Pazarcık Kızkapanı köyü düğünleri, gelenek Kızkapanı ve görenekleri, düğün videoları, Kızkapanı köyü son dakika gelişmeleri, Kızkapanı köyüne özgü yemekler, Pazarcık Kızkapanı köyünün tarihi, Kızkapanı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kızkapanı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Kızkapanı Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kızkapanı Köyü Resimleri ve Kızkapanı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Pazarcık Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Pazarcık Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Pazarcık Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Pazarcık Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Pazarcık Kızkapanı Köyünde doğan biri var mı? Pazarcık Doğumlu Ünlüler Kimler?
Kızkapanı , Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesine bağlı bir mahalledir.Tarihi hakkında kesin kayıtlar mevcut değildir.Fakat Fırat nehri geçildikten sonra günümüze kadar belli mevkilerde göcebe hayatı sürdürülmüş ve yerleşik hayata geçilmiştir. ATMALI aşiretine bağlı sünnü gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Kızkapanlı(Kürtçesi; ZEDKÎ-ZEDÎK) ayrıca ATMALI aşiretinin bir alt kolu aşirettir. Atmali aşiretinin bir bölümü alevi, bir bölümüde sünni dir
Malatya-Pazarcık bölgesinde yaşayan Atmalı Aşireti’nin Reisliğini, Kızkapanlı Oymağından “KOSAYİ ATMEN”(Atmalı Köse) adında bir kişi yapmiştir. Daha sonra Karahasan Oymağından BOZDAĞLARdan sırası ile Karahasan, Mehmet(Kör Mamo) Ağa, İbrahim Ağa, Boz ağa, Asaf Ağa, Süleyman Ağa(Sılsıki Bozağa), Yakup Hamdi Bey(Paşa), Ahmet Bozdağ ve oğlu Ali Bozdağ Reislik yapmışlardır. Pazarcıkta ikamet eden Bozdağlar Ailesi, Aslında Elbistan Karahasanuşağından gelmektedirler. Bundan 550 yıl önce, Maraş bölgesine hakim olan Dulkadıroğullarına karşı Osmanlı’yı destekleyen Atmalı Aşireti’nin Reisi KARAHASAN, bu savaşta iki kardeşini kayıp etmiştir. Daha sonra Atmalı Aşireti, Cumhuriyet’in kuruluşunda Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yanında yer almiş ve Fransizlar karsi savasmislardir.
Atmalı, (Atmî,Atman, Atmankî) birçok kola ayrilir Kiziran, Xallıkan, Haydaran, Kabalar ( Meshur Antebin Kurtulusunda yer alan efsane KARAYILAN) bu malbattan dir, Ketü(Kötürüm), Sadakan, Kızkapan, Karalar(Karkon), Ağca ve Karahasa. Bugan- Kaşanlı Karahasanlı’ya bağlı, Kırrıkon, Hortlar(Karalardan),Ketîyan-ketiler-koyton, Havesiler(Tilkili)-Rivîyan ayrı oymaklar olmayıp, bu oymaklara bağlı birer oba gibidirler.
Arazinin taşlık ve engebeli yapısı nedeniyle ancak parçalı olan bu taşlar ayıklanarak ekim alanları oluşturulduktan sonra hayvancılığa olan rağbet azalmaya başlamış ve yerlesik hayat düzenine geçilmiştir. Sulu tarım olmadığından köy nüfuslarında göçten dolayı sürekli azalma kaydermiştir.Göç alan iller Gaziantep,K.maraş,avrupa Ülkeleri ve kanada gibi. Bölgede tarımcılık ile buğday, arpa, mercimek,nohut, üzüm, antep fıstığı gibi ürünler yetiştirilir.
Tarımla uğrasının yanında hayvancılıkla süt,yoğurt,peynir ve et besiciliği geçim kaynakları arasındadır.Daha önce tamamen küçükbaş hayvancılık yapılırken son zamanlarda büyükbaş et sığırı yetiştiriciliği rağmet görmektedir.
Atmalı Aşiretinden Çopur Haydo adında birisi gelerek bugünkü Çopurlar Obasına yerleşmiştir. Yaklaşık 1800'lü yıllarda kurulduğu tahmin edilen mahallenin, eskiden geçim kaynağı hayvancılık olduğu için yazları yaylaya gidilir, kışları ise tekrar köye dönülürdü. Günümüzde bu gelenekler terk edilerek tamamen yerleşik bir hayata geçilmiştir.Yöre halkına ait dayanışma derneği Gaziantep Kayaönü Mevkideki dernek lokalinde faaliyet göstermektedir.