Otizmde Diyet Zarar Veriyor

Dicle Üniversitesi (DÜ) Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, otizmde diyet tedavisinin yarardan çok zarar verdiğini belirterek, "Yetişkinler...

Dicle Üniversitesi (DÜ) Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, otizmde diyet tedavisinin yarardan çok zarar verdiğini belirterek, "Yetişkinler açısından bile çok zor olan bir diyet, güçlükle iletişim kurmaya çalışan bir çocuğa katı bir şekilde uygulanıyor ve onun dışında çocuğun alması gereken bazı temel besin maddeleri de engellenmiş oluyor. Bu çocuğa zarar veriyor" dedi.

DÜ Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, otizmde diyet tedavisi ile ilgili olarak 1960'lı yıllardan beri bazı bilimsel çalışmalar olduğunu aktardı. Gluten ve kazein içeren besinlerin bağırsak enfeksiyonlarına yol açtığını ifade eden Nasıroğlu, "Bu enfeksiyonların beyne geçerek bazı otizm belirtilerine yol açtığı ile ilgili bir temel teori var. Bu doğru bir bilgi olabilir ama 1960'lı yıllardan beri otizm ve diyet ilişkisi çok fazla tartışılmış ve çalışmalar yapılmış. Yalnız elimizde bazı veriler var onları da göz ardı edemeyiz. Ailelerin de bunu bilmesinde fayda var. Şuanda otizm ve diyet ilişkisi anlamından bir yarar ispatlanmış değil. Biz çocuklarımıza diyet uyguladığımızda otizm semptomlarının azaldığı ile ilgili elimizde detaylı kanıtlar yok" dedi.

"Ailelerde yanlış algı oluşturuluyor"

Diyet tedavisi uygulayan kişiler tarafından ailelere otizmde belirgin azalmalar olacakmış gibi bir algı verildiğine dikkat çeken Nasıroğlu, "Ailelere, sanki bu tedavi mucizevi bir tedavi ve bu tedaviyi çocuklara uyguladığımızda kesin olarak çocuklarımız düzelecek ya da otizm belirtilerinde belirgin azalmalar olacak gibi bir algı veriliyor. Bu kötü bir durum aslında, çünkü aileler çocuklarımız düzelecek diye bir umuda kapılıyor ve daha önemlisi bu çocuklara zarar verebiliyor" diye konuştu.

"Gelişme geriliğine yol açıyor"

Doç. Dr. Nasıroğlu, şu anda ellerinde otizmdeki diyet tedavisinin büyüme ve gelişme geriliğine yol açtığı ile ilgili kanıtlar olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Örneğin D vitamini eksikliği, kalsiyum eksiklikleri, protein eksikliği gibi zararları var. Bunlar çocuklarda önemli büyüme ve gelişme geriliklerine yol açıyor. Hatta zeka geriliğine yol açtığı ile ilgili tartışmalar yapılıyor. Otizmin kanıtlanmış en önemli tedavisi özel eğitim ve kreş tedavisidir. Eğer ekonomik durumunuz varsa bu ekonomik durumunuzla çocuklarınıza daha çok yararlı olmak istiyorsanız yapacağınız şey bu eğitim saatinin arttırılmasına yönelik olmalıdır. Amacımız burada çocuğun dış dünya ile bağlantısını sağlamak. Bu bir şekilde çocuğu dış dünyaya bağlayan her şey olabilir. Bunlar sanat terapileri ve hayvan uğraşları dediğimiz seçenekler olabilir. Ailenin sürekli çocukla birebir ilgilenmesi şeklinde olabilir ya da bununla ilgili ailelere önerebileceğimiz birçok kitap var. Çocuklara gün içerisinde dışarıda etkinliklerin uygulanması şeklinde olabilir. Bütün bunlarla bile çocuklarda düzelme olmayabilir ama diyet tedavisi bunların bir çözümü değil. Yarardan çok zarar verebileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Bu diyetler çoğu zaman çok katı bir şekilde uygulanıyor. Yetişkinler açısından bile çok zor olan bir diyetin zaten zar zor iletişim kurmaya çalışan bir çocuğa katı bir şekilde uyguluyoruz. Onun dışında çocuğun alması gereken bazı temel besin maddelerini de engellemiş oluyor. Aslında yarardan çok zarar verebileceği ile ilgili bazı yayınlar da mevcut."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli