Karadeniz Teknik Üniversitesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, içerisinde bulunduğumuz kış mevsiminde yabani hayvanların yemlenmesinin çok ciddi bir durum olduğunu belirterek bunun mutlaka devlet kontrolüyle yapılması gerektiğini söyledi.
Yabani hayvan yemlenmesinin camın önüne bırakılan ekmek parçalarından ibaret olmadığını kaydeden Başkaya, "Kış yemlemesi dediğimiz olay çok sıkıntılı ve ciddi bir konudur. Bazı kişiler lokantalardan topladıkları yemek artıkları, ekmek ve kemik atıklarını değerlendirelim diye doğada belli yerlere bırakarak hayvanların yemesine yardımcı olmak istiyor. Ancak bu durum bazen olumsuzluğa neden olabilmektedir. Çünkü bu yemler yabani hayvanların pek de alışmadığı gıdalar olabilir. Dolayısıyla bu yemleri yiyen yabani hayvanların sindirim sistemlerinde rahatsızlıklar olabildiği gibi hem de onları hazıra alıştırmış oluyorsunuz" dedi.
"Diğer bir konuda yem bırakılan yerlere diğer yırtıcı hayvanları da davet etmiş oluyorsunuz" diyen Başkaya "Dolayısıyla orada gelen hayvanlar yırtıcıların hedefi olmuş oluyor. Yani onlara iyilik yapayım derken her şeyi yıkabiliyorsunuz. Bunlar çok profesyonel yapılması gereken bir iş. Bu destlekleme belli türlere, belli noktalara yapılması gereken bir iştir. Aksi halde dağlara çıkıp keklikleri, geyikleri, kurtları bulduğumuz yerde onlara yerlere yem atmak çok büyük sıkıntılara yol açabilir. Bunun devlet eliyle, devlet gözetiminde bilinçli bir şekilde yapılması gerekir. Sadece belli türlere belli yerlerde yapılabilecek bir hamledir. Aksi taktirde hayvanlara iyilik değil kötülük yaparız. Yani bu, camın önüne ekmek kırıntısı koymak gibi bir durum değil. Dağdaki geyikleri, karacaları, kurtları düşüneyim derken onlara sıkıntı çıkartabiliriz. Onları evcilleştirebiliriz, onlara hastalık bulaştırabiliriz, onları yırtıcıların kucağına atabiliriz. Bu nedenle devlet eliyle dikkatli bir şekilde yapılması gereken bir harekettir. Kuşlara yemlik yapabilirsiniz, sincapları dahi düşünebilirsiniz ancak bu şehir yabani hayatı içinde kalan bir olay. Bazen kış yemleme olayını abartı haline getirdiğimiz zaman sıkıntılar meydana gelebilmektedir" ifadelerini kullandı.
Başkaya, bölgedeki yayla evlerinin odunluk gibi bölümlerinin açık bırakılarak buralara buraya sığınacak vaşak gibi diğer türlerin mekan olarak kullanılmasına yardımcı olunması gerektiğini sözlerine ekledi.
İHA