Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda Büyükşehir Belediyelerinin mutad taşıma ağı bulunan mahallelerdeki öğrenciler taşımalı eğitim sistemi dışında bırakılmıştı. Büyükşehir Belediyelerinin mutad taşıma yaptığı ağ içinde kalan birçok İlkokul, Ortaokul ve Liselere giden öğrenciler taşımalı sistem dışında kalması nedeniyle kendi imkanları ile okullarına giderken, aynı zamanda taşımalı sistem öğrencilerine verilen yemekten de yararlanamadıkları öğrenildi.
Eğitimin ilk günlerinde servis sıkıntısı yaşayan veliler, sorunu kendi imkanlarıyla çözmeye çalıştı. Bazı veliler otomobillerine aldıkları öğrencileri evlerine bırakırken, bazı veliler de motosikletlerle öğrenci taşıdılar.
Ortaca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden, Büyükşehir Belediyesinin mutad taşıma ağı içerisinde olan mahallelerde taşıma ihalesi yapılmadığını öğrenen veliler, sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyorlar. Okul önünde Muğla Büyükşehir Belediyesine ait toplu taşıma araçlarının geçmesini bekleyen öğrenci velileri, öğrencilerin okul çıkış saatinden yarım saat geçmesine rağmen herhangi bir aracın gelmediğini söylediler.
Eğitimin ilk gününe taşıma ve yemek sıkıntısı ile başladıklarını anlatan veliler, "Çocuklarımız taşımalı eğitim kapsamında olmadığı için yemekten de faydalanamıyorlar. Okulun çevresinde yemek yiyebilecekleri imkan yok. Bu çocuklar kaç gün kantinde tost yiyecekler. Kantinlerin bu çocukları besleme kapasitesi var mıdır? Sağlıklı beslenme nasıl olacak. Kış aylarında daha büyük sorunlar yaşayacağız. Küçük öğrenciler var, bunları toplu taşıma araçlarına kim bindirecek. Güvenliklerini kim sağlayacak? Sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" dediler.
2016-2017 eğitim öğretim yılının öğrencilere, velilere, eğitim camiasına ve tüm ülkeye hayırlı olmasını dileyen Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, "Elbette öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm öğretmenlerimiz başarıyı hedefliyor. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın daha iyi şartlarda eğitim görmeleri, daha sağlıklı şartlarda eğitim görmeleri ve geleceğimize yönelik daha başarılı olmaları hususunda devletimizin ve hükümetimizin planı programı çerçevesinde başta kaymakamlık camiası, güvenlik birimlerimiz ve milli eğitim camiası sonuna kadar çalışacağız" dedi.
Taşımalı eğitimde yaşanan sorunlara da değinen Kaymakam Ürkmezer, 2016-2017 Eğitim öğretim yılında yaklaşık 500 öğrencinin taşımalı sistemden faydalandığını, bu sayının geçtiğimiz dönemde bin 200 civarında olduğunu söyledi.
Büyükşehir yasasıyla birlikte taşımalı eğitim yönetmeliğinde değişiklikler olduğunu kaydeden Ürkmezer, "Büyükşehir Belediyesinin mutad vasıtası olan (Belediyenin taşımacılık yaptığı minibüs ve otobüs çalıştırdığı yerler) yerlerde bizim taşıma yapmamız şu anda mümkün değil. Buraları taşımalı sistemden çıkarmak zorunda kaldık. Buralarda vatandaşlar Büyükşehir belediyesinin otobüs ve dolmuşlarını kullanıyorlar. Vatandaşlarımızın bu konuyla ilgili yaşadığı sıkıntıların farkındayız. Ancak belediyenin bize buralarda benim aracım var dediği yerlerde şu anda taşıma yapamıyoruz. Konuyu takip ediyoruz, inşallah öğrencilerimizin sağlıklı bir şekilde okullara erişmelerinin sağlanması hususunda takip ve çalışmaları yürütüyoruz" diye konuştu.
İHA