Ortaöğretim Mezunu Hemşireler Atama Bekliyor

Atanamayan Ortaöğretim mezunu hemişireler Bilim ve Sağlık Haber Ajansı instagram hesabı üzerinden bir canlı yayında mağduriyetlerini dile getirdi. Canlı yanına katılan 11 yıl özel hastanelerde hemşire olarak zor şartlarda çalışan ve şu...

Atanamayan Ortaöğretim mezunu hemişireler Bilim ve Sağlık Haber Ajansı instagram hesabı üzerinden bir canlı yayında mağduriyetlerini dile getirdi.

Canlı yanına katılan 11 yıl özel hastanelerde hemşire olarak zor şartlarda çalışan ve şu anda hemşirelik mesleği dışında bir iş kolunda çalışmak zorunda kalan Hemşirelik Lisesi Mezunu Gamze Toplu, “2017 yılında, 2019 yılında verilen sözlerin tutulmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanımız sesimizi duysun. Her meslekte varız ama devletin kadrosunda yokuz!  60 bin ortaöğretim hemşiresinin sesi olarak buradayım ve artık en az 10 bin atama bekliyoruz” dedi.  Ortaöğretim mezunu hemşireler “atama adaletsizliğine yeter” diyerek seslerini duyurmaya çalışıyor. Türkiye’de şu anda 60 bin kadar atama bekleyen ortaöğretim hemşiresi olduğuna dikkat çeken Hemşire Gamze Toplu, BSHA İnstagram Canlı Yayını’nda Gazeteci Yazar Erkan Doğan’ın sorularını yanıtladı. Atama taleplerini iletti.

Ortaöğretim Mezunu Hemşire Gamze Hemşire Toplu, ortaöğretim sağlık meslek liselerine düşük puanlar alarak girmediklerini, fen liselerine eşdeğer 380-420 bandında puanlarla, hemşire olmak istedikleri için hemşirelik okuduklarının altını çizdi. Sağlık meslek liselerine ülkede hemşire açığı olduğu ve teşvik edildikleri için girdiklerinin altını çizen Hemşire Toplu, “Her ilde üniversite hemşirelik bölümü olmadığı için liselere teşvik söz konusuydu. Ailelerimizin desteği ve kendi isteğimizle bu liselere 380-420 puanlar alarak liselere girdik. Çok çalıştık çabaladık. Sağlık meslek liselerine ‘küçük tıp’ deniyordu. Küçük yaşlarda ellerimizle hastaları kurtardık. Ve şu anda kadro adaletsizliğine isyan ediyoruz” dedi. 

Hemşire Gamze Toplu, BSHA İnstagram canlı yayınında Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Erkan Doğan’ın sorularını yanıtladı.

“ 2018’den Beri Yok Sayılıyoruz”

Hemşire Gamze Toplu, ortaöğretim hemşirelik mezunları olarak 2018 yılından beri atamalarda yok sayıldıklarını belirterek şöyle konuştu: “Amacımız kendi hakkımız olan kadrolara kavuşmak. Lisans mezunu hemşire arkadaşlarla karşıt bir görüşümüz yok. Bugün kamuda 1 hemşire 10 hastaya bakıyorken, bizlerin de sahaya dahil edilmesiyle herkesin yükü azalacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2017 referandumunda ve 2019 kabine toplantısında, ‘ortaöğretim lise mezunlarının kadro alımlarını yapacağız ve istihdam sağlayacağız’ demişti. Biz de bu soyut eylemin artık somutlaştırılmasını istiyoruz. En yüksek alım 6 bin ile 2018’de yapıldı. KPSS’den 80 puan alıp atanamıyoruz. Ama lisans mezunları 55-60 puanla atanabiliyor. 2 yıl boyunca KPSS çalışmak ayrı bir dert. İster istemez çevreden bir mobbinge uğruyoruz. Lisans mezunlarına örneğin 10 bin kadro veriliyorsa, bize de 5 bin verilmelidir. Biz de umutla koşarak liseleri bitirdik. Bizim diplomamızda da hemşire yazıyor. Çalıştığımız saha aynı, baktığımız hastalar aynı, çalıştığımız doktorlar aynıysa kontenjanların da paylaşılmasını istiyoruz. Bizim olanın bize verilmesini istiyoruz. Bu ülkenin sağlık çalışanına ihtiyacı var. Çalışma ortamında ortaöğretim ve lisans mezunu ayrımı yapmıyorsak, kontejanda da ayrım yapılmasın.”

“Ortaöğretim Hemşireleri Özel Hastanelerde Popüler Kölelik Yapıyor”

“2022 bütçesinde 85 bin kadroda, 42 bin 500’lük alımda 900 kişi lisanstan alırken bir yıl boyunca sağlık meslek liselerinden 835 kişiye verildi” diyerek açıklamalarına devam eden Gamze Toplu,  “Özel hastanelerde köle olmuş durumdayız. Popüler kölelik denen bir sistem içinde çalışıyoruz. Lise mezunuyum. 11 yıllık meslek tecrübem var. Bu sürede parmakla sayılacak hastaneler asgari ücret üzerinde ücret veriyor. Özel hastanelerin yüzde 90’ına yakınını ortaöğretim hemşirelerini istihdam ediyor. Biz 85 puan alıp atanamıyoruz. Lisans mezunu 60 puanla atanıyor. Yüksek puanlarla atanamıyoruz.  Sağlık meslek liselerinde hem okul hem de alanda yetişiyoruz. Hazır yetişmiş kadrolu elemanlarız. Bir binayı yaparken kolon ne kadar önemliyse bir hastane için de hemşire o kadar önemlidir. Hemşire gerekirse aşçı da olur, temizlik personeli de olur ve biz bu yükü özel hastanelerde çekmek istemiyoruz” diye konuştu. 

Hemşire Yardımcılığı Mezunları Hemşire Mi Hasta Bakıcı mı?

2017 yılında liselerde hemşirelik bölümün adı hemşire yardımcılığı olarak değiştirilince meslek tanımının daha büyük bir çıkmaza girdiğine işaret eden Toplu, “Şimdi bizim mezun olduğumuz bölüm hemşirelik yardımcılığına çevrildi. 2017’den bu yana 60 bin mezun birikti. bunların emekli edilmesi için de yeterli kontenjanların verilmesi şart. Hemşire yardımcılığı mezunları da bir sorun. Onların bir meslek tanımları yok. Hasta bakıcı da değiller, hemşire de değiller. Zamanında bize yapılanın aynısı şu an o arkadaşlara yapılıyor” dedi. 

“Canından Vazgeçen Arkadaşlarımız Var”

“Sağlıkçı olup da psikolojisi yıpranan kendi canından vazgeçen birçok arkadaşlarımız var” diyen Hemşire Gamze Toplu, “Hemşiresi, doktoru, temizlik personeli 39 branştan personel uykusuz nöbetlere devam ettiği zaman hastaya güler yüzlü olamaz, mesleki tatmin olmaz ve manevi yorgunluk başlar. Mesleğini yapmaktan vazgeçenler hatta canından vazgeçenler var. Atanmak ve adil kadro istiyoruz. Bugün çalışan bir sağlık personeli kendi düğününe, kendi ailesine zaman ayıramıyorken bu adaletsiz sistem neden?” diye sordu. 

“Kendi Sahamızın Dışındayız”

Geçirdiği bir kaza nedeniyle mesleğe ara vermek zorunda kalan Toplu, yaz aylarında turistik bölgelerde tur işi yaptığını belirterek, atanamayan ve özel hastanelerde çalışmayan ortaöğretim mezunu hemşirelerin turizm, mağazacılık, hizmet ve daha birçok farklı sektörde çalıştığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Markette, mağazada, tekstilde, ütücülük işlerinde çalışan arkadaşlarımız da var. Kendi sahamızın dışındayız. Peki biz neden okuduk? Ailelerimiz  yemediler yedirdiler, içmediler içirdiler ve bizi okuttular. Biz sağlıkçıyız bizim hatamızı topraktan başka hiçbir şey örtmüyor.” 

Ortaöğretim Hemşireleri Sendikalara Kırgın

Sendikalardan herhangi bir destek görüp görmedikleri sorusuna Gamze Toplu, sert yanıt verdi. “Kurulurken yanımızda olanlar sendikalaştıktan sonra suratımıza bakmıyor” diyen Toplu, “Sendikalar atandıktan sonraki personele sahip çıkmaya haklarını savunmaya çalışıyor. Bütün sendikalara ulaşmaya çalıştık. Hiçbir sendikadan geri dönüş almadık. İyi ya da kötü hiçbir cevap alamadık. Birebir görüşmeler yaptık. Mesajlar, mailler atıldı. Hiçbir sendikadan destek görmedik. Yanınızdayız diyenler de bizi geri plana itti. Bugün olmasa yarın  biz sahaya elbet geleceğiz. Bugün atanamazsak da iki yıl sonra 90 puan alıp yine atanacağız. Biz savaştığımız kazandığımızda da onları görmek istemiyoruz. Elimizde diplomalarla dikenli yollrı aşmaya çalışıyoruz. Bugün bizim yanımızda olmayan sahaya indiğimizde de yanımızda olmasın. 60 bin kişinin sözcüsü olarak buradayım. Bizim fikrimiz birdir bugün yanımızda olmayanın yarın da yanımızda olmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.  

Seçim Öncesi Beklentiler

“Seçim öncesi bu 85 binlik alımın en az 10 binini ortaöğretim hemşirelerine ayrılmasını talep ediyoruz” diyen Gamze Toplu, “10 binden aşağı kadro kabul edilemez. Her gün açılışlarını yaptığınız hastanelerde kimler çalışıyor? Yoğun bakımda hemşire başına 5 hasta düşüyor. Birinci, ikinci, üçüncü basamak denilen hastaneler neden yükü bölüştürmüyorsunuz? Neden atamalar yapılmıyor? O kontenjan bana verilmiyorsa kime veriliyor. Sağlık bölümü mezunu olup da kontenjan sayısı 10 olan, 200 olan sağlıkçılar var. Hastanenin en ihtiyaç duyulan biriminde alınan  personel sayısı 100. Her meslekte varız ama devletin kadrosunda yokuz!  Kendi devletimizin kadrosunda çalışmak istiyoruz. Biz neden okuduk? Neden Sayın Cumhurbaşkanımız bizi duymuyor. Bu okullar açıldıysa ailelerimizden uzakta okuduysak atanmak bizim de hakkımız” diyerek sözlerine son verdi. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?