Erasmus projesi kapsamında Avrupa'nın farklı ülkelerinden Türkiye'ye gelen ve şehirleri gezen öğrenciler, gezdikleri şehirlerde ön yargılarından uzaklaşıyor.
Erasmus projesi kapsamında Romanya, Litvanya, İtalya, Letonya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'dan Kırşehir'e gelen öğrenciler, Ahi Evran Külliyesi ve bir dönemin gök bilim medresesi olarak kullanılan Cacabey Camii'ni gezerek şehrin tarihi hakkında da bilgi edindi. Şehrin meydanında onları bekleyen halk oyunları ekibine eşlik ederek birlikte halay çekip kendi kültürlerinden de örnekler sergilediler.
Proje kapsamında Kırşehir'e gelen Artis Spertals Riga, Türkiye'nin diğer ülkelerden farkının olmadığını dile getirdi. Riga, "Projeye gelmeden önce çok farklı olacağını düşünüyordum. Projeye geldikten sonra kimin Türk kimin ise yabancı olup olmadığını anlayamadım. Herkes gibi partiler yaparak eğlendik. Hiçbir farkı yoktu. Cacabey Medresesi, Osmanlılar Döneminde sosyal aktivitelerin yapıldığı bir yermiş, gözlem evi olarak da kullanılıyormuş. Medrese çok güzel" dedi.
Türkiye'de öğrendikleri Türkçe kelimeleri konuşan Helena Isis Fernandez Bilbao ve Francesco Nusarra Sıcicy, Mustafa Kemal Atatürk'ü tanıdıklarını Neşet Ertaş'ı, dinleme fırsatı bulduklarını anlatırken baklavayı ve çayı çok sevdiklerini söyledi.
Romanya, Litvanya, İtalya, Letonya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'dan Türkiye'ye gelen öğrencilerin ön yargılarını Türk şehirlerini Erasmus projesi kapsamında kırdıklarını anlatan proje koordinatörü Gözdenur Tilki ise şu açıklamalarda bulundu:
"Diğer ülkelerde Türkiye'ye karşı farklı bir bakış açısı olduğunu buradaki terörün her yeri kapsadığını söylüyorlardı. Buraya geldiklerinde ise böyle bir şey olmadığını gördüler. Buradaki insanlar çok yardımsever biz bu şekilde duymamıştık diye mutluluklarını dile getirdiler. Şuan yaşanılası bir yer olduğunu dile getiriyorlar. Biz burada Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından onaylanan Erasmus projesini gerçekleştirmek için burada bulunuyoruz. Birçok ülkeden farklı farklı öğrenciler ile tanışıp hem birbirimizin kültürlerini tanıyor hem de halk ile iç içe oluyoruz. Kültür fuarları ile birlikte kaynaşıp hem ülkemizin gelişmesi hem de diğer ülkelere karşı olan bakış açılarını değiştirmiş oluyoruz. Her iki taraf için de çok güzel adımlar atılmış oluyor."
İHA