TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Pilot illerimizde ADAPTESK projesi kapsamında 6 bin 906'sı kadın, toplam 24 bin 491 esnaf ve sanatkarımıza eğitim aldı" dedi.
Yeni nesil esnaf ve sanatkar kavramının oluşturulması, gelişen çağa ayak uydurması gereken esnaf ve sanatkarların mesleki gelişimlerinin desteklenmesi, yetenek ve becerilerinin artırılması ve kişisel gelişimlerine katkı sağlanması için yürütülmüş olan ADAPTESK Projesi kapsamında verilen mesleki ve kişisel gelişim eğitimlerini değerlendiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "2015 Temmuz ayından bu yana iki yıllık süreçte 609 genel ve 286 sektörel eğitimi verildi. Merkez Ankara olmak üzere Gaziantep, Mersin, Manisa, Şanlıurfa, Erzurum, Ordu ve Bursa pilot illerimizde proje kapsamında 6 bin 906'sı kadın, toplam 24 bin 491 esnaf ve sanatkarımız eğitim aldı" dedi.
"En fazla Bursa'daki kadın esnaflarımız eğitime rağbet etti"
İllerin yapısına ve nüfusuna bağlı olarak katılımcı sayıları ile eğitim konularının değişiklik gösterdiğini belirten Palandöken, "ADAPTESK kapsamında verilen eğitimler ile en fazla esnaf ve sanatkarımıza 4 bin 788 katılımcı ile Mersin ulaştı. En fazla kadın esnaf ve sanatkara ulaşan ilimiz ise 4 bin 668 katılımcıdan 2 bin 293 kadın katılımcı ile Bursa oldu. Erzurum ve Şanlıurfa'da girişimcilik, Manisa ve Ordu'da iletişim, Mersin'de müşteri memnuniyeti, Gaziantep'te iş sağlığı ve güvenliği, Bursa'da fotoğrafçılık, Ankara'da güvenli sürüş teknikleri esnaf ve sanatkarlarımızın en çok tercih ettiği eğitim konuları oldu. Kadın esnaf ve sanatkarlarımız Ankara, Erzurum ve Gaziantep'te girişimcilik, Bursa ve Ordu'da gıda eğitimleri, Manisa'da iletişim, Mersin'de müşteri memnuniyeti, Şanlıurfa'da sağlık ve güzellik eğitimlerini tercih etti" diye konuştu.
"Farklı meslek gruplarına 895 farklı eğitim verildi"
ADAPTESK kapsamında verilen eğitimlerin kaliteli olmasına, esnaf ve sanatkarın gelişen dünyaya uyum sağlamasını destekler nitelikte verilmesine özen gösterildiğinin altını çizen Palandöken, "ADAPTESK kapsamında birçok sektöre yönelik farklı eğitim içerikleri hazırlandı. Genel eğitimlerin yanı sıra Patent ve Fikri Sınai Haklar, Girişimcilik, Tekstil, İletişim, İş Geliştirme, Müşteri Memnuniyeti, Ağaç İşleri, Saç ve Cilt Bakımı, Güzellik, Elektrik, İlk Yardım, Çalışma Etiği, Trafik Psikolojisi, Kalite Yönetimi, E-ticaret, İş Sağlığı ve Güvenliği gibi farklı alanlarda eğitimler düzenlendi" şeklinde konuştu.
"Sürdürülebilirliği sağlayacak strateji belgesi hazırlandı"
Eğitimler ve eğitim merkezlerinin kapasitelerinin artırılmasının yanı sıra oluşturulan strateji belgesinin projenin en önemli çıktılarının başında geldiğinin belirten Bendevi Palandöken, "Oluşturulan strateji belgesi esnaf ve sanatkarlarımızın karşılaştığı zorlukları yenmeyi, değişimlere meydan okuyarak farklılaşmayı, büyümeyi ve küresel ölçekte öncü ve lider olmayı, esnaf-sanatkar ustalığını başka sektörlerde de kullanabilme potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefleyen bir belge özelliği vardır. Bu belge TESK ve alt teşkilatı için önemli mesajlar barındırmakta ve görevler tanımlamaktadır. Bu çerçevede gerekli kaynakları harekete geçirmek için başta kamu olmak üzere ilgili tüm kurum, kuruluş ve paydaşlarla iş birliği içinde güçleri ve kaynakları daha etkin kullanarak çalışmalar yapmaya hazırdır" dedi.
İHA