Osmaniye’de ‘Tarla Günü’ Etkinliği

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Osmaniye Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü ortaklığında, kırsal alanda yaşayan ve çiftçilikle...

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Osmaniye Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü ortaklığında, kırsal alanda yaşayan ve çiftçilikle uğraşan kadın çiftçilerin katılımı ile 2016 yılında uygulanmış olan "Alternatif Bir Üretim Modeli Olarak Yerfıstığında Çift Sıralı Ekim" Projesi Tarla Günü etkinliği düzenlendi.

Etkinlikte aynı zamanda, Genç Çiftçi Hibe Projesi Temsili Çek Dağıtımı ve "Soya ve Yerfıstığı Yetiştiriciliği Kursu" belge dağıtım töreni de Osmaniye Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Yerleşkesinde yapıldı.

Törene Vali Kerem Al, Toprakkale Kaymakamı Mehmet Maraşlı, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Metin Düz, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Bukan, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Osmaniye Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürü Reşat Yıldız, Alternatif Bir Üretim Modeli Olarak Yerfıstığında Çift Sıralı Ekim Projesi"nin 1 yıllık bir çalışmanın sonucu olduğunu belirtti. Yıldız, projenin temel hedefinin Osmaniye'deki yer fıstığı üretimini artırmak olduğunu vurgulayarak, "Projenin hedef kitlesi kadın çiftçilerdi. Kadın çiftçilerimiz büyük bir özveri ile çalıştılar. Proje sonucunda aynı alan üzerinde yaptığımız ekimlerde yüzde 25-30 civarında bir artış sağladık. Önümüzdeki yıllarda ilimizde çift sıralı ekimi yaygınlaştırabilirsek, şu an ilimizde 50-60 bin ton olan verimi, 75-80 bin tona kadar çıkarabiliriz. Bu da hem ilimiz hem ülkemiz açısından oldukça iyi bir sonuç olacak. Son olarak tohumluk olarak satılan fıstıkların kaliteli olması gerekiyor. Verimdeki düşüşlerin kaliteli tohum ekilmemesinden kaynaklanıyor. Bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

Projeye katılan kadın çiftçilerden Hürü Kılınç, "Kadınız, çiftçiyiz, üretimde biz de varız" diyerek projeye başladıklarını ve buraya kadar geldiklerini ifade etti. Kılınç, "Bu proje ile 2015 yılında tanıştım. Farklı köylerden olmak üzere dört arkadaşımla beraber ben de katıldım. Bizlere üretim tekniği anlatıldı, ekim yapacağımız tarlamızın toprak analizi yapıldı, tohum yatağı hazırlama hakkında bilgi verildi ve uygulama sırasında yanımızda bulunuldu. Sertifikalı tohumlarımızı İl Müdürlüğümüzden teslim aldık. Bu proje süresince eğitim aldık, çeşitli toplantılar ve teknik gezilere katıldık. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün çalışmaları ile "biz kadınlar da üretimde varız" diyebilme şansımız oldu. Emeği geçen herkese kadın çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Program sonunda, Alternatif Bir Üretim Modeli Olarak Yerfıstığında Çift Sıralı Ekim" Projesi hakkında bilgi veren İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ise "Projenin toplam bütçesi 38 bin 500 lira. olup 5 kadın çiftçimizle 46 dekar alanda bu uygulamayı yaptık ve yüzde 25-30 düzeyinde bir verim artışı sağladık. Yüzde 100 bakanlık katkısı ile uygulanan proje süresince Yerfıstığı ve Soya Yetiştiriciliği konularında İş-Kur ile ortak yürüttüğümüz kursta 14 kadın çiftçimiz de ayrıca eğitim aldı. Bu kursu tamamlayan kursiyerlerimize de bugün belgelerini vereceğiz. Bakanlığımız ayrıca gençlere de pozitif ayrımcılık yaptı. İlimizde "Genç Çiftçi Hibe Desteği"nden faydalanmak üzere çok sayıda başvuru oldu. 2774 başvurudan 158 genç çiftçimize hibe desteği verildi. Hibe desteği almaya hak kazanan 158 projenin 111'i büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, 28'i arıcılık ve 19'u da bitkisel üretim projesidir. Bugün hibe almaya hak kazanan çiftçilerimize temsili çeklerini vereceğiz" diye konuştu.

Programın sonunda "Soya ve Yerfıstığı Yetiştiriciliği Kursu" kursiyerlerine bitirme belgeleri ve genç çiftçi hibe projesi kapsamında hibe almaya hak kazanan genç çiftçilere temsili çekleri dağıtıldı.

"Alternatif Bir Üretim Modeli Olarak Yerfıstığında Çift Sıralı Ekim" Projesi kapsamında ekilen yer fıstığının temsili hasadı yapıldı.

Vali Kerem Al, traktör koltuğuna oturarak hasadı gerçekleştirdi. Vali Kerem Al, hasadın bereketli olmasını dileyerek, tüm çiftçilerimize bereketli ürün ve bol kazanç temenni etti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.