Ömürlerinin geçtiği köyü madene teslim ediyorlar

Manisa'nın Soma ilçesinde 300 yıllık geçmişi olan Deniş Mahallesi, mahallede kurulacak kömür madeni nedeniyle boşaltılıyor.

Manisa'nın Soma ilçesinde 300 yıllık geçmişi olan Deniş Mahallesi, mahallede kurulacak kömür madeni nedeniyle boşaltılıyor. Mahalleliler, 300 yıllık geçmişlerini geride bırakarak yeni yerlerine taşınıyor.

Bir yandan ülke ekonomisine sağlanan katkı diğer yandan da Soma'nın var olma cevheri olan kömür, 300 yıllarını verdikleri köylerini arazilerini, çocukluklarının geçtiği hatıraları da beraberinde götürecek. Manisa'nın Soma ilçesinde dört bir yanı maden ile çevrili kömür kokan köylerinden biri olan Deniş Mahallesi Türkiye Kömür İşletmeleri'nin Deniş 2 adlı enerji projesi alanında bulunması nedeniyle başka bir alana taşınacak. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri mahalle sakinleri ile bir araya gelerek kamulaştırma ve köyün taşınması için iskan duyurusuna çıkılacağını bildirdi. Sürecin başladığını belirten yetkililer ilerleyen süreçte köyün taşınacağı yer ve evlerin şekillerinin belirleneceğini vurguladı.

Mahalle sakinlerinin yıllarca iç içe oldukları maden sahası nedeniyle taşınacak olmalarına bir yandan sevinirken diğer yandan da üzülüyor. Çocukluklarının ve hatta ömürlerinin geçtiği mahallelerinden ayrılacak olmanın üzüntüsünü yaşayan mahalleli diğer taraftan yıllarca tozunu toprağını kokusunu çektikleri kömürün kirliliğinden kurtulacak olmanın sevincini yaşıyor. Mahalle sakinleri Soma merkeze yakın konumda bulunan bir yer talep ediyor.

"Dinamit atışlarına deprem oldu diye uyanıyoruz"

Deniş Mahalle Muhtarı Mehmet Ali İri, "Madenden dolayı yapılacak toplu iskan ile köyümüzün taşınması söz konusu. Köyü başka bir yere taşıyacağız. Köylüye bilgilendirme yapılıyor. Şu anda köyün nereye taşınacağı konusunda resmi bir bilgilendirme yapılmadı. Bizler Dualar mevkiinde bir yer var biz orayı istiyoruz. Bununla ilgili bizlere şu ana kadar yardımcı olan yok. Köyümüzde yaklaşık 50 hane var. 300 yıllık bir köy. 1980'li yıllardan bu yana madenle iç içe yaşıyoruz. Toz duman vs gibi çok sorunlarımız var. Özellikle son iki yıldır maden mağduriyetimiz had safhaya ulaştı. Bahçe yapamıyoruz, madenlerden ötürü tarım yok, bahçeler olmuyor. Eşlerimiz temizlik yapmaktan usandı. Sürekli dinamit atılıyor, artık depremle dinamiti ayıramaz olduk. Çocuklarımızın psikolojileri bozuldu, bozulacak." ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları