Basansarnıç, Nevşehir ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Köy ismini yıllar önce bölgedeki çok sayıda olan su sarnıçlarının batmasıyla batansarnıç ismiyle anılmış zamanla bu kelime basansarnıça dönüşmüştür.
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında pek fazla bilgi yoktur. Köyün geçmişi kervancıdır. Yani devecidir. Köy devecioğuları olarak da bilinir. Bu meslek kendini nakliye söktöründe göstermektedir. Köy önceleri geniş meşe alanları ile kaplı durumda iken günümüzde tahrifat sonucu çok az sayıda meşelikler kalmıştır. Yörede yetiştirilen karpuz önceleri çok meşhur olmakla beraber şimdilerde pek fazla yetiştirilmemektedir. Köyde yaşayan ailelerden bazılarının kaydı 1292 yılına kadar tespit edilmektedir. Kervancılıkla uğraşan köy halkı bu bölgeyi kendilerine yerleşim yeri olarak seçmişlerdir. Belirli yemekleri tandırda kuru fasulye ve etli yahnidir.
Nevşehir merkezine 23 km uzaklıktadır. Köy arazileri genelde volkanik kayalarla kaplıdır, tarıma elverişli arazi alanı oldukça azdır. Köy nüfusu yaz aylarında artmakla beraber kış mevsimlerinde nüfus oldukça azdır. Nüfusun büyük kısmı İstanbul'da yaşamaktadır. Komşuları Alacaşar, çiftlik, Karacaşar, Kızılköy ve Tatlarin'dir. Köyde market bulunmamaktadır. Bu tür ihtiyaçlar köye en yakın kasabadan sağlanmaktadır.
Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 706
1997 646
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy devamlı göç vermektedir. Nakliyecilik yaygın iş koludur.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardir ancak faaliyette değildir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.