Nevşehir Belediye Meclisi'nin kararıyla tabelalarda Türkçe kullanımı zorunlu hale getirildi.
Türkçe'nin yerinde doğru, kurallara uygun, açık, anlaşılır ve güzel bir şekilde kullanılmasının da sağlanması amacıyla Nevşehir Belediye Meclisi, Belediye Mücavir alanları içerisinde tabela, pano, levha, afiş ve benzeri tanıtım araç ve gereçlerinin Türkçe olması zorunluluğu getirdi. Nevşehir Belediye Meclisinin Haziran ayı toplantısında, oy birliği ile alınan karar doğrultusunda tescilli markalar dışında, bundan sonra ismi Türkçe olmayan hiçbir iş yerine ruhsat verilmeyecek.
17 Mayıs 2017 tarihli ve 30069 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğü giren 2017/9 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile 2017 yılının Türk Dili Yılı olarak ilan edilmesinin ardından Nevşehir Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü, Türkçe'nin yerinde doğru, kurallara uygun, açık, anlaşılır ve güzel bir şekilde kullanılmasının da sağlanması amacıyla, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 15. Maddesinin (N) bendindeki hükmün Belediye yasağı olarak tespit edilmesi ve Nevşehir Belediye Meclisi'nin 03.04.2007 tarih ve 1/6 sayılı kararı ile tespit edilen belediye yasaklarına ilave edilmesi hususlarında karar verilmek üzere Nevşehir Belediye Meclisi'ne müzekkere yazdı.
Nevşehir Belediye Meclisi'nin Haziran ayı olağan toplantısında, Nevşehir Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan müzekkere okundu.
Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek himayelerinde 15 Mart 2017 tarihinde yapılan toplantıyla 2017 yılının "Dilimiz Kimliğimizdir" başlığıyla "Türk Dili Yılı" olarak ilan edildiğine işaret edildiği müzekkere yazısında, 17 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğü giren Başbakanlık Genelgesi ile 2017 yılının Türk Dili Yılı olarak ilan edildiği vurgulandı.
Türkçe dünyanın en zengin dillerinden birisi
Genelge ile dünyanın en zengin dillerinden biri ve milli kimliğimizin ana unsuru olan Türkçemizi korumak, yaşatmak, zenginleştirmek ve gelecek nesillere güçlü bir şekilde aktarmak , bugünümüzü ve yarınımızı yeni bir şuur hamlesiyle inşa etmek hem kamu kurum ve kuruluşlarının hem de bütün toplum kesimlerinin ortak görevi olduğunun kaydedildiği müzekkerede, "Özellikle son yıllarda basın, yayın ve teknoloji yoluyla Türkçeye girmekte olan yabancı kelimelerin yanında Türkçe kelimelerin imlasına bile sirayet eden yabancılaşma tehdidi, endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Bu kapsamda 2017 yılının Türk Dili Yılı ilan edilmesi, Türkçenin yerinde, doğru, kurallara uygun, açık, anlaşılır, ve güzel bir şekilde kullanılmasına büyük katkılar sağlayacağı ve bu konuda da toplumsal bilincin, özenin ve duyarlılığının artmasına hizmet edecektir" denildi.
Türkçe konusunda gerekli önem gösterilmeli
Başbakanlık Genelgesinde yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum örgütleri ve basın yayın organlarının dilimizin doğru ve yerinde kullanımı konusunda gerekli dikkat ve önemi göstermesi ve yapılacak çalışmalara etkin bir şekilde katılmalarının istendiğine de vurgu yapılan müzekkere de, 5393 sayılı Belediye Kanununun 15. Maddesinin (n) bendinde reklam panoları ve tanıtıcı tabelalar konusunda standartlar getirmenin yetki ve imtiyazının belediyelere verildiği hatırlatılarak, "Tescilli markalar ve tescilli ticaret unvanları hariç olmak üzere her türlü ilan, reklam ve tanıtım amacıyla konulan pano, levha, tabela, afiş ve benzerlerinde Türk dilinin ve Türkçe kelimelerin kullanılması mecburidir. Aksine hareket edenler hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi gereğince ceza tatbik edilir. Bu hükme aykırı unvan, tabela, ilan vb. kullanan işyerlerine açma ve çalışma ruhsatı verilmez" hükmünün belediye yasağı olarak tespit edilmesi ve belediye yasakları listesine ilave edilmesi istendi.
Oy birliği ile kabul edildi
Nevşehir Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü'nün Türkçe'nin yerinde doğru, kurallara uygun, açık, anlaşılır ve güzel bir şekilde kullanılmasının da sağlanması amacıyla hazırladığı müzekkere, Nevşehir Belediyesi "nin Haziran ayı Meclis toplantısına katılan tüm üyelerin oy birliği ile kabul edildi.
Ünver meclis üyelerine teşekkür etti
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Belediye Meclis üyelerini aldıkları bu karar nedeniyle tebrik etti.
Ünver açıklamasında şunları kaydetti: " Dünyanın en zengin dillerinden biri olan Türkçemizin toplum hayatının her alanında kullanımını sağlayabilecek düzeyde olduğuna inandığım bu karardan dolayı, Nevşehir Belediye Meclisindeki tüm arkadaşlarımızı tebrik ederim. Nevşehir Belediye Meclisimizin aldığı karara göre, Uluslararası unvanlı işletmelerin dışında, belediye sınırlarımız içinde açılacak iş yerlerine, Türkçeden başka herhangi bir dilde isim vermek isteyen kişi ve kuruluşlara iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeyecek. Mevcut iş yerlerindeki Türkçe olmayan isim ve tabelaların Türkçe kelime ve isimlerle değiştirilmesi özendirilecek. Her türlü ilan, reklam ve tanıtım amacıyla konulacak pano, levha, tabela, afiş ve benzerlerinde Türkçe sözcüklerin kullanılması sağlanacak. Türk alfabesindeki 29 harf içinde yer almayan harfler ile Türk dilinin temel kurallarına aykırı sözcüklerin kullanılmaması için çaba sarf edilecek. Öyle inanıyorum ki alınan bu karar, şehrimizdeki tüm esnaf kardeşlerimizin Türkçe duyarlılığını da ciddi anlamda etkileyecektir" dedi.
İHA