Orucunuzu Bozmadan Ağız Ve Diş Sağlığınızı Koruma Yöntemleri

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Gülcan Bahadırlı, orucu bozmadan ağız ve diş sağlığını koruma yöntemlerini anlattı.

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Gülcan Bahadırlı, orucu bozmadan ağız ve diş sağlığını koruma yöntemlerini anlattı.

Ramazan'da oruçluyken yeme-içme olmadığından, ağızda tükürük salgısı az seviyededir. İftar ve sahurdan sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda kolayca üreyerek çürüğe yol açar. Medicanan International İstanbul Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Gülcan Bahadırlı orucu bozmadan ağız ve diş sağlığını koruma yöntemlerini anlattı.

'Diş fırçalama sırasında diş macunu ve su yutulmadığı sürece oruç bozulmaz'

Tükürük salgısının çürükleri önlemede büyük rol oynadığını belirten Dt. Bahadırlı, "Tükürük dişler üzerinde kaygan bir yüzey oluşturarak mikroorganizmaların diş yüzeyine tutunmasını önler, asitli ve şekerli besinler alındığında bunların seyreltilmesini sağlar, diş dokularının demineralizasyon-remineralizasyon dengesini sağlar ve tükürük içeriğindeki bazı maddelerin antimikrobiyal etkisi vardır. Ramazan ayında sahur vakti ile iftar vakti arasındaki sürede tükürük miktarı ve akışı çok azalır. Ağız içi çürüğe çok elverişli bir ortam haline gelir. Bunun yanında gün boyu süren açlık nedeniyle ağız kokusunda artış meydana gelebilir. Bu nedenle artan çürük ve ağız kokusu riskinin önüne geçebilmek için; günün son öğünü olan sahurda asitli, baharatlı, şekerli karbonhidrat ağırlıklı gıdalardan uzak durulmalı, protein ağırlıklı besinler, peynir, sert kabuklu gıdalar (fındık, ceviz v.b) tüketilmelidir. Sahur ve iftar vakitlerinde yemekten hemen sonra dişlerin tüm yüzeyleri, diş eti ve dil sırtı dikkatli bir şekilde fırçalanmalıdır. Diş ipi veya arayüz fırçası kullanılarak arayüz temizliği yapılmalıdır. Ayrıca ağız bakım suları da ağız hijyenine destek olarak kullanılabilir. Sahurda diş fırçalama unutulduysa sabah uyanır uyanmaz dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Diş fırçalama sırasında diş macunu ve su yutulmadığı sürece oruç bozulmamaktadır" şeklinde konuştu.

'Gıda artığı yoksa diş çürüğü oluşmaz'

İftar ve sahurda ağız ve diş sağlığına önem veren kişilerin zorunlu olmadıkça oruç sırasında dişlerini fırçalamasına gerek olmadığını ifade eden Dt. Bahadırlı, "Bakım yaparken diş eti üzerinde masaj uygulamaları yapılmalı ve diş fırçasının nüfus edemediği diş araları için diş ipiyle temizlik yapılmalıdır. Ağız ve diş bakımı yapılırken dişlerin üzerindeki gıda artıklarının temizlenmesine önem verilmelidir" dedi.

'Gargara ile ağız kokusunun önüne geçin'

Sahurdan 5-6 saat sonra mideden ve bağırsaklardan kaynaklanan mikroplar, bu bölgeleri etkilediğine ve kötü ağız kokusuna neden olduğuna dikkat çeken Dt. Bahadırlı, "Ağız kokusunu önlemek için yutmamak şartıyla ağızda gargara yapılabilir. Gargaranın ağız kokusuna karşı 5 saat kadar etkilidir. Ayrıca, Ramazan ayında diş sağlığı ile ilgili bir problem yaşandığında, diş tedavisi gerçekleştirilebilir. Diş tedavisi sırasında anestezi yapılmadığı ve tedavi sırasında kullanılan materyaller ya da su yutulmadığı sürece oruç bozulmamaktadır" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !