve gereğini yapmam için yeterli oluyor. Duymakla kalmayıp talebin yerine getirilmesi için ne gerekirse yapan bir üniversiteyiz.” dile getirdi.

Bağımsız bir araştırma kuruluşu olan ÜNİAR’ın gerçekleştirmiş olduğu bir ankette tüm alt kırılımlarda İYTE A+ notunu aldı ve Türkiye Üniversite Memnuniyet Anketinde devlet üniversiteleri arasında 2. devlet ve vakıf üniversiteleri arasında ise ilk üç arasında yerini aldı. Bu kapsamda, Rektör Baran da Gümüş Madalya ödülü ile ödüllendirildi.

Röportajımızın sonuna gelirken Rektör Baran’a #BENCEİYTEYEGELMELİSİN mottosunun açıklamasını sorduk. Rektör Baran #BENCEİYTEYEGELMELİSİN mottosunun nedenlerini şu şekilde sıraladı:

  1. %100 İngilizce eğitim veriyoruz.
  2. Devlet üniversitesiyiz.
  3. 2022 Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’nda tüm kategorilerde A+ derece ile Türkiye ikincisiyiz.
  4. Barınma sorununu tümüyle çözmüş bir üniversiteyiz.
  5. Eğitim Bursu Ofisimizle öğrencilerimize özel burs ve destekler veriyoruz.
  6. 108 öğrenci kulübümüz ve İYTE Gençlik Merkezimiz ile öğrencilerimizin tüm ilgi alanlarını destekliyoruz.
  7. Denizin kıyısında doğa ile iç içe bir kampüsteyiz.
  8. Her türlü sportif faaliyeti destekleyen alt yapılara sahibiz.
  9. Akreditasyon almış bölümlerde eğitim veriyoruz.
  10. 123 Avrupa Üniversitesinde eğitim imkânı sağlıyoruz (Erasmus).
  11. Öğrencilerimize staj ve istihdam desteği sağlıyoruz.
  12. Kampüsümüzde kurulu “Teknopark İzmir” ve “Bilişim Vadisi İzmir” ile kariyerinize önemli destekler sunuyoruz.
  13. Mezuniyet Diplomasının yanı sıra Liderlik Belgesi” veriyoruz.
  14. UNESCO Mükemmeliyet Merkezi unvanına sahibiz.
  15. Yükseköğretimin Oscar Ödülünü Türkiye’ye getiren ilk üniversiteyiz.
  16. Araştırma Üniversiteleri sıralamasında en üst sıralardayız.
  17. Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler sıralamasında en üst sıralardayız.

“Geleceğe en iyi bir şekilde hazırlanmanızı sağlamak üzere üstün başarılı akademik kadromuz, güçlü araştırma altyapımız ve düşük kontenjanlarımızla sizleri Türkiye’nin bilim ve teknoloji merkezine, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne bekliyoruz. Farkımızı anlatmak ve sorularını yanıtlamak amacıyla ve tüm aday öğrenci ve aileleri 21-30 Temmuz 2023 tarihinde İYTE Kampüsünde düzenleyeceğimiz Tercih Günlerine bekliyorum.” diyerek davette bulundu. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Milli Sporculardan Beden Eğitimine Atanacak Sözleşme Öğretmen Duyurusu
Eğitim Sen’den Bakan Yusuf Tekin’e İ̇stifa Çağrısı
Acun Ilıcalı Ve Tv8’e Yasa Dışı Bahis Soruşturması!
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na Patikli Protesto
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin İle Başlayan ‘laiklik Tartışması’ Büyüyor!