Prof. Dr. Gür: “Üniversiteler farkındalık oluşturmak için vardır”

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan ve yürütülen, Gaziantep'te desinatör yetiştirilmesi amacıyla Avrupa...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan ve yürütülen, Gaziantep'te desinatör yetiştirilmesi amacıyla Avrupa Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından finanse edilen 201 bin Euro bedelli "Halıya Estetik Dokunuşlar" Projesinin kapanış toplantısı gerçekleşti.

Kapanış toplantısında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Üniversitelerin farkındalık oluşturmak için var olduğunu, bilgiyi üretmek ve sermayeye dönüştürmek için her zaman gayret sarfetmek gerektiğini belirterek, "Çoğu zaman sanayiyle buluşmalar istenilen verimi elde etmezdi. İşte bu projenin bana göre en önemli yanı birincisi soyuttan somuta geçerek reel bir proje ortaya çıkarması, ikincisi sanayinin sahiplenmesi ve üçüncüsü de tüm kurumları koordineli bir şekilde çalıştırarak 20 desinatörümüzü sisteme kazandırmış olmamızdır" şeklinde konuştu.

"GAÜN'ün proje bazlı çalışmaları çok önemli"

Halının başkenti olmamıza rağmen daha geriden gelen ülkelere göre daha girdisi az, maliyeti yüksek halı üretildiğini ama bir gün gelecek belki de rekabetten dolayı bunu bile yapamayacağız diyen Rektör Prof. Dr. Gür, "O yüzden bir farkındalık olması lazım. Siz farklı bir şey üretirseniz bunun bedeli de marka karşılığı da farklı oluyor. İşte biz istiyoruz ki, gönülden ve yürekten gelen duygunun yazıldığı ve başka kişilerin düşünemediği farklı bir estetik dokunuşu halıya verelim. Çünkü nasıl ki para verilirken zekatıyla çoğalırsa ilim de başkalarına aktarıldığı zaman çoğalır. Bunu sisteme katmak ve güzel halılar üretilmesi için kitaplaştırmak ve kurumsallaştırmak. İşte bu konuda Gaziantep Üniversitesinin proje bazlı yaptığı çalışmaları çok önemsiyorum" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Yılmaz: "Makine halısı desinatörlüğünün kitabını yazdık"

Makine halısı üretiminde dünyada Gaziantep gibi kümelenmiş başka bir şehir, başka bir bölgenin olmadığını söyleyen Proje Koordinatörü ve GAÜN Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz, konuşmasında üretilen halıların kilogram değerine dikkat çekti. Doç. Dr. Yılmaz, "Ülkemizde üretilen halının kilogram değeri yaklaşık 3.5 Dolar iken Avrupa da özellikle de Belçika'nın ürettiği halının kilogram değeri yaklaşık olarak 4.6 Dolar civarında. Öyleyse bizim kat edeceğimiz daha yol var demektir. Sattığımız halıların kilogram değeri neden daha düşük diye baktığımızda ise GAİB tarafından hazırlanan rapor karşımıza çıkıyor. Bu raporu incelediğimizde özellikle tasarım kaynaklı sorunlara dikkat çekiliyor. İşte bundan dolayı halıyı daha yüksek fiyata satamıyoruz" dedi.

Çözüm olarak halıya estetik dokunuşlar yapmak gerekiyordu diyen Doç. Dr. Yılmaz, "Makine halısı desinatörlüğünde konusunda ortaya konulmuş yazılı bir müfredat, materyal, e-materyal yok. Tamamen tecrübeye dayalı, birilerinin diğerine tecrübeyle aktardığı bilgilerin yer aldığı bir sektör durumumda. Durum böyle olunca firmalarda çalışan desinatörler daha kıymetli duruma geliyor. Çünkü bilgiyi paylaşmadığı sürece bilgi kendisinde kalıyor. İşte biz bu projeyle makine halısı desinatörlüğünde bütün bu bilgileri yazılı materyale döktük, yani kitabını yazdık. Bunu yaparken de aynı zamanda firmaları dolaşarak, uygulamada, pratikte olan kişilerle görüş alış-verişinde bulunarak müfredatı olgunlaştırdık ve Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek halı desinatörlüğünün yazılı, görsel ve e-materyallerini hazırladık" ifadelerine yer verdi.

Projenin başlangıç aşamasından itibaren proje paydaşlarıyla uyum içerisinde çalıştıklarını belirten ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Yılmaz, "Özellikle yurt dışı gezilerinde farklı firma yetkilileriyle bir araya geldik. İtalya'nın Venedik, Floransa ve Milano şehirlerinde yaptığımız ziyaretler gerçekten ufuk açıcıydı. Bu ziyaretlerde Isco ve Domus Akademiyi ziyaret ettik. Sadece işleri tasarım üzerine olan ve 30'dan fazla ülkeyle sadece tasarım üzerine çalışan bir Üniversite. Onlarla da ortak bir işbirliği yapma konusunda anlaştık. Makine halısı sektöründe yer alan tüm paydaşların birlikte projeye imza atmasının örneklerini ortaya koyduk, sektörel farkındalığı oluşturduk. Projeyle 10 tane formatörü, 19 da kursiyerimizi yetiştirdik. İstihdam açısından da İş-Kur ile yapmış olduğumuz protokol ile yetiştirdiğimiz kursiyerlerin sanayide iş bulmaları için gerekli çalışmalar yapıldı. Bu eğitim öğrencilerimizin hem motivasyonu hem de eğitimlerini tamamladıktan sonra doğrudan doğruya iş bulmaları açısından önemli" dedi.

Proje Danışma Kuruluna, başta GAHİB olmak üzere tüm paydaşlara ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bu proje benim hayalimdi diyen Güneydoğu Halı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, makine halısı sektörünün zaman içerisinde çok büyüdüğünü, önceleri küçük atölyelerde imal edilen halıların bugünlerde Organize Sanayi bölgelerinde büyük fabrikalarda üretimin yapıldığını belirtti. Kaplan, "Önceleri imal ettiğimiz halıları daha çok Rusya, Türki Cumhuriyetleri, Ortadoğu ülkelerine satıyorduk ve gönderdiğimiz halılar geri dönmüyor, kalite sorgulanmıyordu. Son zamanlarda bu ülkelerde yaşanan sıkıntılardan dolayı yönümüzü Avrupa ve Amerika'ya çevirdik. Kalite ve özellikle de tasarım sorun olarak karşımıza çıktı ve yurt dışından desen tasarım satın almak zorunda kaldık ve giderek en büyük sorunlarımızdan birisi tasarım oldu" ifadelerine yer verdi.

Projeyi çok önemsediğini ve bu proje sayesinde özellikle de desen tasarımının müfredatının oluşmasıyla birlikte hayalinin gerçek olduğunu söyledi.

İş-Kur İl Müdürü Siraç Ekin, halı sektörünün Gaziantep'te olduğu gibi diğer illerde de canlanması ve örnek alınması noktasında istihdam kurumu olarak iş gücü desteğini vermeye devam edeceklerini söyledi. Ekin, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın Avrupa Birliği desteğiyle finanse edilen bu projenin başka bir ayağının sağlam basabilmesi için yetişmiş iş gücüne ihtiyaç duyduğunu biliyoruz. Bu yüzden aranan vasıflı ara elaman ihtiyacının uygulamalı ve teorik kısmıyla sanayicimizin sanayi sektöründeki işletmesindeki şefinin nezaretinde birebir eğitilmesi, öğretilmiş olması bizim için çok önemli bir eğitim sistemi" diyerek, Üniversite, Sanayi ve İş-Kur işbirliğiyle bu tür projelerin hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Gaziantep'te özellikle halı sektöründe bir hafıza oluşturulmaya çalışıldığını belirten Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu ise, "Kültürleri aktarırken eskiden kalma gelenekle, kulaktan kulağa aktarıyoruz, dededen toruna, usta çırak ilişkisiyle. Akademik bir dil, yazı, literatür yeni yeni oluşuyor. İşte Üniversitelerden beklediğimiz tam da buydu. Böyle bir projeyi gerçekleştirdiği için başta Necip Fazıl hocam olmak üzere tüm proje ekibine teşekkür ediyorum. Gaziantep'te çok büyük bir potansiyel var ve bu potansiyel Gaziantep'i taşıyan bir potansiyel. Bugün bütün dünyada halı denildiğinde akla biz geliyoruz ve özellikle de sanayicilerimizle gururlanıyoruz. Proje çok önemli olduğunu ve sektörel anlamda çok büyük bir eksikliği gidermesi bakımından önemsiyoruz" diye konuştu.

Açılış konuşmaları sonrasında, Rektör Prof. Dr. Ali Gür, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir ve Prof. Dr. Avni Gökalp, Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, İş-Kur İl Müdürü Siraç Ekin, Gaziantep Halı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan tarafından kursiyerle belgeleri takdim edildi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları