Nesli Tükenmekte Olan Yarasa Hatay’da Bulundu

Hatay'ın Hassa ilçesinde uzmanlar tarafından yaklaşık iki yıldır gerçekleştirilen araştırmalar sonucu Sugediği-3 isimli lav tüpü mağarasında nesli...

Hatay'ın Hassa ilçesinde uzmanlar tarafından yaklaşık iki yıldır gerçekleştirilen araştırmalar sonucu Sugediği-3 isimli lav tüpü mağarasında nesli tehlike altında bulunan Akdeniz nalburunlu yarasa bulundu.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç ve uzman öğretim üyeleri tarafından yaklaşık iki yıldır ayrıntılı incelenen leçelik alandaki lav tüplerinde, Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik (IUCN) tarafından kırmızı listesinde tehdide açık (NT) olarak listelenen, diğer nalburunlu türlere nazaran daha az görülen ve bilimsel adı Rhinolophus euryale, Blasius 1853 olan Akdeniz nalburunlu yarasa türüne rastlandı.

İki yıldır sürdürülen çalışmalardan bilgi veren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, 19 Mart 2017 tarihinde Sugediği-3 olarak adlandırılan lav tüpünde bu türün erkek bireylerinden oluşan oldukça kalabalık hibernasyon kolonilerinin tespit edildiğini ve yaklaşık iki yılda eşeysel olgunluğa erişen bu türün, yılda sadece bir kez çiftleştiğini ve bir yavru doğurduğunu söyledi.

Bu keşifle birlikte lav tüpü mağaralarında keşfedilen yarasa türlerinin dörde ulaştığını belirten Öğünç, "Lav tüplerinde daha önce kayıt verilen IUCN kırmızı listesinde hassas (VU) olarak sınıflandırılan uzun ayaklı yarasa ve Mehely'in nalburunlu yarasası ile tehdide açık (NT) olarak sınıflandırılan uzun kanatlı yarasa türlerine, Akdeniz nalburunlu yarasasının ilavesi ile leçelik alanda yayılış gösteren yarasa türlerinin sayısı 4'e çıkmıştır. Bilindiği gibi leçelik alanın bir bölümüne Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması planlanmaktadır ve yarasa mağaralarının bir kısmı bu alanın içinde yer almaktadır. Ayrıca leçelik alan DSİ raporlarına göre günlük yaklaşık 1 milyon 300 bin kişiye yetecek miktarda sağlıklı içme suyu sağlamaktadır. OSB'nin bu alana yapılması hem bu çok değerli su kaynağını kirletecek, hem de tümü Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere göre koruma altında olması gereken yarasa türleri ve bu türlerin yaşama ortamlarını yok edecektir. Leçelik alan ayrıca volkanik yapısı ve oluşumları ile eşsiz jeolojik zenginlikler sunmaktadır. Leçelik alanın korunması alanın eşsiz jeolojik yapısı, zengin su kaynağı ve biyolojik çeşitliliğinin korunması, bu zenginliğin gelecek nesillere aktarılması açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. Dernek olarak tüm resmi kurumlar, halkımız ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile alanın korunmasına katkı sağlamayı en önemli misyonumuz olarak gördüğümüzü kamuoyuna saygıyla bildiririz" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.