Prof. Dr. Arabacı: “İnsan Unsurunun Yetiştirilmesi Şart”

Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından hayata geçirilen Şehrin Tasarım Atölyesi'nde Prof.

Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından hayata geçirilen Şehrin Tasarım Atölyesi'nde Prof. Dr. Caner Arabacı tarafından İslam medeniyetinde insan unsurunu yetiştiren "Ramazan Muhasebesi Ashab-ı Suffa" konulu sohbet düzenlendi.

İnsan unsurunun yeniden diriltilmesi, geliştirilmesi, dünyanın muhtaç olduğu insan tipinin üretilmesi konusunda herkesin kafa yormasının şart olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Arabacı, "Batı medeniyeti insanlığın ihtiyaç duyduğu barış ve huzuru sağlayamamaktadır. Bunu sağlayacak olan "Ashab-ı Suffa" modelinde olduğu gibi insan unsuru yetiştirecek İslam medeniyetidir" dedi.

"Medeniyetin temelinde insan var"

Konunun özünde bir medeniyetin doğuşunu sağlayacak insan unsurunun yetiştirilmesinin olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arabacı, "İnsan unsurunu üretmediğiniz zaman medeniyet sadece bir sözden ibaret kalır. Onun için medeniyetlerin temelinde insan unsuru var. Gelecekte var olmak isteyen medeniyetler insan unsurunu geliştirmek zorundadır. İslam medeniyetinin doğuş sürecine gittiğimizde böyle bir temel yapı var" diye konuştu.

"Suffa, İslam'ın ilk sistemli eğitim kurumudur"

Prof. Dr. Arabacı, Ashab-ı Suffa'nın kuruluşu ve İslam medeniyetinde insan unsurunun yetiştirilmesine sağladığı katkıya da vurguladı. Prof. Dr. Arabacı, "Medine'ye hicretten sonra Mescid-i Nebevi'nin yanında hurma dallarıyla bir gölgelik ve sundurma yapıldı. Buna "Suffa" denildi. Burada kalan Müslümanlara da "Ashab-ı Suffa" ismi verildi. Burada kalan bu sahabilerin Medine'de ne meskenleri ne de akrabaları vardı. Vakitlerini Efendimizin huzurunda geçiren bu mübarek zümre, ondan hep feyz alırdı. Dolayasıyla Ashab-ı Suffa'nın en büyük öğretmeni Peygamber Efendimiz'di. Suffa, İslam'ın ilk sistemli eğitim kurumudur. Suffalılar da hayatlarını Peygamber medresesinden ilim ve irfan tahsil etmeye adamış seçkin kimselerdi. Hz. Peygamber ile beraberliklerinin fazla olması sebebiyle diğer Müslümanları duymadıkları birçok hadis-i şeriften onlar haberdar etmiş, hadis rivayetinde ön sıralarda yer almışlardır. En çok hadis rivayet eden yedi sahabeden üçü; Ebu Hureyre, Abdullah b. Ömer ve Ebu Said el-Hudri'nin Suffa Ashabı'ndan çıkmıştır. Suffa ehli, İslam'ın yayılmasında ve İslami ilimlerin öğretiminde önemli hizmetler vermiştir" şeklinde konuştu.

Suffatü'n Nisa'da da kadın sahabilerin eğitim gördüğünü ancak bununla ilgili günümüze çok fazla bilgi aktarılmadığını anlatan Prof. Dr. Arabacı, "İslam peygamberi Ashab-ı Suffa'da sadece erkekleri eğitmedi, kadınları da eğitti. O dönem kadınlarının doğru bilgiye ulaşmak için Efendimize sorular sorduğu naklediliyor. Peygamber Efendimiz, ilk dönemden itibaren kadınların eğitimine de büyük önem vermiştir" ifadelerini kullandı.

Ashab-ı Suffa'nın, yeryüzünde İslam medeniyetin yayılmasında önemli rol oynadığına işaret eden Prof. Dr. Arabacı, İslam medeniyetinin o dönemde dürüst, emin, güvenilir insan tipini yani şu anda ihtiyaç duyduğumuz insan tipini ürettiğini ifade etti.

"İnsan unsurunu yetiştirmemiz şart"

Prof. Dr. Arabacı, batı medeniyetinin insanlığın ihtiyaç duyduğu barış ve huzuru sağlayamayacağını söyledi. Prof. Dr. Arabacı, "Sığınacak yer ararken ölüp karaya vuran çocukların dramı insanlığın yüzünü kızartması gereken bir haldir. Çünkü ekmeğini paylaşmak istemeyen, şehrini paylaşmak istemeyen, misafir anlayışını yok etmiş bencil bir Hristiyan medeniyetinin hakim olduğu dünyada yaşıyoruz. Halbuki İslam medeniyeti öz itibariyle varlığını sürdürüyor. Ancak İslam medeniyetinin insan unsuru yetiştirilmediği için yeryüzü bu cehennemi yaşıyor. Bu açıdan Ashab-ı Suffa'nın yeniden günümüz şartlarında düşünülmesi, tartışılması en büyük ihtiyaçtır. Dünyanın muhtaç olduğu insan tipinin üretilmesi konusunda hepimizin kafa yorması gerekir" diye konuştu.

Yaptığı güzel sohbetten dolayı Prof. Dr. Caner Arabacı'ya teşekkür eden Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ise, "Günümüze baktığımız zaman israf edilen insan, tahrip edilen insan ve itlaf edilen insanlığımız. İnşallah bu tür sohbetlerle bu tür kurumların ihyası için hep birlikte çalışacağız. Desteğiniz için çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Şehrin Tasarım Atölyesinde teravih namazını müteakip başlayan ve Prof. Dr. Caner Arabacı'nın konuşmacı olduğu "Ramazan Muhasebesi Ashab-ı Suffa" konulu sohbete, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, meclis üyeleri, Meram Kadın Meclisi Başkanı Feray Civcik ve yönetim kurulu üyeleri ile Meram Gençlik Meclisi üyeleri katıldı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.