Çankırı'da çocuklarının sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini düşündükleri oyuncaklardan bıkan anneler, antibakteriyel iplerle kanserojen madde içermeyen oyuncaklar üretmeye başladı.
Çankırı Belediyesinin açtığı "Organik Oyuncak" kursunda aldıkları eğitimlerle kendi çocukları için oyuncak yapan kadınlar, antibakteriyel iplerle kanserojen madde içermeyen her türlü oyuncağı üretmeye başladı. Yaptıkları el emeği oyuncaklara ilgi her geçen gün artınca kendi işlerinin patronu haline gelen kadınlar, aile bütçesine de katkı sağlamaya başladı.
Kadınlara "Organik Oyuncak" kursu veren Hatice Seher Karagöz, verdikleri eğitim ile kadınların antibakteriyel iplerle kanserojen madde içermeyen her türlü oyuncağı yapabildiklerini söyledi.
Oyuncaklarda kullanılan iplerde herhangi bir katkı maddesi bulunmadığını ifade eden Karagöz, "Oyuncaklarımız tamamen doğaldır. Oyuncaklarımızın içerisinde de boncuk elyaf kullanılıyor. Öğrencilerimiz yaptıkları ürünleri kendileri evlerinde satıyorlar. Bu sayede hem çocukları sağlıklı oyuncaklarla oynuyor, hem de aile bütçelerine katkı sağlıyorlar" diye konuştu.
Kursiyerlerden Hatice Öztürk de aldığı kurs sonrası yaptıkları oyuncakları torunlarına hediye ettiğini ifade ederek, "Bu oyuncaklar onları çok mutlu etti. Onlar mutlu olunca biz de çok mutlu olduk" dedi.
"Sağlıksız plastik oyuncaklardan organik oyuncaklara geçiş"
Emekli Bankacı Semra Kayalı da çocukların oynadıkları plastik oyuncakların sağlık açısından zararlı olabileceğine dikkat çekerek, onların daha sağlıklı oyuncaklarla oynamaları için kursa katıldığını anlattı.
Organik oyuncaklara her kesimden talep olduğunu ifade eden Kayalı, "Henüz birisi tamamlanmadan, ikincisini isteyebiliyorlar. Zararlı olan oyuncakları ortadan kaldırmak için organik oyuncaklar daha sıhhi. Bu onlara da bir protesto amaçlı" ifadelerini kullandı.
İHA