Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, memur ve emeklilere Temmuz ayında yapılacak zamlarla ilgili TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile ilgili açıklamada bulundu. Kahveci, twitterdan yaptığı açıklamada, “Memur Maaş Zamları İle İlgili Tbmm’de Görüşmelere Devam Ediyoruz” dedi ve madde madde kanun teklifi ile ilgili çekinceleri açıkladı, kanun teklifinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Kahveci, “Memur ve emeklilere Temmuz ayında yapılacak zamlarla ilgili kanun teklifindeki çekincelerimizi dile getirmek üzere yaptığımız çalışmaları AK Parti Grup Başkanı Sn. Abdullah Güler’i ziyaret ederek sürdürdük. Bu çerçevede, dile getirdiğimiz taleplerimizi kendilerine yazılı olarak da takdim ettik “ dedi ve madde madde kanun teklifine yönelik çekinceleri sıraladı.
Kahveci’nin önemle vurguladığımız konular Şöyle:
EN DÜŞÜK İŞÇİ MAAŞI İLE MEMUR MAAŞI ARASINDA 5 BİN TL FARK OLACAKTIR
- En düşük dereceli memur maaşını 22 bin TL seviyesine yükseltmek için belirlenen kriter en düşük işçi maaşına mayıs ayında yapılan artışlar olmuştur. İmzalanan toplu sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı Ocak 2023 itibarı ile çıplak olarak 22 bin TL olmuştur. Bu rakam üzerine temmuz ayında %15 daha artış yapılacaktır. Buna karşın en düşük dereceli memur maaşı aile yardımı ve çocuk parası da dahil edilerek 11 bin 800 TL olarak hesaplanmış ve bu rakam üzerinden yapılan artışlarla temmuz ayında 22 bin TL’ye yükseltilmiştir. Halbuki 15’inci derecenin 1’inci kademesindeki bekar bir memurun maaşı 10 bin 400 TL dolayındadır. Buna göre gerçekte en düşük dereceli bekar bir memurun maaşı temmuz ayında 22 bin TL değil 20 bin 300 TL olacaktır. Bu rakam ifade edilenden 1700 TL daha düşüktür. En düşük işçi maaşı ise temmuz ayında %15 artışla 25 bin 300 TL’ye yükselecektir. Böylece en düşük işçi maaşı ile en düşük memur maaşı arasında 5 bin TL fark olacaktır. Bu nedenle memur maaş artışlarının yeniden hesaplanması gerekmektedir.
EMEKLİ İLE ÇALIŞAN ARASINDAKİ MAAŞ ADALETSİZLİĞİ DAHA DA DERİNLEŞECEK
- Memur maaşlarını yükseltmek için getirilen 8 bin 77 TL tutarındaki ilave ek ödeme emekliliğe sayılmadığı için emekli ile çalışan arasındaki maaş adaletsizliğinin daha da derinleşmesine neden olacak memurlar 65 yaşından önce emekli olmak istemeyeceklerdir. Emekli olduklarında da alacakları maaş çalışırken aldıkları maaşın yarısından daha az olacak, emekli ikramiyeleri de son derece düşük kalacaktır. Teklifte yapılacak düzeltme ile 8 bin 77 TL’lik ilave ek ödemenin emekliliğe de yansıtılması sağlanmalıdır.
KANUN TEKLİFİ TBMM’DE REVİZE EDİLMELİ
- Kanun teklifi TBMM’de revize edilmeli, en düşük dereceli memur maaşı 22 bin TL’ye yükseltildikten sonra enflasyon farkı ve %6’lık ikinci yarı yıl artışı üzerine eklenmeli, bu artışlar aynı şekilde tüm memur maaşlarına uygulanmalıdır.
- Farklı kurumlarda özel kanunları çerçevesinde görev yapan sözleşmeli personelin ilave ek ödemeden faydalanamamaları söz konusudur. Bütün kamu çalışanlarının ilave ek ödemeden faydalanması için teklife bir madde eklenmelidir.
KHK’YA TABİ ÇALIŞANLARIN ÜCRET GRUPLARI TAVANLARI AYRICA YÜKSELTİLMELİDİR
- Ücret gruplarında tavan uygulaması nedeniyle getirilecek ilave ek ödemeden faydalanamayacak 399 sayılı KHK’ya tabi çalışanlar için ücret gruplarının tavanları ayrıca yükseltilmelidir. Türkiye Kamu-Sen olarak süreci yakından takip ettiğimizi bir kez daha ifade ediyor, Ak Parti Grup Başkanı Sn. Güler’e ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum. Konfederasyon olarak taleplerimiz çerçevesinde kanun teklifinin yeniden ele alınması için girişimlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)