Önmez’den bayramda sağlıklı beslenme uyarısı

Düzce Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.

Düzce Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atilla Önmez, kurban bayramında sağlıklı beslenme konusunda önemli bilgiler verdi.

Kurban kesiminin veteriner kontrolünde ve uygun ortamlarda yapılması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Atilla Önmez, etlerin soğuk ortamda sakatattan ayrı muhafaza edilmesinin doğru olduğunu ifade etti. Kurban etinin iyi pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Önmez, dikkat edilmezse salmonella, tuberkuloz, şarbon gibi bakteriyel hastalıkların yanında tenya, kist hidatik, askariazis gibi parazitlerle birçok hastalığın bulaşabileceğine dikkat çekti.

"Et en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmeli"

Kurban kesildikten sonra etin hemen tüketilmesinin çok sık yapılan yanlışlardan biri olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Atilla Önmez, "Etleri ölüm katılığı dediğimiz sertlikteyken yediğimizde, şişkinlik, gerginlik, geğirme gibi hazmetme problemleri gözlenebilmektedir. Bu yüzden etler, en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir" dedi.

"Eti kendi yağıyla pişirin"

Etin kendi yağı ile pişirilmesinin önemine vurgu yapan İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Önmez, ızgarada yapılan ve kömürleşen etlerin kanser riski nedeni ile tüketilmemesi gerektiğini dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Atilla Önmez; etin çok ya da az pişirilmemesi gerektiğini belirtirken; şeker, tansiyon, böbrek yetmezliği, kalp-damar, bağırsak, karaciğer gibi kronik hastalıkları olanların et tüketiminde aşırıya kaçmadan az miktarda tüketebileceklerini söyledi.

"Gut ataklarını Tetikleyebilir"

Kalp ve damar hastalığı olanların eti yağsız ve az miktarlarda tüketmesini öneren Yrd. Doç. Dr. Önmez, kronik böbrek yetmezliği olan hastalar ile özellikle diyalize giren hastaların proteinden kısıtlı diyetlerini bozmaması gerektiğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Atilla Önmez, hipertansiyon hastalarının etler ile birlikte özellikle tuz tüketimine de dikkat etmesi gerektiğini ifade ederken, gut hastalığında et tüketimine bağlı olarak artan ürik asidin, gut ataklarını tetikleyebileceğine dikkat çekti. Özellikle diyabet hastalarının mümkün olduğunca rutin diyetlerini bozmamaları, artan kalori alımına bağlı olarak egzersiz miktarını muhakkak artırmaları gerektiğini önemle vurgulayan Düzce Üniversitesi Sağlık, Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atilla Önmez, "Tüm bunlara rağmen et tüketiminin fazla kaçırıldığı düşünülüyorsa egzersiz miktarı ve su alımı artırılmalıdır. Ette posa bulunmadığından sindirim zorlukları yaşamamak için yanında mutlaka salata tüketilmelidir" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli