Bir zamanlar kaliteli ve yaygın tütün üretimiyle bilinen İzmir'in Küçük Menderes ovasında tütüncülük, Ödemiş'e bağlı Uzundere, Köfündere ve Orhangazi köylerinde canlandırılmaya çalışılıyor.
Ödemiş'te, sözleşmeli üretim modeliyle yapılan tütün yetiştiriciliğinde üreticiler gecenin ilk saatlerinde başladıkları çalışmalarına sabaha dek devam ediyorlar. İlçenin doğusundaki Uzundere köyünde yıllardır tütün üreticiliği yapan Oktay Keklik, su tutmayan toprakları ve sabah çiği ile kaliteli tütün için uygun ortamı sağlayan Uzundere köyünde son yıllarda tütün yetiştiriciliğinin yeniden ilgi gördüğünü söyledi. Atadan kalma bilgi ve beceri ile tütün yetiştirdiklerini belirten Keklik, köyün ağırlıklı olarak tütün üreticiliği ile geçindiğini anlattı.
Tütün kırımı başladı
Köyde yetiştirilen tütünlerin kırım döneminin başladığını kaydeden Keklik, "Köyümüzde tütün tüm ovada olduğu gibi yok denecek kadar azalmıştı. Şimdi yeniden sözleşmeli tütün ekimi hızlandı. Sonbaharda toprağı işleyip bahar mevsiminde ekime başlıyoruz. Haziran sonu ve Temmuz ortalarına kadar kırma yapıyoruz. Kırma işlemine gece başlıyoruz. Gece 01.00 gibi tarlaya girip sabah güneş yükselene kadar çalışıyoruz. Tütün üreticiliği çok zor ve zahmetli bir iş. Gece boyunca topladığımız tütün yapraklarını akşama kadar dizip güneşin karşısında kurutmaya bırakıyoruz. Zor ama yapacak bildiğimiz başka iş yok" dedi. Tütünün yeniden para etmesi halinde yöredeki üreticilerin tütüne dönebileceğini kaydeden Keklik, "Ovamızda pamuk ve tütünün yerini mısır aldı. Aslında tütün susuz tarım olduğundan ovamızın şartlarına da uygundu. Sözleşmeli üretimle tütün üretimi yeniden artabilir. Tütün zaman zaman para ediyor ama işçiliği çok yorucu. Ailece dinlenmeden çalışıyoruz. Gündüz saatlerinde hava çok sıcak tarlaya giremiyoruz. Gece çalışıp gündüzün sıcağında dinlenmeye çalışıyoruz" dedi.
İHA