Tokat'ın Niksar ilçesinde "2. Altın Ceviz" seçmeleri yapıldı.
Niksar İlçe Tarım Müdürlüğünde yapılan seçmelerde jüri aroması, rengi ve kalitesine yönelik en iyi cevizleri seçti.
Niksar cevizi hakkında bilgiler veren İlçe Tarım Müdürü Namık Özdüzgün, Niksar'da yıllık 800 tona yakın üretim olduğu bilgisini vererek "Bizim ilçemizde 80 Bin civarında dikili ağacımız bulunmakta ortalama olarak yıllık 800 ton civarında üretim gerçekleştirmekteyiz. Ancak son yıllarda yeni bahçelerinde tesis edilmesiyle birlikte her geçen gün bu rakam artacaktır. Yeni kurulan bahçelerle birlikte 2020 yılı hedefimiz 5 bin ton civarında ceviz üretmektir. Bu konuda da çalışmalarımız yeni bahçelerin kurulmasında yönünde devam etmektedir. Niksar'da 800 ton üretimin yanı sıra dışarıdan gelen cevizlerin kırımı da yapılarak yıllık 100 Mil yon TL'lik bir ekonomiye katkının da olduğunu belirtmek isterim. Son yıllarda çok yeni çeşitlerin ilçede dikimi gerçekleştirilmektedir. Özellikle yabancı çeşitler dediğimiz chandler, fernor gibi çeşitlerin ilçede dikimi gerçekleşiyor onlarda çok kaliteli çeşitler. Geç uyanması, baharın donlarından etkilenmemesi bakımında ön plana çıkmaktadır. Ama buradaki çalışma yeni çeşitleirn ortaya çıkarılması tescile konu olması açısından önemli bir çalışmadır" dedi.
Niksar'ın tescillenmiş "Niksar 1" adlı cevizin bulunduğunu belirten İlçe Müdürü Özdüzgün başka çeşitlerin de tescillenme çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Niksarlı ceviz ticareti ile uğraşan ve sektörün önde gelen isimlerinden olan Halis Yılmaz ise "Niksar'da bu yıl ikincisi Belediye organizasyonu ile Niksar İlçe tarım Müdürlüğü öncülüğünde en iyi ceviz yarışması düzenliyoruz. Bu ayın 28'inde ulusal ceviz toplantısında Niksar Belediyesinin öncülüğünde burada yapacağız. Bu cevizimiz Türkiye'de ve dünyada aroması çok iyi ve farklı ve genleri olan Niksar cevizi aroması yağ olarak damak tadına hitap eden çok farklı ürünlerimiz var. Niksar cevizinin özelliği doğadan tadını alan çok farklı kaliteli bir ürün, damak tadına insan sağlığına çok iyi gelen bir ürün. Tarihten gelen Niksar ceviziyle adını alan Niksar'ın başkenti. Elli tane çiftçimiz buraya geldi ürünlerini getirdi ve ilk üç sıralamayı seçeceğiz. Biz bunun ticareti ile uğraşıyoruz ama önemli olan burada bizim kalitemiz ve üreticilere en iyi cevizi daha çok üretip hem üreticilerimizi kazandırmak hemde tüketicilere en kaliteli sağlıklı cevizi sunmaktır" diye konuştu.
Niksar'da yıllık ortalama 700 ila 800 ton ceviz üretildiğini aktaran ceviz üreticisi Yılmaz "Her sene bu rakam artarak çoğalıyor, çünkü cevize son yıllarda çok büyük bir talep var bu talebi de karşılamak için herkes kapalı modern ceviz bahçeleri kuruyor. Damlama sulamalı yeni çeşitlerden oluşan. Herkes büyük oranlarda 100 dönüme kadar bahçeler kurmaya başladı, bu da önümüzdeki yıllarda gösteriyor ki Niksar'ın ekonomisine ülke ekonomisine Niksar'da çok ciddi bir yatırım var. Dışarıdan gelen ithalatın önüne geçmek için yerli üretime geçmemiz lazım. Burada toprağımız var, suyumuz var havamız uygun markamız var neden bunları yapmayalım. Artık devlet vatandaş işbirliği ile üretim hamlesine geçtik. Biz ayrıca ceviz fidanı üretimi yapıyoruz ve yılda ortalama 50-60 Bin civarında yerli fidan üretimi yapıyoruz. Bu fidanları Tokat çevresinde Sivas, Gümüşhane, Karadeniz illerine Ankara'ya, Çorum'a, Kayseri'ye İç Anadolu ve Doğu Anadolu'ya Erzincan'a kadar fidanlarımız gönderiyoruz. Fidanlarımız çok büyük bir talep var, o yüzden bizde kapasitemize yüzde 50 oranında artırmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da kendimizi yenileyerek yeni çeşitleri üretmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
"Niksar1" patenti alındı
Niksar'da "Niksar1" adıyla ceviz patenti aldıklarını belirten Yılmaz şöyle devam etti: "Niksar 1 cevizi coğrafi bir patenti Niksar Ticaret ve Sanayi Odası'nın öncülüğünde alındı. Önümüzdeki günlerde Ticaret Odası bize vereceği Niksar cevizi ile ilgili amblemleriyle satışlarımızı Niksar cevizi olarak gerçekleştireceğiz. Bunun tabi Niksar'a büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz."
Belediye olarak çiftçilere katkı sağlamak için çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Niksar Belediye Başkan yardımcısı Celal Şahin ise şunları kaydetti: "Niksar'da bu sene "2. Yerli Altın Ceviz" yarışması düzenliyoruz. Bölge ekonomisine katkı yapacağını düşündüğümüz için çiftçilerimizi desteklemek, bölgede cevizin en kalitelisini en iyisini yetiştirmek adına çiftçilerimize bu şekilde bir yarışma düzenledik. Sayın Belediye Başkanımız Özdilek Özcan beyin bu konuda destekleri devam etmektedir. Çiftçilerimizin sonuna kadar yanındayız en iyi cevizi görmek için üreticimize de altın ceviz ödülünü veriyoruz. Bölge ekonomisine katkı yapacağınız düşünüyoruz. Çünkü bizim Niksar'da iki marka değerimiz var Ayvaz suyumuzun yanı sıra diğeri de cevizimizdir."
İHA