Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum-İnfertilite ve Tüp Bebek Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Özdurak, tüp bebek tedavisinde yaşanan baş döndürücü gelişmeler ve teknolojik ilerlemeler sayesinde günümüzde birçok çiftin çocuk sahibi olabilmenin mutluluğunu yaşadığını müjdeledi.
Yrd. Doç. Dr. Özdurak, Özel Sani Konukoğlu Hastanesinde düzenlenen halka açık konferansta, Tüp bebek tedavisindeki güncel gelişmeleri anlattı. Tüp bebek tedavisinin, oosit denilen kadın üreme sistemi hücresi ile eşinden alınan spermin özel bir mikroskop altında mikroenjeksiyon yöntemiyle birleştirilerek elde edilen embriyoların vücut dışında geliştirilmesi ve takiben en fazla 5 gün içerisinde anne rahmine transferi işlemi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Özdurak, "Tüp bebek tedavisi ile günümüzde yüzde 50-60 oranında gebelik elde edilebiliyor. Tekrarlayan uygulamalar ile bu şans yüzde 70-80'lere çıkıyor" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Özdurak, "Evli çiftlerin yüzde 85'i ilk bir yıl içerisinde gebe kalırken, yaşı uygun hastalarda 2 yıl beklendiğinde ise yüzde 90'ı doğal yolla gebelik şansı elde edilebilmektedir. Ancak ne yazık ki evli çiftlerin yüzde 10'u yardımcı üreme tekniklerine ihtiyaç duymaktadır" şeklinde konuştu.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı artırabilmek için yapılması gerekenlere de dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Özdurak, şöyle konuştu:
"Dikkatli bir hasta değerlendirmesini takiben yeterli sayıda yumurta elde etmek, kaliteli laboratuvar şartlarında embriyoların geliştirilmesi ve sonrasında bu embriyoların rahim zarı en uygun olduğu zamanda, rahim içine transferi büyük önem taşımaktadır. Son dönemde embriyoların dondurulması konusunda yaşanan teknolojik gelişmeler, hem uygun zamanda kaliteli bir rahim zarı varlığında transfere olanak sağlıyor, hem de tek embriyo transferi yapılarak çoğul gebeliklerin önüne geçilebiliyor. Kalan kaliteli embriyoların dondurulması hastaya sonraki yapılacak uygulamalarda ilaç ve işlem maliyet ve zahmetine maruz kalmadan gebe kalmasına olanak tanımaktadır".
Prenatal genetik tanı (PGD) yöntemleri ile ilgili de bilgiler paylaşan Yrd. Doç. Dr. Özdurak, bu yöntemlerin ileri yaş ve seçilmiş hastalarda başarıyı artırmada büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Ayrıca Yrd. Doç. Dr. Özdurak, embriyoların transfer edilmeden önce genetik yapıları incelenen sağlıklı embriyoların transfer edildiğini, özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan ve ileri yaş hastalarda başarı şansının arttırılabildiğine dikkati çekti.
Embriyo transferi öncesi rahimdeki polip veya miyomların uzaklaştırılması veya hidrosalpenks (tüplerde sıvı birikimi) çıkarılmasının tüp bebeğin başarı şansını arttırdığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Özdurak, "Tüp bebek tedavisinde dönem dönem medyaya yansıyan mucizevi şekilde başarı oranlarını artırdığı ve çocuk sahibi olamayan kimse kalmayacağını iddia edilen mikroçip, gebelik aşısı gibi yöntemler henüz bilimsel olarak kanıtlanmamış olup, bu yöntemlerin çocuk sahibi olamayan çiftlere mucize olarak sunulmasının doğru ve etik olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Özdurak, sunumunun ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
İHA