Özel Öğrenciler Okulda Pratik Yaparak Mesleği Öğreniyor

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Uygulama Merkezi, İş Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim Mesleki...

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Uygulama Merkezi, İş Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Yiyecek ve İçecek Servisi Sınıfı özel öğrencileri okulda öğle yemeğinde servis yaparak mesleği öğreniyor.

Lüleburgaz'da ilk kez gerçekleştirilen uygulamayla Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim ve Mesleki Uygulama Merkezinde özel öğrencilerden 6'sı mesleği öğrenmek için garsonluk yapıyor. Önce yemekhaneyi servise hazır hale getiren öğrenciler, yemek servisini yaptıktan sonra masaları toplamaya başlıyor. Yaşları 15-19 arasında değişen özel öğrenciler, okulda pratik yaparak öğrendikleriyle gündelik yaşama daha kolay adapte oluyor. Öğrenciler bir lokantada garsonlar nasıl çalışıyorsa aynı işlemi yemekhanede uyguluyor. Masaları özenle hazırlayan öğrenciler, daha sonra masalara oturan arkadaşlarına servis yapıyor, yemeklerin yenmesinin ardından da masaları topluyor.

"Özel öğrenciler üç aşamada bu işi yapıyor"

Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Uygulama Merkezi, İş Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Kemal Taş, öğrencilerin üç aşamada işlemlerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Uygulama hakkında bilgi veren Taş, "Burada üç aşamalı bir çalışma yapıyoruz. Çocuklar yemekten 15-20 dakika önce inip yemek servisine hazırlık, yemek esnasında ve yemek sonrasında üç aşamada oluşuyor. Yemek öncesinde masaları temizleyip ondan sonra örtüleri seriyorlar. Yemek esnasında çocuklar yemekleri öncesinde yedikleri için hazır şekilde bekliyorlar. Diğer arkadaşları geldiği zaman masalara oturuyorlar. Çocuklar ne istediklerini söylüyorlar ve buradan gelip yiyeceklerini alıyorlar, arkadaşlarının önüne koyuyorlar. Yemekleri bittiği gibi masalardan tepsileri alıp burada yerimiz var. Yemekleri temizleyip çorba kaseleri ayrı, yemek, pilav tabakları ayrı olmak üzere düzenlemelerini yapıyorlar" dedi.

"Burada yemek esnasında yaptığımız alıştırmaları otizmli bireyler üzerinde yapmıyoruz"

Uygulamayı otizmli bireyler üzerinde yapmadıklarını kaydeden Taş, "Burada yemek esnasında yaptığımız alıştırmaları otizmli bireyler üzerinde yapmıyoruz. Bunun da amacı beslenme dersi olarak eğitim verdiğimiz için, çocukların buradan yemekleri kendi alıp, yemek bittikten sonra tabakları nereye koyma şeklinde becerileri ve alışkanlıkları kazandırmak için şuanki servis öğrencilerimiz kendi sınıfımız, el sanatları, sera sınıfı, öğretmenler, idari kadro ve hizmetli arkadaşlara hizmet veriyorlar. Yemek sonrasında da bütün öğrencilerimiz yemekhaneyi terk ettikten sonra boş sürahilerin doldurulması, bardakları yerine dizme masaları silme şeklinde ertesi güne hazırlık yaparak temizliklerimizi bitirip ondan sonra da tekrardan derslerine, sınıflarına çıkıyorlar" diye konuştu.

"Çocuklarımız gayet azimli ve başarılı"

Dışarıdaki bir lokantada işler nasıl yürüyorsa eğitimde de aynı şekilde yürüdüğünü aktaran Taş, "Yemekhanemiz zaten endüstriyel bir mutfak tarzında olduğu için normal bir lokantada nasılsa burada çocuklar aynı şekilde normal restoran nasılsa saat 8.30-9.00 gibi açılır. Öğlen faaliyet veriyorsa bunun önce hazırlık olduğunu, yemek esnası olur ve yemek sonrası nasıl üç aşamada oluşuyorsa biz de burada çocuklara üç aşamada çalıştırıyoruz. Çocuklarımız gayet azimli ve başarılı" ifadelerini kullandı.

"Bayağı olumlu sonuçlar aldık"

Lüleburgaz'da ilk defa böyle bir pratiğin yapıldığını kaydeden Taş, "Burada çalışıp bizim verdiğimiz direktifleri harfiyen uyguluyorlar. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Buradan mezun olduktan sonra ya da yaz tatillerinde de bu şekilde faaliyet gösteren gıda sektöründe herhangi bir restoran olur, park olur çok rahat bir şekilde çalışabileceklerini istihdam edilebileceklerini düşünüyorum. Lüleburgaz'da ilk kez bu şekilde faaliyet gösteriyor. Okulumuzun imkanı buna uygun olduğu için biz de bunu bir an önce ikinci dönemle birlikte faaliyete geçirmek istedik. İlk iki gün denememize rağmen geçen hafta bayağı olumlu sonuçlar aldık" şeklinde konuştu.

"İleride ben bu mesleği yapmak istiyorum ve bütün insanlara yardım etmek istiyorum"

Okulu çok sevdiğini aktaran özel öğrencilerden Alpay Çakmakoğlu, "Ben bu okulu çok sevdim. Öğretmenlerimi sevdim, arkadaşlarımı. Masaları düzenleniyoruz. İleride ben bu mesleği yapmak istiyorum ve bütün insanlara yardım etmek istiyorum" dedi.

"Bu işi devam ettirirsem bir dükkan açabilirim"

Daha önce tecrübesi olduğunu söyleyen özel öğrencilerden Eyüp Koçoğlu, "Ben daha önce 1 ay boyunca çalıştım. Servis yapmayı öğreniyorum. Her şeyi öğreniyoruz burada. Okulu çok seviyorum. Camide iş yaptım, yemek dağıttım. Garsonluk işini seviyorum. Bu işi ilerletmek istiyorum. Mezun olursam devam edeceğim. Bu işi devam ettirirsem bir dükkan açabilirim" diye belirtti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları