Osmancık’ta "Beyaz Altın" Hasadı Başladı

Osmancık ilçesinde yılda 25 ila 30 bin ton üretilen pirinç, binlerce ailenin de geçim kaynağını oluşturuyor. İlçede üretilen Osmancık97 pirinci ülkedeki pirinç ihtiyacının yüzde 5'ini karşılıyor.

Çorum'un Osmancık ilçesinde "beyaz altın" olarak adlandırılan çeltiğin hasadı başladı. Hasat sezonu nedeniyle ilçede cadde ve sokak araları çeltik harmanına dönüştü.

Osmancık ilçesinde yılda 25 ila 30 bin ton üretilen pirinç, binlerce ailenin de geçim kaynağını oluşturuyor. İlçede üretilen Osmancık97 pirinci ülkedeki pirinç ihtiyacının yüzde 5'ini karşılıyor. İlçe halkı en büyük gelir kapıları olarak gördükleri pirinç sezonu öncesi sular içerisindeki tarlalarla biten hummalı çalışmaların ardından başakları olgunlaşan çeltiğin hasadı başladı.

Verimli geçen bir çeltik ekim sezonunun ardından, olgunlaşıp yetişen çeltiğin hasadına başlayan üreticiler, umutlu bekleyişlerinin sonucunu alarak mutlu olduklarını belirterek, bu yılki ürün rekoltesinin beklentilerinin üzerinde olduğunu ifade ettiler.

Çeltik üretimi yapan Satılmış Güven, çeltik hasat sezonunun başladığını belirterek, bu nedenle tarlalarda ekili olgunlaşmış çeltik için hazırlıkların aralıksız sürdüğünü ve ilk çeltik hasadını gerçekleştirdiklerini bildirdi. Güven, insanların kalitesinden dolayı Osmancık97 pirincini tercih ettiklerini belirtti.

Kumbaba köyünde çeltik üreticiliği yapan Ahmet Şen, kaliteli pirinç üretimi için tescilli olan Osmancık97 türünü tercih ederek damak tadına hitap edecek pirinç elde ettiklerini dile getirdi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da kaliteli pirinç ürettiklerini bu yılki verimin beklentilerinin üzerinde olduğunu söyleyen Güven, "Çeltiğin ekimi çok zor. Bizim belimizi büken en çok mazot fiyatlarının yüksek olması. Osmancık97 çeltik çeşidi, Osmancık yöremize ait bir çeltik çeşidi, pirinci kaliteli, çok lezzetli pilavı oluyor ama tüccar veya büyük market sahipleri Osmancık pirinci adı altında fiyatı ucuzlatarak sürümü artırmak için başka yörede ekilen ve ithal pirinç katıyorlar. Böyle yapmaları bizlerin zararına oluyor. Geçen yıla bakarak bu yılki verimimiz çok iyi, memnunuz. Çeltik bu sene verim ve randıman olarak çok iyi beklentilerimizi karşılıyor. Fakat bizim ekimde yaptığımız masrafımız her sene katlayarak artarken, satış fiyatımız geçen sene ile aynı gidiyor. TMO henüz bir fiyat açıklaması yapmadı, bu da bizi muallakta bırakıyor. Fiyat belirlenmediği için TMO emanete alma teklifi yapıyor. Geçtiğimiz senelerde de buna benzer bir durum yaşadık. Aylarca emanette bekletilen çeltiğimizi daha sonra geri iade ettiler. Böyle olunca çeltiğin değeri düştü ve çiftçiyi zarara uğrattı. Onun için TMO'nun bir an evvel fiyat belirleyip açıklaması lazım. Yoksa çiftçi elindeki çeltiği borçlarını ödeyebilmek için öldü fiyatına vermek zorunda kalır. Bu durumda çiftçinin çok zararı olur" dedi.

Öte yandan ise sezonun hasadını yapan çeltik üreticileri, çeltiklerini kurutabilmek için ilçe merkezinde çeltik harmanına dönüştürdükleri bazı caddeler ve ara sokaklarda ilginç görüntüler oluşturuyor.

Çeltiklerini kurutabilecekleri bir harman meydanının olmamasından dolayı mecburen cadde ve sokak aralarını çeltik harmanı olarak kullandıklarını dile getirdiler.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları