Okul Değişikliği, Çocuklarda Okula Gitme Kaygısını Yükseltiyor

Psikolog Efsun Korukluoğlu, çocukların okul değişikliğinde ve sınav dönemlerinde okula gitme kaygısının yükseldiğine dikkat çekerek, "Çocuk kendisine...

Psikolog Efsun Korukluoğlu, çocukların okul değişikliğinde ve sınav dönemlerinde okula gitme kaygısının yükseldiğine dikkat çekerek, "Çocuk kendisine verilen süreye rağmen okula gitmekte direniyorsa bir uzmandan destek alınması gerekir" dedi.

Okul fobisi hakkında açıklamalarda bulunan Medstar Topçular Hastanesi Psikolog Efsun Korukluoğlu, "Okul fobisine, kendisinden okula gitmesi beklenen çocuklarda gördüğümüz, ayrılma kaygısı diyebiliriz. Çoğunlukla ilköğretim döneminde başlar ve ilerleyen zamanlarda da karşımıza çıkar. Kız ve erkeklerde aşağı yukarı aynı oranda karşımıza çıkar. Okul fobisi denebilmesi için gereken süre; okul öncesi dönemdeki çocukların okula adaptasyon süreci, yaşça daha büyük çocuklara göre biraz daha uzun sürebilir. Anneden daha öne ayrılma geçmişi olmayan çocuklarda, süre 1 aya uzayabilir. Takvim yaşına göre daha erken ya da daha geç adapta olabiliyorlar. Okul öncesinde 1 aya kadar, ilköğretim 1'inci sınıfta ve 5'inci sınıfta da ortalama 2 ya da 3 hafta kadar okula uyum süreci için çocuğa süre vermemiz gerekiyor" dedi.

"Okula başlama ile ilgili kaygı duyan çocuklar, fizyolojik veya psikolojik tepkiler verebiliyorlar"

Sürenin 2-3 haftadan daha uzun süre sürmesi durumunda destek alınması gerektiğini kaydeden Korukluoğlu, "Bu durumda çocuğun okul korkusu gelişmiş olabilir. Okula başlama ile ilgili kaygı duyan çocuklar, fizyolojik veya psikolojik tepkiler verebiliyorlar. Fizyolojik tepkiler; karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler olarak kendisini gösterebiliyor. Çocuklar kendilerini o kadar çok kötü hissediyor ki ateşlerinin çıktığını ifade ederek, anne ve babalarından kendilerini doktora götürmelerini istiyorlar. Davranışsal olarak tepkiler ise ağlama, anneye yapışma, öfke nöbetleri olabiliyor. Uç durumlarda tırnak yeme durumları oluyor. Okul fobisinin arttıran nedenler, çocuğa, aileye ve okula bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çocuktan kaynaklı olan nedenler; öncelikle çocuğun daha önce anne ile ayrılık yaşayıp yaşamadığına göre değişir" açıklamasını yaptı.

"Gerekli durumlarda öğretmenleri ile iletişim kurarak destek alabiliriz"

Ailenin aşırı bağımlı ve koruyucu durumunun okula başlama sürecinde kaygıyı arttıran nedenlerin başında geldiğini kaydeden Korukluoğlu, "Okulun çocuğun beklentisinden daha büyük yapıda olması, öğretmenin sert tutumu da okula gitmeyi güçlendirici etkenlerin başında gelir. Kaygılı çocuklara onun duygusunu anlayarak davranmalıyız. Gerekli durumlarda öğretmenleri ile iletişim kurarak destek alabiliriz. Okula gitme kaygısı sonraki yıllarda da tekrarlayabilir. Okul değişikliği olduğunda sınav dönemleri yaklaştığında okul kaygısı yükselir. Çocuk kendisine verilen süreye rağmen okula gitmekte direniyorsa, hasta olduğunu söylüyorsa, çok korkuyorsa bir uzmana başvurulmalıdır" diye konuştu.

"Uzman desteği çocuğun bu süreci atlatmasında yardımcı olacaktır"

Tedavi yöntemleri için ise önce aile ve çocuğun dinlenmesi gerektiğini aktaran Korukluoğlu, "Çocuk hangi durumda hangi davranışları gösteriyor bir kontrol etmeliyiz. Psikoloji uzmanlarından destek alabiliriz. Çocuğun alt yapısında başka duygusal sebepler varsa, bunu aile fark etmemiş olabilir. Uzman desteği çocuğun bu süreci atlatmasında yardımcı olacaktır. Çocuklar okula başlama sürecinde yeni bir kardeşe sahip olduysa, çocuğun okula gitmesi biraz daha zorlaşacaktır. Eve yeni alınmış bir bilgisayar varsa bu da çocuğun okula gitmesini zorlaştıracaktır. Bu tür durumlarda çocuğun uyum sürecine biraz daha süre eklemekte fayda var" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Aile Hekimliği 20 Yılda Sağlıklı Bir İ̇şleyişe Kavuşamadı
Bronşektazi Hastalarına Önemli Uyarı
Protein Tozlarında Ağır Metal Riski !
Sağlıkta Çetelerin Olmadığı Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün
Dil Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?