Patenti Alınan Bergama Tulumu Artık Rastgele Üretilemeyecek

İzmir'in Bergama ilçesinde CHP'li Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, yörenin meşhur lezzeti "Bergama tulum peyniri" için Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret...

İzmir'in Bergama ilçesinde CHP'li Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, yörenin meşhur lezzeti "Bergama tulum peyniri" için Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret konusunda başvuruda bulunduklarını söyledi. Bundan böyle sadece Bergama yöresinin sütü ve bu bölgenin üreticilerinin ürettikleri peynirler, Bergama tulumu olarak satılabilecek.

Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da en meşhur peynirlerinin başında sayılan ve Bergama'nın dağ köylerinde yapılan Bergama tulum peyniri, "çoban peyniri" adıyla da anılıyor. Bergama köylüleri bu peynirin yapımında doğal maya olarak kuzuların sindirim sistemine bağlı adı "şirden" olan bir keseciğin içindeki peynirimsi parçacıkları kullanıyor. Ancak günümüzde çeşitli mandıralarda yapılanlar üretim ve kullanılan malzeme açısından Bergama dağ köylülerinin yaptığı orijinal tada yaklaşamıyor. Üstelik orijinalinden daha yüksek fiyatlara satılabiliyor.

Sadece bölge üreticilerinin peynirleri satılacak

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç konu ile olarak sadece markasından dolayı bölgenin özelliğini taşımayan peynirlerin "Bergama tulumu" adıyla satılmasını önlemek amacıyla Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını açıkladı. Başvuruyla ilgili açıklama yapan Başkan Gönenç, "Bergama Belediyesi olarak Bergama tulum peyniri konusunda patent enstitüsüne coğrafi işaret konusunda başvuruda bulunduk. Bu şu anlama geliyor. Başka yerlerde üretilip de sadece markasından dolayı bu bölgenin özelliğini taşımayan peynirler Bergama tulum peyniri olarak satılamayacak" dedi.

Bergama Çamavlu Kozak Süt Ürünleri eski Müdürü Metin Tenekecioğlu, "Bergama tulum peyniri, yöremizdeki koyun, keçi ve inek sütlerinin usulüne uygun şekilde işlenmesiyle elde edilen ve uzun olgunlaşma dönemine tabi tutulan özgün bir peynirdir. Zengin bitki çeşidine sahip, mis gibi kekik kokan doğal ortamda beslenen inek, koyun ve keçilerimiz, bu aromayı ve doğanın tüm mucizevi faydalarını süte yansıtmışlardır. Bu nefis lezzette sütlerin doğallığını bozmadan, kendine özgü usulüyle, özel emek verilerek işlenmesi ve uzun olgunlaştırma süresi sonunda sofralarda Bergama tulum peynirinin mucizevi lezzeti ortaya çıkmaktadır. Coğrafi işaret ise özellikleri itibariyle yöre ile özdeşleşmiş bir ürünün işaretidir" ifadelerini kullandı.

Coğrafi işaret almanın kırsal kalkınmayı ve yerel üretimi desteklemek anlamına geldiğini söyleyen Tenekecioğlu, "Ayrıca coğrafi işaret almanın geleneksel bilgi ve kültürel değerleri korumak, turizme katkıda bulunmak, çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumak, kırsal istihdam oluşturmak gibi önemli işlevi de vardır. Kültürel mirası ve geleneksel üretimin önemini vurgularken, o bölge üreticisi ile birlikte toprağı, suyu, iklimi korumayı hedefler. Coğrafi işaret, yerelliğin dünya ile buluşmasıdır" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek