Doğu Anadolu Bölgesinde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava, Patnos ilçesinde çiftçileri zor durumda bıraktı.
Tarlalarda kar kalınlığının 20 santimetreye ulaşması ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyrettiği ilçede elverişsiz hava koşullarına hazırlıksız yakalanan çiftçiler, lahana ve şeker pancarı kar altında kaldı. Patnoslu çiftçi Davut Kılıç, kar yağışı ile birlikte lahana ve şeker pancarı karın altında kalmasıyla büyük zarara uğradıklarını söyledi. Kar altında kalan lahanalarını satamadıklarını ifade eden Kılıç, şeker pancarı için de aynı şekilde tarlalara araç sokmamaktan dolayı kendilerini zor durumda bıraktığını söyledi. Kılıç, kar yağışının erken başlamasından dolayı mağdur olduklarını ifade eden Kılıç, "Kasım ayında beklemediğimiz bir zamanda kar yağdı. Yüzlerce dönüm arazide ekili lahanamız karın altında kaldı ve bozuldu. Lahanaya harcadığımız masrafımızı bile çıkaramadık. Aynı şekilde yine şeker pancarımızı karın altında çıkarmakta güçlük çekiyoruz. Çünkü traktörleri tarlaya sokamıyoruz. Kasım ayında alacağımız bütün ekinlerimiz kar yağışı altında kaldı" dedi.
Kar yağışının erken başlamasından dolayı saman ve ot fiyatlarının da arttığını ifade eden çiftçiler, dondurucu soğukların kendileri için adeta çile haline geldiğini anlattı.
Çiftçileri tarla başında ziyaret eden Patnos Ziraat Odası Başkanı Hakan Hakverdi ise, "Bu sene kar yağışlarının erken başlaması çiftçilerimizi çok zor durumda bıraktı. Şu an Patnos ilçesinde 7 bin ton şeker pancarı karın altında ve yine yüzlerce dönümde ekili olan lahana karın altında ve bozulmuş vaziyette. Biz oda olarak çiftçilerimizi tarla başlarında ziyaret ederek onlara destek olmaya çalışıyoruz. Devlet büyüklerimizden bu çiftçilerimize bir yardım eli uzatmalarını bekliyoruz" diye konuştu.
İHA