Tarım aracı patpatla kivi hasadına giden Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi öğrencileri yolda kalınca ilginç görüntüler ortaya çıktı.
OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ikinci sınıf öğrencileri genel bahçe bitkileri eğitimi almak için OMÜ Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu'na gitti. OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir ve öğretim görevlileri eşliğinde bahçe bitkileri alanında eğitim alan öğrenciler kiviyi bahçede görmek ve hasat yapmak için kivi bahçesine doğru yola çıktı. Dekan Prof. Dr. Yusuf Demir ve öğretim görevlileriyle patpata binen öğrenciler yolda kaldı. Daha sonra öğrenciler, patpatı iterek kivi bahçesine ulaştı. Kivi bahçesinde incelemeler yapan öğrenciler tekrar patpata binerek araştırma istasyonuna döndü. Burada kivilerin tasnifini yapan öğrenciler daha sonra yemek yiyerek doğada eğitimin tadını çıkardılar.
Bahçede uygulamalı olarak gördükleri eğitimin kendileri için çok önemli olduğunu belirten öğrenciler; patpatla yaşadıkları macerayı, arazi şartlarını yerinde görme açısından ilginç bir deneyim olarak nitelendirdiler.
Ziraat fakültesi öğrencilerinin eğitimlerinin yarısını artık arazide uygulamalı olarak alacaklarını belirten OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, arazi şartlarını anlamak açısından öğrencilerin patpatla yaşadıkları eğitimin özel ve güzel bir anı olarak kalacağını söyledi.
"Eğitimin bir ayağı arazide olacak"
Eğitim hakkında bilgi veren OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "Ziraat fakültesi eğitimi hem laboratuvarda hem dersliklerde hem de arazide uygulama eğitimi olarak devam ediyor. Görev aldığımız ilk günden itibaren ifade ettiğimiz bir konu var. Ziraat Fakültemizdeki eğitimin bir ayağı arazide olacak dedik. Bugün de onun bir uygulamasını yapıyoruz. Öğrencilerimiz derste gördükleri konuları burada uygulamalı olarak öğreniyorlar. Bunu sadece bu ders için değil diğer dersler için bu uygulamaları geliştirmek istiyoruz. Bu amaçla ziraat fakültesi deneme uygulama alanlarını ve laboratuvarlarını geliştirerek bu ülkeye yetiştireceğimiz ziraat mühendislerinin bir ayağının çiftiyle beraber arazide olduğunu, bizzat uygulamayı tarlada bahçede yerinde yaparak öğrendiklerini bir kanıtı olarak buradayız. Biz öğrencilerimizi dört duvar arasında bir eğitimden kurtarıp, arazide tarlada, bahçede gerekirse eline çapa alarak, gerekirse ahırda kümeste eline küreği alarak bizzat kendisi hayvanla, bitkiyle uğraşarak bir yetiştiricilik anlayışıyla mühendislik eğitimini gerçekleştirmeye çalışıyoruz" dedi.
"Güzel bir anı"
Arazide çalışanların arazinin şartlarına uyması gerektiğini belirten Demir, "Yağmurda, çamurda, serada, hayvan barınağında yeri geldiğinde ayağınıza çizmeyi giyip çamurun içine gireceksiniz. Bugün olduğu gibi patpatla, traktörle tarlada bahçede hem onu götüreceksiniz hem onun üstünde kendinizi taşıtacaksınız. Bugün de öğrencilerimiz araziye çıkarken arazi şartları ve yoldaki bozukluk nedeniyle bir problem yaşadılar. Bu tür problemler olacaktır. Ama onlar için özel ve güzel bir anı olarak kaldı" diye konuştu.
İHA