Bursa'da 2005 yılında bir grup öğrencinin "Barış Okulu İçin 500 Çocuk Elele" projesi ile hayata geçirilen Nilüfer Belediyesi Barış Anadolu Lisesi'nin hikayesi kitaba dönüştü. Hazırlanan kitap, projeyi başlatan öğrencilerin de katıldığı törende tanıtıldı.
Nilüfer'de 2005 yılında 11 öğrencinin girişimleriyle başlayan, Nilüfer Belediyesi ve UNICEF'in destekleriyle yüzlerce çocuğa ulaşan "Barış Okulu İçin 500 Çocuk Elele Projesi"nin hikayesi, Nilüfer Belediyesi tarafından kitap haline getirildi. 2007 yılı Ekim ayında, Milli Eğitim Müdürlüğü, Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Yerel Gündem 21 arasında imzalanan protokolden sonra, 10-17 yaş aralığında 500 çocuk, Barış Mahallesi'nde "Barış İlköğretim Okulu"nu yaptırabilmek için bir araya geldi. UNICEF'in de desteğini alarak çeşitli materyallerin satışını yapan ve geri dönüşüm atıkları toplayarak gelir sağlayan öğrenciler, 23 Nisan 2007'de okulun temelini atmayı başararak, okulun bugünlere gelmesini sağladı. Çocukların hikayesi, Nilüfer Belediyesi tarafından kitap haline getirilerek projede yer alan çocuklara ve destekçilerine hediye edildi. 167 çocuğun duygularını paylaştığı kitapta, çocukların daha sonra ki yıllarda yaptıkları çalışmalara da yer verildi.
Öğrencilerin dünyaya örnek bir projeye imza attığını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Bu okulun hikayesi bugün kitaba dönüştü. Bu kitabın her satırından alınacak dersler, öğrenilecek şeyler var. 2005 yılında başlayan bu öykü o kadar anlamlı ki 11 çocuk, tüm çocukların mutlu olmasını istedi. Her çocuğun kendileri gibi şanslı olmadığını, çok küçük yaşlarda fark eden bu çocuklar, hayallerin gerçekleşebileceğini hepimize somut bir şekilde gösterdi. Bu projeye herkes büyük emek verdi" dedi.
UNICEF tarafından da benimsenen, dünya çocuklarına örnek gösterilen projenin "Barış Okulu 500 Çocuk el ele" kitabıyla artık daha çok insan tarafından bilineceğini söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, "Herkes, çocukların projeyle birlikte büyürken nasıl emek verdiklerini, nasıl kaynak bulduklarını okuyabilecek. Bir kent yöneticisi olarak ben hem Nilüfer Belediyesi'nin adının böyle anlamlı bir işle anılmasından onur duyuyorum. Her çocuk hayal kurmalı. Bunu gittiğim her yerde söylüyorum. Benim de hayallerim vardı ve birçoğu gerçek oldu. Hayal kurmak hedefe ulaşmada çok büyük araçtır" diye kaydetti.
Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği Başkanı Prof. Dr. Erol Nezih Orhon da çocukların hedefi olması gerektiğini belirterek, "Hayaller hedefler insanı her zaman başarıya götürür. Yoksa çocukları teknolojik araçlarla başımızdan iteklemek çok kolaydır" diye konuştu.
Projeyi başlatan öğrenciler arasında yer alan İlayda Temizarabacı, Gaye Temizarabacı, Ece Paşalıoğlu, Gamze Yolgeçer de çocukluklarının parçalarını okulun duvar harcına kattıklarını söylediler. Törenin ardından projeye katkı koyan çocukların plaket ve sertifikaları dağıtıldı.
İHA