Yenidoğan Uzmanı Dr. Meral Oruç, Türkiye'de her 10 doğumdan birinin prematüre olduğunu ve gebelik takibinin iyi yapılması halinde prematüreliğin engellenebileceğini bildirdi.
17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle açıklama yapan Medstar Topçular Hastanesi Yenidoğan Uzman Dr. Meral Oruç, bebeğin anne karnında 37 haftayı tamamlamadan doğması halinin prematüre(erken doğan) olduğunu aktardı.
"10 doğumdan biri prematüre"
Ortalama her 10 doğumdan birinin prematüre olduğunu kaydeden Oruç, "Toplumda doğumların yüzde 10'unda prematüre görülüyor. Yenidoğan teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte bu bebekler kolaylıkla yaşatılabiliyor. Tedavi gebeliklerinin artması, ileri anne yaşı, sık doğum, prematüre bebek sıklığını arttırıyor." dedi.
Prematüre doğumlarda hastanenin önemine değinen Oruç, "Uzman ekibi ve alt yapısı olan merkezlerde prematüre bebeklerin bakımı çok daha kolay oluyor. Çok da korkulacak bir durum yok ama ailelerin kaygısı oluyor. Prematüre bebek büyütmek zor ve uzun bir süreçtir. Bebeğin prematüreliğin derecesine göre de değişiyor. 25 hafta doğan bebekle 37 haftalık doğan bebek arasında çok fark vardır. Bu dereceye göre korku büyüyor" diye konuştu.
"Farkındalık günü"
17 Kasım'ın Dünya Prematüre Bebek Günü olarak kutlandığını ifade eden Oruç, amaçlarının hayata erken gelmiş bebeklerin varlığını topluma hatırlatmak ve bebeklerin sorunları hakkında farkındalık oluşturmak olduğunu hatırlattı. Türk Neonatoloji (yenidoğan bebeklerle ilgili uzmanlık dalı) Derneği'nin, ülke genelinde "Prematüre için mor giy" kampanyası olduğunu kaydeden Oruç, bununla farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı.
"23 haftalık prematüre bebeği yaşatabiliyoruz"
Prematüre bebeğin donanımlı yoğun bakımlarda izlenmesinin hayati önem taşıdığının altını çizen Oruç, "Bebekler için en güvenli yer anne karnıdır. Anne karnından çıktıkları an, onlara ihtiyaçlarına göre o sıcaklığı verecek küvez, solunum cihazları, solisyonlara, doktor ve hemşirelere ihtiyaç duyarlar. Prematüre bebeğe bakmak zor. Bebek için hekim için aile için de çok zor. 23-24 haftadan itibaren doğan bebekleri yaşatabiliyoruz" dedi.
"Gebelikte takibin önemi"
Prematüreliğin engellenmesi durumunda bebeklerin sorunlarının da ortadan kalkacağını dile getiren Oruç, "Bu noktada gebelik takibinin yapılması önemli. Erken doğum riski olan gebelerin bebeklerin bakılabileceği uygun merkezlere doğru zamanda sevki gerekir" ifadelerine yer verdi.
İHA