Özel Gaziantep Anka Hastanesi Psikoloğu Burcu Sevinç Çetin ,"Dünya Otizm Farkındalık Günü'"nedeniyle yaptığı açıklamada otizmde farkındalığın ve eğitimin çok önemli olduğunu belirtti.
Otizmin sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen, belirtileri yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan gelişimsel bir bozukluk olduğuna dikkat çeken Psikolog Çetin, "Otizm bozukluğu, anne karnında ya da doğumdan hemen sonra genetik özellikler sebebi ile olan ve beyin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır.0-3 yaş aralığında ortaya çıkan ağır gelişim bozukluğuna neden olan bir durum olmakla birlikte otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğudur.
Otizmli çocuklar genelde öğrenme ve algılama bozukluğu çekerler. Otizmli çocukların büyük bir bölümünde farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de zeka seviyeleri normal olan otizmli çocuklar da vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, otizmli çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta zorluk çekerler"dedi
"Konuşma gecikmesi otizm belirtisi olabilir "
Konuşma gecikmesinin otizmde en önemli belirti olduğunu vurgulayan Psikolog Çetin, bunun yanı sıra iletişim ve davranışta sıkıntılar yaşandığına da dikkat çekti.
Otizmli çocukları tanımlamak için gerekli verilerin çocukların davranış ve gelişim süreci ile ilgili olduğunu belirten Psikolog Çetin, aileleri "Çocuğunuzun, aynı yaştaki diğer çocukların davranışlarından farklı davranışlar sergilediğini görüyorsanız, bu davranışlar otizm belirtisi olabilir"diyerek uyardı.
Özel Gaziantep Anka Hastanesi Psikoloğu Burcu Sevinç Çetin, otizmin belirtileri ile ilgili şu bilgileri verdi ,"Otizmli çocuklar göz kontağı kuramazlar. Gözlerinize baksalar bile kısa sürelidir veya sizden uzaklara bakıyormuş gibidirler. Genelde huzursuz görünürler. Sözel veya sözel olmayan (yüz ifadesi gibi) birtakım ifadelere tepki vermeyebilirler. Bazı çocuklar da bir takım ses, koku, ışık veya dokunuşa karşı aşırı hassas olabilirler. Bazıları ise sıcak, soğuk veya herhangi bir acıya karşı oldukça duyarsızdır. Tehlike ve korku duygusu hissetmezler. Otizmli çocuklarda yeme bozuklukları vardır. Bazı otizmli çocuklar yenmeyecek şeyleri yemekten hoşlanabilirler. Konuşabilen çocukların kullandıkları kelimeler çok sınırlıdır ve genellikle etraflarında sık duydukları sözleri kullanırlar.Bazen de konuşulanları papağan gibi tekrarlayabilirler. Sosyal ve duygusal açıdan kendilerini izole ederler.Kalabalık ortamları sevmezler.Genelde sessiz ortamlarda olmak onlara huzur verebilir.Otizmli çocuklar hayatı boyunca konuşamayabilir."
Otizmli Çocuklarda Tedavi ve Eğitim
Otizmli çocukların eğitiminin sadece okul ya da bireysel terapilerle sınırlı kalmayıp, yaşamının her alanında devam etmesi gerektiğini söyleyen Psikolog Çetin ,"Otizmli çocukların birbirlerinden farklı özellikleri olduğundan, her çocuğun eğitimi için o çocuğa özgü eğitim programı hazırlanmalıdır. Bunun için en önemli tedavi özel eğitimdir. Otizmin eğitim ve tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise eğitime ailenin katılımını sağlamaktır. Ailenin eğitim içerisinde yer alması, kullanılan yöntemleri öğrenmesi ve bunları gerektiği durumlarda kullanması çocuğun gelişimi açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu konuda ailelere çok önemli görevler düşmektedir. Otizm tedavisinin uzun süreli, yavaş ilerleyebilen bir tedavi olduğu ailelere mutlaka açıklanmalı ve düzenli bir şekilde eğitime ara verilmeden devam edilmelidir"diye konuştu.
İHA