Ordu’da domates gen bankası kuruluyor

Ordu Üniversitesinde (ODÜ) yurt dışından ithal edilen domates tohum kullanımını azaltmak ve yerel tohum üretiminin yapılarak yerel domates çeşitlerinin...

Ordu Üniversitesinde (ODÜ) yurt dışından ithal edilen domates tohum kullanımını azaltmak ve yerel tohum üretiminin yapılarak yerel domates çeşitlerinin üretimini üst seviyelere taşımak amacıyla çalışma başlatıldı.

ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülen çalışmada, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nden toplanan bazı yerel domates popülasyonları üzerinde araştırmalar yapılarak yörenin yerel domates gen kaynakları değerlendirilecek. Bu amaçla taze pazar ve sanayiye uygun çeşitlerin ortaya çıkarılması ve bölge ekolojisine uygun çeşitlerin belirlenmesi amacıyla bir çalışma başlatıldı. Yapılacak çalışma ile son yıllarda yerel tohumların yetiştiricilikteki kullanımının azalması ve tek tip yetiştiricilik ile bu genetik kaynakların kaybolmaya yüz tutması dolayısıyla genetik çeşitliliğin azalması ile tohum muhafaza edemeyen üreticilerin yurt dışından alınan tohumları kullanmalarının önüne geçilmesini hedefleniyor.

"Domates gen bankası kurulacak"

Yapılacak çalışma ile Türkiye'nin dünya ülkeleri arasındaki domates üretim potansiyeli göz önüne alındığında Karadeniz Bölgesi'nde üretilecek domates çeşitlerinin bir üst seviyeye taşınabilmesi için yapılacak çalışmaların arttırılması, yetiştiriciliği artık yapılmayan yerel tohumların üretimlerinin yapılarak üretimde devamlılığının sağlanması ve çalışmalarda kullanılmak üzere gen bankalarında muhafaza edilmesine katkı sağlanması planlanıyor.

Domatesin organik genetiği çıkarılacak

Konuyla ilgili açıklamada bulunan ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Doğu Karadeniz Bölgesi'nden toplanan farklı domates popülasyon ve genotiplerinde üretim yapılarak bölge için önemli olan domates genotip ve populasyonlarının Ordu ekolojik koşullarındaki adaptasyon yeteneklerini ortaya koymak ve bölgeye en uygun domates tohumu çeşitlerinin belirlenmesini amaçladıklarını söyledi.

Yarılgaç, "Üniversite olarak bölgenin önemli tarımsal ürünleriyle ilgili bu tip bilimsel çalışmaları aralıksız sürdürerek ülke tarımına ve üreticisine katkı sağlamaya bununla beraber tarım ürünlerinin verimini artırma yönelik faaliyetleri yürütmeye devam etmekteyiz. Dünyada yaklaşık 160 milyon ton, Türkiye'de ise 12 milyon ton üretim değeri olan domates ve benzeri ürünlerle ilgili bilimsel çalışmalar ışığında yerli tohumlarla üretimi artırarak ürünlerin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarımını sağlama gayretindeyiz" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

WhatsApp’a Yapay Zekâlı Sohbet Özelliği Geliyor
Autify, Zenes Adlı Yapay Zeka Ajanını Yazılım Kalite Güvencesi İçin Tanıttı
Arc Browser Yeni Canlı Takvim Düğmesi Özelliğini Tanıttı
Meta Avrupa'da Veri Kullanımını Durduruyor: Düzenleyici Baskılarla Karşı Karşıya
Brave Tarayıcı, Leo AI Asistanını Kendi Arama Sonuçlarıyla Entegre