Okulda Sağlığı Korumanın Tüyosu: El Yıkamak

Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emel Ünsür, okula giden çocukların soğuk algınlığına yakalanmaması için alınacak en önemli önlemin el yıkamak olduğunu söyledi.

Okulların açılması ve kışın yaklaşması ile sayısı artan grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların aileleri tedirgin ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Emel Ünsür, "Çocukların kalabalık ortamlarda çabuk hastalanmaması için alınacak ufak önlemler hayat kurtarıyor. İlk olarak çocuğumuza el yıkamayı öğretmemiz gerekiyor. Özellikle tuvaletten sonra ellerin gerektiği gibi yıkanmaması, okulda çocuklar arasında yapılan silgi ve kalem gibi eşyaların alışverişinde bile mikrop transferine neden oluyor. Dolayısıyla düzenli el yıkama alışkanlığının edinilmesi, enfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde oldukça basit bir yöntem." dedi.

İstirahat etmeli

Enfeksiyonlardan korunmak için çocukların hasta kişilerden uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Emel Ünsür, alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor: "Hasta ile temas edildiyse, sonrasında eller mutlaka yıkanmalı. Grip enfeksiyonu kapılmışsa, çocuk evde istirahat etmeli, hastalık tamamen geçene kadar okula gönderilmemeli, bol sıvı verilmeli ve özellikle kronik hastalığı olan çocuklarda grip aşısı yaptırılmalı." diye konuştu.

Uyku ve yemek saatleri düzenlenmeli

Çocukların gelişimini ve derslerindeki başarılarını etkileyen diğer iki önemli faktörün dengeli beslenme ve düzenli uyku alışkanlığı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Emel Ünsür, kahvaltı öğününün atlanmaması ve beslenme çantalarının vitamin ve mineral yönünden zengin olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Yatak saati geçe kalmamalı

Düzenli uyku faktörünün de okulda başarı ve verimliğe katkı sağladığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Emel Ünsür, çocukların yatma saatinin 21.00-22.00'yi geçmemesini ve en az 9 saatlik uyku almaları gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.