Uşak'ta 35 yıldır oto tamircisi olarak hizmet veren 46 yaşındaki Ali Türkmenoğlu kalifiye eleman yetişmediğine dikkat çekti. Araç tamir maliyetlerinde Avrupa'nın en ucuz ülkesi olduğumuzu hatırlatan Türkmenoğlu;" Sistem böyle devam ederse araç tamir ücretleri Avrupa'daki gibi olur. Onlar değiştirmeci biz tamirciyiz ama böyle giderse bizim gençler de değiştirmeci olacak."dedi.
Eskiyle kıyasladığımızda işlerinin de imkanlarının da iyi olduğunu vurgulayan Tükrmenoğlu ; "Her şeyi bulabiliyoruz ama işçilik ucuz, müşteriye sorarsanız pahalı. Avrupa'ya göre kıyasladığımızda çok ise çok ucuz, kalitemizde iyi tabi bizde tamirat daha çok Avrupa daha çok değiştirme yönünde çalışıyor bizde bu yöne doğru gitsek de şu an tamirler hala yapılıyor, kaporta aksamı genelde tamir ediliyor. Avrupa'dan gelen arkadaşlar orada tamir işinin çok az olduğunu sanayinin daha çok değiştirme üzerine olduğunu söylüyorlar. Bunları göz önüne aldığımızda bizim aldığımız ücretler emeğimizin karşılığı değil, adam iki arabadan bir araba yapıyor. Biz şu anda en az Avrupa'daki kadar kaliteli işçiliği onun çok çok aşağı fiyatlara yapıyoruz. Parçanın yenisin alıp takmak bizim için ustalık değil. Yeri geliyor araç sahipleri bunu kendileri de yapıyor." dedi.
Uşak'ta araç tamiri denince ilk akıla gelen yelerden biri olan yeni sanayi sitesinin kendilerine dar geldiğini söyleyen Türkmenoğlu çırak sıkıntısı yaşadıklarını da sözlerine ekledi. Türkmenoğlu; " Böyle giderse işçilik ücretleri açısından Avrupa'yı yakalayacağız. Yeni ustalar yetişmeyince ne olacak? Usta azalacak, işyeri azalacak, yapan çok olsa da katile azalacak. Adam 3 sene çalışmadan ben ustayım diye dükkan açıyor tabi bu kaliteyi etkileyecek. Bu biraz da eğitimle alakalı bir şey. Adam sanat okuluna gidiyor, ben buradan bir şey olamayacağım diyor okumuyor da. Aslında okumak da yetmiyor, pratiğini yapması lazım, pratiğini yapmadan bu işi öğrenemez. Benim çıraklığım yaklaşık 10 yıl sürdü. Motor bölümünden mezun olan bir öğrencinin de 3-4 yıl tamirhanelerde çalışması lazım. Okulundan mezun olarak bu işi yapan Uşak'ta 3-5 kişi var. Tabi öğrencilerin bu mesleği sevmesi ve yanımıza çalışmaya geldiklerinde istekli olmaları lazım, zorla bu işi yaptırmaya çalışırsak olmuyor." şeklinde konuştu.
Eğitim süresinin uzamasının usta çırak ilişkisine ket vurduğunu iddia eden Türkmenoğlu; " Sadece bizim meslekte değil bu usta çırak ilişkisiyle öğrenilen hemen hemen bütün mesleklerde bu sıkıntılar yaşanmaya başladı. Şimdi çocuk 17-18 yaşında liseyi bitiriyor bu yaştan sonra buraya gelip çıraklık yapması zor, o yaştaki bir genç ile usta çırak ilişkisi kurmak zor oluyor en ufak bir anlaşmazlıkta bırakıp gidiyor, aileler de destek çıkmıyor. Bizim sokakta 15-20 esnaf varsa bunun ikisinde üçünde çırak var, hadi ben kötüyüm bende çırak durmuyor buradaki esnafların hepside mi kötü. Sistem böyle devam ederse araç tamir ücretleri Avrupa'daki gibi olur. Onlar değiştirmeci biz tamirciyiz ama böyle giderse bizim gençler de değiştirmeci olacak."
Araçlardaki elektronik aksamın gün geçtikçe arttığın söyleyen Türkmenoğlu; " Biz de boş durmuyoruz kendimizi geliştiriyoruz. Her ne kadar üreticiler araçlarının kendi servislerine gelmesi için ellerinde geleni yapsalar da biz şu an servislerde yapılan bütün işlemleri tamirhanelerimizde yapabiliyoruz. Onun programları piyasada var, biz bu anlamda kendimizi geliştiriyoruz. En son model araç bile olsa mekanik kısmında hiç sorun yaşamayız, elektronik alanında da uzmanlaşmış arkadaşlarımız var, bunun malzemesi yedek parçası olduktan sonra yapılmayacak bir şey değil" dedi.
İHA