Okul servisçilerinin sorunları

Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, "Okul idarecileri ile okul aile birlikleri, öğrenci başı para verilmezse servis araçlarını...

Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, "Okul idarecileri ile okul aile birlikleri, öğrenci başı para verilmezse servis araçlarını okul bahçesine almamakla tehdit ediyor" dedi.

Bu yıl okul servislerinde fiyat artırımına gitmeyeceklerini belirten Hüseyin Binay, indirimlerle ücretlerin daha da aşağıya düştüğünü söyledi. Okullarda büyük oranda tekli eğitim sistemine geçildiğini kaydeden Binay, trafiği zora sokmamak ve güvenli ulaşım için okulların giriş çıkış saatlerinin aynı anda olmaması gerektiğini söyledi.

"Velilerimize bu yıl jest yaptık"

Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, "Akaryakıta zam yapılmasına rağmen biz zam yapmadık. Velilerimize bu yıl jest yaptık. Geçen yıl ki fiyatların aynısını bu yıl uygulayacağız. En düşük fiyat 140 en yüksek fiyat 365 lira arası değişiyor. Ama bu fiyatlardan daha düşüğe taşıma yapıyoruz. Çünkü kardeş indirimi, şehit ve gazi çocuğu indirimi gibi indirimlerimiz oluyor. Şehit ve gazi çocuklarına yüzde 50, yüzde 10 da kardeş indirimi oluyor" dedi.

"Okulların giriş çıkış saatleri aynı saatte olmamalı"

Okulların giriş çıkışlarında yetkililerden hassasiyet beklediklerini belirten Binay, "Okullarımızın çoğu tekli eğitime geçti. Servislerimiz aynı saatte giriş çıkış yaptıklarında trafikte karmaşa oluyor. Çıkışlarda aynı saatte o kadar servis trafiği sıkıştırıyor. Samsun'da 4 tane dolmuş hattı, 21 tane minibüs hattı, halk otobüsleri, özel araçlar ve yaklaşık bin servis aracı aynı anda trafiğe çıktığı zaman kargaşa olacak. Onun için okulların giriş saatlerinin sabah 07.30 ile 09.30 arasına yayılmasını istiyoruz. Çıkış saatlerinin de bu ölçüde değişmesini istiyoruz. Daha sağlıklı bir ulaşım ve kazasız belasız bir ulaşım için Sayın Valimizden, İl Milli Eğitim Müdürü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerimizden bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Çocuklarımızı güvenli bir şekilde taşımak istiyoruz" diye konuştu.

"Öğrenci servislerinin okulun içinde öğrenciyi indirmesi lazım"

Bu yıl sonundan itibaren tümüyle gps sistemine geçeceklerini söyleyen Binay, "Bu sistemle çocuklarımız evden alınıp okula teslim edildiğinde; okuldan alınıp eve teslim edildiğinde velilerimize mesaj gidecek. Veli çocuğunun nerede olduğunu bilecek. Bu yıl itibariyle uygulamalara başlayacağız. Gelecek eğitim öğretimi döneminde tamamen bu sisteme geçeceğiz. Okul müdürleri ve okul aile birliklerinden bir isteğimiz var. Öğrenci başı para verilmezse servis araçlarını okul bahçesine almamakla tehdit ediyorlar. Servislerin okul bahçesine girmesi lazım. Okulun kapısına bırakılan bazı öğrenciler okula gitmeyebiliyor. Ondan sonra istenmeyen olaylarla karşı karşıya kalınabiliyor. Birkaç yıldır bu problem yaşanıyor. Bu sorunu çözmemiz lazım" şeklinde konuştu.

"Korsan araçlara dikkat"

Okullarını servislere verecek ailelerin plaka konusunda dikkatli olması gerektiğini belirten Binay, "Samsun'da C 001'den başlayıp 985'e kadar olan plakalı araçların 800 tanesi okul servisi olarak hizmet verecek. Araçlarımızın bakımları yapılmış. Araçlarımızın yüzde 95'i yeni. 985 servis aracımızdan 800 tanesi okul servisi için 18 Eylül'de trafiğe çıkacak. Velilerimizden, çocuklarını korsan plakalı araçlara vermemelerini istiyoruz. Velilerimiz çocuklarını araçlarında yazı olan, C 001'den başlayıp 965" kadar giden Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden alınan araçlara versinler. İlçelerden alınan plakalar korsan plakalardır. Bunlara da öğrenci vermesinler. Gerek korsan gerek ilçe plakalarında Allah göstermesin bir kaza anında velilerimiz karşılarında muhatap bulamazlar" ifadelerini kullandı.

"Özel okullar tarifeye uymuyor"

Özel okullara çocuğunu servisle gönderen velilerin dikkat etmesi gerektiğini belirten Binay şöyle devam etti: "Özel okullar tarifeye uymuyor. Şehir içi tarifesi 140 lira ama özel okullarda bu rakamlar 300 liraya kadar gidiyor. Aradaki o farkı özel okul ve özel okulun anlaşmış olduğu servis taşıma şirketi yiyor. Servis şoförüne de bir şey yansımıyor. Velilerin bu konuda şikayette bulunması lazım. Velilerimiz şikayetlerini Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi(UKOME) ve Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirmesi gerekiyor. Özel okula çocuğunu gönderen velilerimiz taşıma ücreti için o okuldan faturasını alsın. Çünkü burada çok büyük rant dönüyor. Çünkü özel okullar eğitimin ücretini belirler. Korkunç paralar dönüyor. Velilerimizin bu konuda dikkatli olması lazım."

"Bağışların nereye gittiği belli değil"

7 yıldan beri okul aile birlikleriyle problemler yaşadıklarını dile getiren Binay, "Okul aile birliklerine karışan yok. Okul aile birlikleri servisçilerden öğrenci başı 10 lira para alıyor. Burada gizli bir bağış oluyor. Ama bu bağışların nerelere gittiği belli değil. Bunun ne bir denetimi ne de bir takibi var. Bu yıl şikayetler başladı. Öğrenci başı 10 lira veriliyor. Bir okulda 500 öğrenci servise biniyorsa bu ayda 5 bin lira yapar. 9 ayda 45 bin lira yapar. Sadece servisçiden alınan hava parası. Bu para servisçiden çıkmıyor, velilerimizden çıkıyor" açıklamasını yaptı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları