Hatay'ın Payas ilçe belediyesi, düzenlediği Ödüllü En Güzel Balkon Yarışması kapsamında Mustafa Kemal Üniversitesi, Mavi Yeşil Doğa ve Bilim Derneği ile de bir işbirliği protokolü imzaladı. Belediye Başkanı Bekir Altan, "Bundan böyle Payas'ı yeni bir kulvara sokuyoruz. Balkonları, avluları renklendirip insanlarımıza şehirde güzellikleri yaşatacağız" dedi.
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, "Ödüllü En Güzel Balkon Yarışması" konusunda Antakya'da kapsamlı bir tanıtım toplantısı düzenledi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi adına Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi İşler, Mavi Yeşil Doğa ve Bilim Derneği Başkanı Fatih Özcan'ın da katıldığı toplantıda yarışma hakkında gazetecilere detaylı bilgi veren Başkan Altan, hedeflerini ve hayallerini anlattı.
Payas'ı şehircilik anlamında farklı bir kulvara getirmek istediklerini dile getiren Altan, ilçe evleri, balkonları, avluları güzelleştirip insanlara o şehirde yaşamanın lezzetini tattırmak istediklerini söyledi. Türkiye'de şehirlerin bir kimlik ile ön plana çıkma gayreti içerisinde olduğunu ve marka olabilmek için gayret sarf ettiklerini belirten Altan, bu konuda Safranbolu Belediyesi, Ankara Beypazarı Belediyesi ve Eskişehir Odunpazarı Belediyelerinin öne çıktığına dikkat çekti. Hatay'da da bu tür çalışmaların yapılması gerektiği düşüncesinden hareketle yola çıktıklarını anlatan Başkan Altan, "Hatay'ımızda da neden böyle çalışmalar yapılmıyor diye kendimce hep sorgulardım. Bir algı oluşturabilmek, bir farklılığı yaşatabilmek, insanımızın beklentisi veya unutulan bir kültürü yeniden yaşatmak gayesi ile bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz" dedi.
"Balkonlar evde kullanılmayan eşyaların yığıldığı, angarya olarak değerlendirilen bir yer haline gelmeye başladı"
Çocukluğunun çiçekli balkonlarda ve avlularda geçtiğini, sardunya, nisan gülleri gibi bitkilerin bahçelerinde yetiştiğini anlatan Altan, sözlerine şöyle devam etti:
"Benim çocukluğum böyle bahçeli bir evde geçti. O bahçeli evin duvarının hemen yanından ark akardı. Yani su akardı. O sardunyalar o avluyu güzelleştirdiği gibi balkonlarda da küpe çiçekleri olurdu. Begonviller olurdu, nisan gülleri olurdu, balkonlar bunlarla neşelenirdi. Annem o salata yaptığı biberin tohumunu hemen getirir, bir saksıya diker, onun filizlendiğini görürdük. Çocukluğumuz hep böyle geçti. Ama şimdi gördüğümüz gibi balkonlar evde kullanılmayan eşyaların yığıldığı, angarya olarak değerlendirilen bir yer haline gelmeye başladı"
En güzel balkon yarışması için üniversite ile yaptıkları çalışmayı önemsediklerini de vurgulayan Altan, "Biz şehrimizde bugüne kadar pek çok çalışmaları başka üniversiteler ile yaptık. Ama bundan sonra arzu ediyoruz, temenni ediyoruz, gayret sarf ediyoruz, özellikle de istiyoruz ki, ilimizde bulunan iki tane üniversite ile de her projenin altına imza atalım. Şehrimizi inşallah çiçeklerin açtığı Payas olarak da farklı bir kulvara getirerek insanları o şehirde yaşamanın lezzetini, güzelliğini, balkonlarında, avlularında güzelleşmesini istiyoruz. Anadolu'ya gittiğiniz zaman buraya avlu değil hayat denir. Yani hayatın geçtiği ortam. Hayatın geçtiği ortam hangi durumda olursa hayatınızı da o şekilde farklılaştırmış olursunuz. Biz de çiçeklerle ve güzelliklerle şekillendirmiş oluyoruz. Güzel bakın güzel yaşayın" dedi.
Çiçekler belediyeden, yarışmaya herkes katılabilecek
En Güzel Balkon Yarışması'nda katılım sınırının olmadığını belirten Altan, 18 yaşını doldurmuş, Payas'ta ikamet eden ve belediye personeli olmaması şartıyla herkesin katılabileceğini vurguladı. Altan ayrıca, bütün çiçeklerin belediye tarafından karşılanacağı ve teknik çalışmalara da hocalar ve dernek çalışanlarının katkı sağlayacağı müjdesini verdi.
Konuşmaların sonrasında proje imza töreni gerçekleştirildi. Projeye Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi adına Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi İşler, Mavi Yeşil Doğa ve Bilim Derneği Başkanı Fatih Özcan ve Belediye Başkanı Bekir Altan imza attı.
Yarışma başvurularının 14- 23 Mayıs tarihleri arasında Payas Belediyesine şahsen yapılması gerektiği bildirildi.
İHA