Obezitenin birçok kanserle ilişkili olduğunu belirten Tıbbı Onkoloji Uzmanı Dr. Süleyman Erdoğdu, tedavi için kullanılan bitkisel ilaçların, kemoterapi ilaçlarının etkisini azalttığını söyledi.
Medical Park Elazığ Hastanesi Tıbbı Onkoloji Uzmanı Dr. Süleyman Erdoğdu, kanser hakkında ve halk tarafından kansere dair doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi. Obezitenin birçok kanserle ilişkili olduğunu belirten Dr. Erdoğdu, "Normalden fazla kiloya sahip olma sadece kardiyovasküler ve diyabet gibi hastalıklarla ilişkisi olduğu sanılır ama kanserle de çok yakın ilişkilidir. Obezite en sık görülen meme, kolon ve prostat kanseri gibi birçok kanserin oluşumu ve tekrarlaması ile yakın ilişkilidir. Hastalarımıza çoğu zaman kemoterapi sonrası dönemde de hastalığın tekrarlamaması için kilo almamaları gerektiğini özellikle belirtiyoruz" dedi.
"Bitkisel ilaçlar bazen ölümcül sonuçlara yol açabiliyor"
Vatandaşlar tarafından kullanılan alternatif tedaviler altındaki şifalı ot ve bitkilerin kemoterapi ilaçlarının etkisini değiştirdiğini vurgulayan Dr. Erdoğdu, bu bitkilerin çoğu zaman karaciğer ve böbrek yetmezliğine yol açarak ölüme bile neden olabileceğini dile getirdi. Dr. Erdoğdu, "Bu türde bir sürü ilaç ot var. Bunların çoğunun kemoterapi ilaçlarının etkisini azalttığı veya değiştirdiği kanıtlanmış durumdadır. Bizim verdiğimiz tedaviye aldığımız cevabın başarılı olma ihtimali maalesef azalıyor ve bunu çoğu zaman hastalar ve aileler sakladığı için sonradan öğreniyoruz. Bitkisel veya şifalı adı altında satılan ilaçların bilimsel kanıtlanmış hiçbir etkinliği yoktur, binde bir kişide bu otlarla iyi bir sonuç alınması diğerlerinde de alınacağı ihtimalini güçlendirmiyor, bunun için başta sağlığınıza sonra da paranıza yazık. Sonuç itibariyle etkinliği kanıtlanmış ilaçlar üzerinden bilimsel tıp yolunda ilerlenmesi temel yol olmalıdır" diye konuştu.
Kanserde önemli noktalar
Akciğer kanserinin nedeninin yüzde 95 oranında sigara olduğunun artık herkesçe bilindiğini anlatan Erdoğdu, şunları kaydetti:
"Sigara içimi eskiden beri vardı, günümüzde giderek artan, erken yaşlara inen ve çoğu zaman sigara içmeyenlerin bile sigara dumanına maruz kalması nedeniyle hastalığa yakalanmanın yüksek olduğu bir durumdur. Meme ve kolon kanseriyle ilgili ailesel risk faktörleri var, riski olan aile bireyleri meme ve kolon kanseri açısından 40-50 yaşlarından itibaren tarama programına alınması uygun olacaktır."
İHA