Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyada pandemi olarak ilan edilen kovid-19 salgını nedeniyle yaşamsal hayatta bir kez daha önem kazanan tarım sektörü için ülkeler ciddi tedbirler almaya devam ediyor.
Bu noktada ülkemizin tarım sektörüne canlılık katmak için yaklaşık bir yıl öncesinde öngörülü yaklaşım ile gerekli adımları atan Ordu Büyükşehir Belediyesi, kurduğu sistem sayesinde 19 ilçenin tamamında işlenebilir boş arazi bırakmayacak şekilde tarım üreticilerine destek ve işbirliği programlarını sürdürüyor. Tarımsal sektöre her zaman gerekli desteği sağlayan Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler, üretimi teşvik etmek ve tarımsal ürünlerden daha çok katma değer elde ederek, hem ilimiz hem de ülkemiz tarım sektörüne katkı sağlamak amacıyla Ordu’da yeni bir süreci başlatıyor. “Tarımda Sözleşmeli Üretim Modeli” adıyla atılan bu adım kapsamında Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin ihtiyaç duyduğu tohum, fide, fidan, sabit tesis vb. girdi ihtiyaçlarını karşılayacak, bu girdilerin maliyeti oranında üreticilerden ürettiği ürünün bir kısmını geri alarak pazarlayacak ve kendi imkânları ile üretim yapan çiftçilerin ürünlerine belirli standartlarda üretmesi şartıyla alım garantisi verecek.
ORDU’DA SÖZLEŞMELİ TARIM BAŞLIYOR
Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler’in “Gıda Güvenliği Enerji Güvenliği Kadar Önemlidir” söylemi üzerinden Ordu’da bir tarım hareketi başlatan Büyükşehir Belediyesi, bu işi önceden düşünmüşçesine kurulu bir sistem geliştirdi.
Tarımın ülkeler için en önemli ve stratejik sektör olduğunun bugün gelinen süreçte daha iyi anlaşıldığını söyleyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Aylardır ülkeleri etkisi altına alan kovid-19 salgını bir kez daha gıda ve tarımın ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermiş oldu. Bu tabloyu tabii ki önceden görmedik ama yaşanabilecek her türlü olaya karşı tarım sektörünü canlı tutmak adına var gücümüzle çalıştık. Bir yıldan bu yana attığımız adımlar ve kurduğumuz sistem sayesinde bu yıl üretimde bir kayıp yaşanmadan geçirilmesini sağladık. İlçelerimizde boş arazi bırakmayacak şekilde ürün çeşitliliği sağladığımız gibi, üreticilerimize de her türlü desteği verdik. İlimizde üretimi teşvik etmek, daha çok üreterek hem ilimiz hem de ülkemize kazanç sağlamak adına şimdi de ‘Tarımda Sözleşmeli Üretim Modelini’ devreye sokuyoruz. Bilindiği üzere tarımda üretim kadar önemli olan bir konu daha vardır ki o da pazarlamadır. Zira pazar olmadan üretim olmaz. Çiftçimiz üreteceği ürünü ederi miktarda satacağına inanmadığı zaman üretimde çekimser kalabiliyor. Bazı alanlarda ise ya çok az üretim yapıyor ya da hiç yapmıyor. İşte biz de yapacağımız bu çalışma ile tam da bu noktada devreye giriyoruz” dedi.
“BİRÇOK ÜRÜNE ALIM GARANTİSİ SAĞLAYACAĞIZ”
Bu sistem sayesinde birçok ürüne alım garantisi sağlayacaklarını belirten Başkan Güler, “Bu sistemi iki şekilde uygulayacağız. Birincisi üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu tohum, fide, fidan, sabit tesis vb. girdi ihtiyaçlarını karşılayacak ve bu girdilerin maliyeti oranında üreticilerimizin ürettiği ürünün bir kısmını alarak pazarlayacağız. İkinci olarak da kendi imkânları ile üretim yapan çiftçilerimizin ürünlerine belirli standartlarda üretmesi şartıyla alım garantisi vereceğiz. Böylelikle çiftçimiz ürününün pazar sorunu olmadığını en baştan bileceği için üretmekten çekinmeyecek, ayrıca yüksek standartlarda ticari değeri yüksek tarımsal ürünler üretecektir” diye konuştu.