Oib Ve İtü Arı Teknokent, Otomotivde Başarılı Projeleri Üretime Taşıyacak

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), sektörde başarılı projeleri hayata geçirmek amacıyla iş birliği yaptığı İTÜ Arı Teknokent'in...

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), sektörde başarılı projeleri hayata geçirmek amacıyla iş birliği yaptığı İTÜ Arı Teknokent'in girişimcilik yarışması "İTÜ Çekirdek BigBang" finalinde beş projeye 250 bin TL ödül verdi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve İTÜ Arı Teknokent arasında otomotiv endüstrisinde başarılı projelerin hayata geçmesi amacıyla yürütülen iş birliği bu yıl da meyvesini vermeye devam ediyor. OİB'in her yıl düzenlediği Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması'nda dereceye giren ve İTÜ Çekirdek'te ön kuluçka ve hızlandırıcı süreçlerindeki eğitimlerini tamamlayan projeler, İTÜ Çekirdek Big Bang finalinde OİB tarafından 250 bin TL ile ödüllendirildi. Big Bang finalinde girişimcilik ve üretim yolunda ilk adımı atan beş projeden Metrobi 70 bin TL, Formulate 60 bin TL, Progin-Bilişim-Transafe 50 bin TL, Nanografen 35 bin TL ve Parkkolay 35 bin TL ödüle layık görüldü.

Ödül alan projelerden Metrobi, bulut tabanlı altyapı ile yapay zeka ve veri bilimini kullanarak toplu ulaşım yöneticileriyle yolcularına ihtiyaç duyduğu araç ve bilgileri sağlıyor. Formulate projesi parça başına üretimi 5 dakikanın altına indiren yeni nesil reçine formülasyonu sunarken, Progin-Bilişim-Transafe araçlara sonradan monte edilebilen radar temelli çarpışma ve takip mesafesi uyarı sistemi getiriyor. Nanografen projesi ile yeni nesil araçlar için grafen ile güçlendirilen hafif, dayanıklı ve maliyeti düşük kompozit iç tirim parçası üretilirken, Parkkolay mobil uygulaması ile de bir dakikada otopark bulunması ve rezevaryon yapılması sağlanıyor.

Big Bang töreninde proje sahiplerine ödüllerini OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu ve OİB Yönetim Kurulu Üyesi Emre İncekara birlikte verdi. OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, "OİB olarak yeni nesil projelere yatırım yapmamız gerekiyor. Bu yıl çıtanın yükseldiğini memnuniyetle görüyoruz. Eski sermaye, yeni nesil akıllara aklamalı ki geleceğe sahip çıkalım. Son 100 yılda nüfus ve sermaye altı kat arttı ama dolaşım bin kat arttı ve 1,5 trilyon dolarlık yeni bir pazar oluştu. Biz de bu pazardan akıllı ulaşım sistemlerine getirilen yeni projelerle pay almak istiyoruz" dedi.

"Araç ve parçaların katma değeri yükseltilmeli"

İTÜ Çekirdek ile iş birliklerinin proje sahiplerine girişimcilik alanında deneyim, vizyon ve know-how katacağı değerlendirmesinde bulunan Ömer Burhanoğlu, "Otomotiv endüstrisi tasarım, Ar-Ge ve inovasyona yoğunlaşmalı. Bu alanda güçlü olmanın yegane yolu, Türkiye'de üretilen araç ve parçaların katma değerlerinin yükseltilmesidir" dedi.

Bu amaçla Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde bu yıl 4'üncüsünü düzenledikleri "Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması" ile proje ve fikirleri sektörle buluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Ömer Burhanoğlu, "Bu yolda önemli bir adım olan İTÜ Çekirdek işbirliği, fikirden sanayiye giden yolda girişimcilere destek olarak sektörümüze katkıda bulunabilecek olan bir projedir. Bu proje sayesinde, girişimciler fikirlerini projeye, ürüne ve hizmete dönüştürebilmeleri için araştırmalarını yapabilecekleri ortama sahip olmuşlardır. Fikir halinde olan projeler ete kemiğe bürünerek birer ürün/prototip olarak sanayiye kazandırılmaktadır" dedi.

Burhanoğlu, yarışmada başarılı olan proje sahiplerinin kendilerini geliştirmeleri, toplumda girişimcilik, inovasyon ve Ar-Ge kültürünün oluşturularak teknoloji tabanlı ekonomik değer yaratmanın önemine değinerek şöyle devam etti: "İTÜ Çekirdek ile iş birliğimiz bilinçli ve başarılı start up firmalarının kurulmasını sağlayacak, proje ve fikirden sanayiye giden yolda girişimcilere destek olacak, sektörümüze katkıda bulunabilecek bir çalışmadır. İş birliği ile fikirlerin sanayileşip, üretime dönüşmesini ve endüstrimize birer çıktı olarak katkı sağlamasını amaçladık. Big Bang ile de başarılı projeleri ödüllendirdik. Bu projelerin önümüzdeki dönemde de takipçisi olacağız".

Ticarileştirilebilir projelere sahip çıkıp geliştirilmelerini sağlayan İTÜ Çekirdek, bu yıl "Otomotiv Teknolojileri" özel kategorisiyle otomotiv endüstrisinde algı değiştirecek inovatif projelere sahip çıktı. Projelerin geliştirilerek hayata geçirilmeleri için kuluçka ortamı sunan İTÜ Çekirdek, burada başarılı olanları "İTÜ Çekirdek Big Bang" organizasyonuyla girişimcilik yönünde teşvik etti. Başarılı projelerin hayata geçebilmesi için sanayicilerle tanışma fırsatı da verilecek olan organizasyonda, proje sahiplerinin üretime odaklanması sağlanacak.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek