Ogc’nin Kent Muhabirliği Eğitimi Sona Erdi

Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti'nin (OGC), Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından kabul edilen Kent Muhabirliği Eğitim Projesi kapsamındaki eğitimler...

Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti'nin (OGC), Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından kabul edilen Kent Muhabirliği Eğitim Projesi kapsamındaki eğitimler sona erdi.

Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti toplantı salonunda gerçekleşen eğitimlerin birinci günü Anadolu Ajansı'ndan emekli Gazeteci Ramazan Şanıvar'ın Köşe Yazarlığı konusunda verdiği eğitim ile başladı. İkinci gününde Adana'dan VİP Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüseyin Azar tarafından Grafik ve Mizanpaj konularında eğitim verildi. Eğitimlerin 3. ve 4. günleri Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı, Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Başkanı ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca ile Anadolu Spor Gazetecileri Derneği (ASGD) Genel Başkanı İbrahim Erdoğan'ın katılımı ile devam etti.

ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, sinevizyon eşliğinde yaptığı sunumunda; Bir Bakışta Türk Medyası, Türk Basını Tarihçesi, Gazetecilik ve Yeni Medya Düzeni, Türk Basın Dünyasında Neler Yaşanıyor, Anadolu Basınında Neler Oluyor, Spor Gazeteciliği Nereye Koşuyor, Ülkemizde Medya ve Demokrasi Kültürü konu başlıklarında bilgiler verdi. Erdoğan, "Haberi yazma yani haberi oluşturma süreci, en az haberi araştırma süreci kadar zordur. Elde edilen veriler neye göre haberleştirilecektir? Hangi bilgilere haberde yer verilecek, hangilerine verilmeyecektir? Haberde yer alan bilgiler hangi sıraya göre yazılacaktır? Bütün bunlar haberi yazan muhabirin cevaplandırması gereken çok önemli sorulardır" dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise yerel basının içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar, muhabirler, editör ve sayfa sekreterlerinin yaşam koşulları, resmi ilan alan gazetelerin dünü ile bugünü üzerine sorunları dile getirdi. Karaca, 70'li yıllardaki gazetecilik üzerinde konuşurken; haberin elle dizildiğini, olayla ilgili bir fotoğraf bulabilmek için yaşanan zorluklar, sayfalara haberlerin yerleştirilmesi, baskı ve dağıtımlara değindi. Günümüzde ise teknolojinin gelişmesi ile haber kaynaklarının, fotoğraf bulabilme, dizgi olaylarının daha kolay olduğunu vurgulayan Karaca; "Eskiden Anadolu basınında yoğun emek vardı, okuyucuya en sıcak ve doğru haberi ulaştırmak için "haber atlatma olayı" yaşanırdı. Günümüzde ise muhabirlerin birinin yaptığı haber, değişik gazetelerde farklı isimlerle yayınlanıyor. Belediyeler başta olmak üzere birçok kurumda yapılan haberler servis ediliyor ve gazetelerdeki muhabirler de aynen alıp yayınlıyorlar. Bir kentte kaç gazete varsa aynı haberleri görebiliyoruz. Özel haber ve halkın sorunlarına yönelik haberlerin sayılarında azalma görülmeye başlandı" dedi.

Türkiye'de günlük gazete sayılarının geçmiş yıllara göre azaldığına da değinen Karaca, "Özellikle Anadolu basını çok sıkıntı yaşıyor. Resmi ilanlardan alınan paralar yetmediği gibi, aylık olarak zararına çıkan gazeteler var. Aylardır Resmi ilandaki yeni fiyat belirlenmedi. Anadolu basını tüm bu zorluklara rağmen ayakta kalmaya direniyor. Yazılı basın tüm bu zorluklara rağmen azalacaktır ama bitmeyecektir. Doğru ve tarafsız habercilik yapan medya, halktan yana tavrını koruduğu sürece saygınlığını sürdürecektir" diye konuştu.

Eğitimlerin sonunda katılımcılara Sertifikaları Yılmaz Karaca ve İbrahim Erdoğan tarafından verildi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.