Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından "Osmanlılarda Ateşli Silahlar ve Askeri Dönüşüm" konulu konferans düzenlendi.
İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Kolçak'ın konuşmacı olduğu konferansı, akademik ve idari personel ile öğrenciler dinledi.
Yrd. Doç. Dr. Özgür Kolçak, konferansta o dönemdeki silahlar hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Kolçak, "Osmanlı tarihinde 1500 ile 1700 yılları arasına baktığımız zaman büyük bir asker artışı vardır. Bunları tarihçilere sorduğumuz zaman doğal seyir derler. Çünkü nüfusun artmasıyla ve ülkenin büyümesiyle birlikte asker sayısı da çoğalacaktır. Yeniçerilerin tamamının ateşli silah kullanması beklenmiyordu. Niyet, istek ve teori ateşli silahların kullanımına göre inşa edilmemiştir. Bu, Osmanlı Devletinin teknolojik anlamda kendini geri çekmesi olarak yorumlanamaz. Çünkü ok kullanımı ateşli silah kullanımına göre daha iyi bir silahtır. Bu konuyu şöyle açacak olursak, ateşli silahlar çelik zırhı uzun mesafede delemez. Ancak yakından çıplak bölgeye ateş edildiğinde etkilidir. Ancak ok atıldığından ivme kazanarak hızlanır ve çelik zırhı delebilir. Bir de şu yön vardır, ateşli silahların o dönemde kullanılması zordur. Çünkü barut ve mermi koyulup yakılması gerekmektedir. Bu da epey bir zaman almaktadır; ancak ok öyle değildir. Daha hızlı hareket edebilirsiniz" dedi.
Konferans, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mesut Ayar'ın, İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Kolçak'a teşekkür ederek hediye takdim etmesiyle sona erdi.
İHA